Slechtste beursdag in jaren voor Amerikaanse aandelenindices en yen zet herstel verder

Door Kevin Verstraete


S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen

De S&P 500 sloot woensdag met een verlies van 2,31%, de Dow Jones eindigde met 1,25% en de Nasdaq 100 daalde met 3,65%. Ook de small cap index, Russell 2.000. die afgelopen weken sterker was liet het afweten. De index daalde met 2,13%. De VIX-index van CBOE knalde naar een hoogste koers in 3 maanden tijd. De VIX geeft een indicatie van hoe ongerust beleggers zijn op dat moment. Op sectorniveau was het niet allemaal kommer en kwel. Er konden zelfs 4 sectoren in het groen eindigen met nuts- en gezondheidssector voorop. Maar de zwaarste verliezen die de indices in het verlies trokken waren o.a. de halfgeleider- en de automobielsector.

Beleggers maken zich mogelijk ook zorgen over de vooruitzichten voor bedrijfswinsten na de verkiezingen, aangezien vice-president Kamala Harris beter scoort in de peilingen dan president Biden en een grotere kans lijkt te hebben om Donald Trump te verslaan. Beleggers hadden hun zinnen gezet op de zogenaamde ‘Trump Trade’. Wat neerkomt op nieuwe belastingverlagingen voor bedrijven, protectionistische tarieven en minder regelgeving als Donald Trump de verkiezingen wint.

Beleggers zullen zich blijven richten op technologieaandelen, met belangrijke winstcijfers die volgende week worden verwacht. Tesla en Alphabet waren de eerste van de ‘Magnificent Seven’ die winstcijfers rapporteerden, met hun rapporten woensdagavond. Volgende week rapporteren onder andere Microsoft  op dinsdag, Meta  op woensdag, en Apple en Amazon op donderdag. Nvidia zal naar verwachting winstcijfers rapporteren op 28 augustus.

Een groot deel van de Amerikaanse economie steunt op het consumptiegedrag van de Amerikanen. Een belangrijke indicator om de sterkte van de Amerikaanse consument in te schatten is o.a. het beschikbaar inkomen. Met andere woorden het salaris gecorrigeerd voor inflatie. In de onderstaande grafiek ziet u de impact van de inflatie. Het minimumloon gecorrigeerd voor inflatie is niet meer zo zwak geweest sinds 1950. Wat niet zo’n rooskleurige indicatie is voor de Amerikaanse economie.

www.fortune.com/2024/07/24/federal-minimum-wage-inflation-economy-workers-salary-jobs-employment-unemployment-cost-licing, 25/07/2024

De voorlopige S&P US productie PMI voor juli daalde met -2,1 punten naar 49,5, wat aanzienlijk zwakker was dan de verwachtingen van een onveranderde waarde van 51,6. De Amerikaanse productie  PMI daalde voor het eerst sinds december 2023 onder het expansie-contractie niveau van 50,0, wat wijst op zwakte in de Amerikaanse productiesector. Daarentegen steeg de voorlopige S&P US services PMI voor juli met +0,7 punten naar 56,0, sterker dan de verwachtingen van een daling van -0,4 punten naar 54,9.

Blik op enkele aandelen

Ford Motor Company rapporteerde voor het tweede kwartaal een lagere winst dan verwacht, met een winst per aandeel van $0,47, terwijl analisten $0,68 hadden voorspeld. De omzet bedroeg $47,8 miljard, iets onder de geschatte $48,09 miljard. Na deze bekendmaking daalde het aandeel met 11,56% nabeurs. CEO Jim Farley benadrukte de successen, waaronder een kwartaal EBIT van $2,6 miljard voor Ford Pro, een stijging van 34% in hybride verkoop, en een kostenreductie van $400 miljoen voor de Ford Model e. Ford handhaaft zijn EBIT-vooruitzichten voor 2024 tussen $10 en $12 miljard en verhoogde de verwachting voor de vrije kasstroom naar $7,5 tot $8,5 miljard. Farley wees op de strategische vooruitgang en het verbeterde potentieel in alle bedrijfssegmenten onder het Ford+ plan.

Chip-aandelen leidden technologieaandelen lager, ook al kreeg Texas Instruments steun na het degelijke kwartaalcijfers en sterke vooruitzichten. Broadcom daalde met -7,59%. NVIDIA, ASML, KLA, Qualcomm en AMD daalden met meer dan -6%. Applied Materials, Marvel Technology en Lam Research daalden met meer dan -5%.

Argenx rapporteerde sterke kwartaalcijfers. De omzet steeg meer dan 77% richting $477,64 miljoen en de winst per aandeel komt uit op $1,51, wat sterk boven de verwachtingen ligt. Vyvgart en Vyvgart SC hebben in de eerste 6 maanden van dit jaar $876 miljoen in het laatje gebracht. Over dezelfde periode vorig jaar was dat slechts $487 miljoen. De kosten van de verkoop zijn hiermee ook gestegen van $42 miljoen richting $96 miljoen. Het zorgt ervoor dat Argenx een zijn kaspositie versterkt voor de verdere ontwikkeling van andere medicijnen.

Vandaag kijken we o.a. naar de kwartaalcijfers van AbbVie, Astrazeneca, TotalEnergies, Union Pacific, Unilever, Sanofi en Stellantis. Op de macro-economische agenda staat in de VS het BBP en de jobless claims op het programma. Beide worden gepubliceerd om 14:30 uur.

Blik op Azië en Europa

Op dit moment noteert Nikkei 225 3,30% lager voor de dag. De Japanse yen blijft opwaarderen en is op 14 dagen zo’n 5% herstelt. De Hang Seng index staat 1,63% in het rood en Shanghai Composite noteert 0,50% lager.

Gisteren ondervonden Europese aandelen negatief beïnvloed door tegenvallende resultaten van LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, dat een sterke daling in de verkoop in China zag, en Deutsche Bank, die aangaf waarschijnlijk plannen voor een aandeleninkoop later dit jaar te annuleren. Het verlies was wel helemaal niet te vergelijken met de Amerikaanse tegenhangers.

De voorlopige Europese productie PMI voor juli daalde met -0,2 punten naar 45,6, zwakker dan de verwachtingen van een stijging met +0,3 punten naar 46,1. De voorlopige Eurozone services PMI voor juli daalde met -0,9 punten naar 51,9, zwakker dan de verwachtingen van een stijging met +0,1 punten naar 52,9. In Duitsland was er opnieuw een krimp in de productie PMI. Er is geen publicatie meer geweest boven de 50 sedert juli 2022. Ook Frankrijk rapporteerde opnieuw een krimp in de productie PMI. Voor Frankrijk is het geleden van januari 2023 dat er nog eens een waarde boven de 50 werd gepubliceerd.

Vandaag worden nog heel wat kwartaalcijfers gepubliceerd in Europa. Denk aan Euronext, Arcadis, BAM, Vastned Retail, Quest for Growth, Flow Traders, Besi en Aalberts. Voorbeurs ziet het ernaar uit dat de Europese beurzen de Amerikaanse gaan volgen. We zien rode cijfers die oplopen tot 0,62%.

BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beursagenda

Donderdag 25 juliDE – Bedrijfsverwachtingen
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – BBP
VS – Hanselsbalans goederen
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
10:00
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
Vrijdag 26 juliJPY – Tokyo basis CPI
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:30
14:30
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.argenx.com/sites/default/files/media-documents/argenx_Half_Year_Financial_Results_2024.pdf

www.cnbc.com/2024/07/25/asia-markets.html


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.