Artikel laten voorlezen
|
Een van de grootste onderschattingen van handelaren is het psychologische effect van kortetermijnhandel. Er zijn talloze valkuilen waar u als trader slachtoffer van kan worden. Hoe voorkomt u deze valkuilen en hoe wordt u succesvoller als handelaar? In dit artikel bespreek ik met u wat het belang is van het bijhouden van uw transacties.
Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd deze te herhalen
Korte termijnhandel is topsport. Net als bij topsporters is een hoge mate van discipline van essentieel belang. Toch zijn er maar weinig handelaren die consistent geld verdienen met daytraden. Daghandelaren blijven van de ene strategie naar de andere overstappen, zonder hier enige structuur in aan te brengen.
Hierboven ziet u dan ook de eerste aanleiding voor het bijhouden van transacties. U dient op zoek te gaan naar uw ‘sweetspot’. Op welke markt en in welk product behaalt u de beste resultaten? Hoe reageert u in verschillende marktomstandigheden? Hoe komen uw goede en slechte trades tot stand? In de zoektocht naar een optimale strategie, oftewel de strategie die voor ú werkt, is het bijhouden van de transacties essentieel.
Zo is sinds twee weken de volatiliteit weer terug op de markt. Iets wat al enkele jaren niet meer zichtbaar is geweest. De kans is aanwezig dat u de eerste paar dagen direct de mist in gaat gezien het volatiele karakter van deze veranderde markt. Misschien liggen uw stoporders nog te dicht bij de prijs waartegen u handelt of hebben uw posities een te grote ‘size’. Het resultaat: u verliest binnen de kortste keren geld.
Dit kan voorkomen worden door uw eigen handelsverleden te analyseren. U komt er bijvoorbeeld achter dat u kleiner dient te handelen in deze volatiele markt en met bredere stops en targets moet werken om succesvol te blijven. U rijdt immers toch ook anders op een drukke snelweg dan op een rustige snelweg?
Het voorkomen van psychologische valkuilen
Elke korte termijnhandelaar kent het wel. U heeft een aantal keer ‘pech’ of zit in een slechte periode. Een enorm gevaar want frustratie en angst liggen op de loer. Deze twee emoties zijn een slechte raadgever en menig beginnende handelaar heeft hierdoor moeilijke tijden gekend. Dit ontstaat vaak wanneer er zonder regels wordt gehandeld. Of op een later moment wordt de zelfcontrole verloren met als gevolg het niet meer volgens de strategie en regels. Dit gebeurt ondanks dat de handelaar vaak weet dat hij fout zit.
Waar komen psychologische valkuilen vandaan? Waarom maakt een persoon keer na keer dezelfde fout terwijl hij eigenlijk weet dat hij fout zit?
Een van de belangrijkste oorzaken is het niet accepteren van het verlies. Juist om deze reden dient u regels, maar ook zeker straffen aan te houden. Vraag bijvoorbeeld iedere keer aan uzelf: is dit een trade die komt uit eigen emotie of is dit een trade die de markt aan u toont? Merkt u dat u handelt uit frustratie of hebzucht? Sluit dan uw scherm af en begin morgen opnieuw.
Dit is een van de lastigste aspecten van korte termijnhandel. Zo creëren handelaren bepaalde slechte gewoontes die zij steevast herhalen. Deze gewoontes komen voort uit momenten die u in het verleden hebben geholpen; terwijl dit juist buiten uw strategie is. U kunt bijvoorbeeld de regel hebben dat u niet handelt tijdens belangrijke economische cijfers omdat u niet wilt gokken op een niet te voorspellen uitkomst. Echter, in het verleden is dat wel uw redding geweest toen u flink scheef zat en tegen een groot verlies aankeek. Een gevaar is dat u dit nu blijft herhalen op dergelijke momenten, met alle gevolgen van dien.
Leer van uw verliezen
U kunt uw trades bijhouden, maar belangrijker is nog om deze regelmatig te analyseren. De belangrijkste stap in de weg naar succesvolle daghandel is het leren van uw trades. Ga uw verliezen niet uit de weg maar analyseer deze uitvoerig. Heeft u deze fout al eerder vertoond? Is dit een slechte gewoonte die u uzelf moet ontleren?
Om deze slechte gewoontes uit ons handelspatroon te krijgen, dienen wij eerst te begrijpen waar deze patronen vandaan komen. Het bijhouden van transacties helpt u verschillende patronen te herkennen.
Deze patronen zijn onder te verdelen in drie verschillende soorten:
– Gedragspatronen: neigingen om op dezelfde wijze te acteren in bepaalde situaties
– Emotionele patronen: neigingen om dezelfde emoties te krijgen in reactie tot bepaalde situaties
– Cognitieve patronen: neigingen om een bepaalde beredenering te geven of specifieke gedachtes te hebben in bepaalde marktomstandigheden
Bij het niet herkennen van sommige negatieve patronen die wij als handelaar hebben, kunnen wij verzeild raken met een slechte raadgever. Deze neigingen kunnen er namelijk voor zorgen dat wij tegen onze marktanalyse en beleggingsregels ingaan. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je als handelaar overhaaste beslissingen maakt.
Juist in deze situaties kijken wij naar ons verleden met dank aan een ‘trading logboek’. Hoe reageerde u de vorige keer op deze situatie en wat kunt u ditmaal beter doen? Dit helpt ons in de ontwikkeling als daghandelaar en draagt daarmee bij aan het succes.
Hoe ziet een trading logboek eruit?
Hieronder ziet u mijn eigen trading logboek. Het bestand bestaat uit meerdere onderdelen. Allereerst vul ik mijn transacties in met de daarbij behorende details. Een belangrijk onderdeel is dat u hier altijd opgeeft waarom u een trade doet. Dit dwingt u na te denken over de transactie en voorkomt veel transacties die gedreven worden door frustratie, angst of hebzucht. Al mijn transacties zijn gekoppeld aan een dashboard dat mij helpt in de analyse van mijn eigen strategie.
In een enkele oogopslag zie ik de producten waarin ik het meest succesvol ben, welke tijdsperiode ik het beste kan handelen, hoe lang ik gemiddeld in een transactie zit en juist wanneer ik beter aan de zijlijn kan blijven. Door deze resultaten te blijven monitoren is de kans op een succesvolle strategie significant hoger.
Een foute trade is een trade waar u niet van geleerd heeft
Als belegger krijgt u vaak de tip om een bepaald boek te lezen. Graag deel ik ook mijn tip met u. Het beste boek om een betere handelaar te worden, schrijft u zelf. Uw eigen trading logboek. Elke trade kan u helpen in de weg naar succesvol handelen.