Alle ogen gericht op Powell tijdens toespraak in Jackson Hole

Door Justin Blekemolen


ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen

In de aanloop naar de toespraak van Powell waren de aandelenmarkten volatiel, mede door een stijging van de rente op staatsobligaties. De S&P 500 daalde donderdag met 0,9%, terwijl de technologiezware Nasdaq Composite 1,7% verloor, de slechtste beursdag sinds 5 augustus. Tesla (-5,6%), Nvidia (-3,7%) en Amazon (-2,2%) behoorden tot de grootste verliezers. De Dow Jones sloot de dag af met een verlies van 177 punten. Ondanks deze verliezen staan de Dow en de S&P 500 deze week nog bescheiden in de plus, terwijl de Nasdaq op koers ligt voor de vijfde negatieve week in zes weken.

Het rendement op de 10-jaars Treasury steeg bijna 9 basispunten naar 3,862%, en de rente op de 2-jaars Treasury klom met meer dan 9 basispunten naar 4,016%. Deze stijgingen werden vermoedelijk veroorzaakt door de woensdagavond gepubliceerde Fed-notulen. Hieruit bleek dat de “overgrote meerderheid” van de Fed-functionarissen van mening was dat, indien de gegevens in lijn blijven met de verwachtingen, het waarschijnlijk gepast zou zijn om tijdens de volgende vergadering het beleid te versoepelen. Bovendien gaven de Fed-leden aan dat ze een renteverlaging van 100 basispunten tegen het einde van het jaar zouden overwegen.

Beleggers anticiperen ook op een renteverlaging tijdens de volgende vergadering van de Amerikaanse centrale bank. Momenteel wordt door traders ongeveer 66% kans ingeschat op een verlaging van 25 basispunten in september, terwijl iets meer dan een derde rekent op een verlaging van 50 basispunten, volgens de FedWatch Tool van de CME Group.

Powell spreekt in Jackson Hole

Op vrijdag zal Powell een toespraak houden tijdens het jaarlijkse Jackson Hole-symposium, kort nadat de notulen van de beleidsvergadering van de centrale bank in juli werden vrijgegeven. De werkloosheidsclaims die donderdag werden gepubliceerd, kwamen iets hoger uit dan verwacht door economen gepolst door Dow Jones. Dit draagt bij aan de groeiende overtuiging dat de arbeidsmarkt wellicht minder sterk is dan eerder gedacht, een idee dat woensdag werd versterkt toen de loongroei in de niet-landbouwsector met 818.000 naar beneden werd bijgesteld.

Powell’s toespraak, die om 16:00 uur Nederlandse tijd zal plaatsvinden in Jackson Hole, Wyoming, wordt gezien als een cruciaal moment waarop zal worden bevestigd dat de Federal Reserve binnenkort zou kunnen beginnen met het verlagen van de rentetarieven. Hoewel er weinig verrassingen van Powell worden verwacht, zal hij waarschijnlijk bevestigen dat de Fed in september met renteverlagingen zal beginnen. Daarnaast zal hij naar verwachting zijn visie geven op de huidige economische omstandigheden, waarbij hij vooral aandacht zal besteden aan de afnemende inflatiedruk en zorgen over de arbeidsmarkt.

Azië & Europa

De Azië-Pacific markten daalden overwegend op vrijdag, terwijl beleggers wachtten op de opmerkingen van de Amerikaanse Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell tijdens de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole.

In Azië lieten cijfers uit Japan zien dat de inflatie in juli stabiel bleef op 2,8%, hetzelfde percentage als de voorgaande maand. De kerninflatie, waarbij de prijzen van verse voedingsmiddelen zijn uitgesloten, bedroeg 2,7%, in lijn met de verwachtingen van economen die door Reuters werden ondervraagd, en iets hoger dan de 2,6% in juni.

Echter, de zogeheten “core-core” inflatie, die zowel de prijzen van verse voedingsmiddelen als energie uitsluit en door de Bank of Japan wordt gevolgd, daalde naar 1,9% in juli, van 2,2% in juni. Dit is het laagste niveau van de “core-core” inflatie sinds september 2022. De Japanse Nikkei 225 verloor eerdere winsten en daalde met 0,11%, terwijl de Topix marginaal steeg. De gouverneur van de Bank of Japan, Kazuo Ueda, verklaarde vrijdag in het parlement dat de centrale bank “zeer waakzaam” zal blijven ten aanzien van marktbewegingen, en voegde eraan toe dat de markten instabiel blijven, aldus Reuters.

De Hang Seng index in Hongkong daalde met 0,73%, terwijl de CSI 300 in het Chinese vasteland voor de vierde opeenvolgende dag verlies leed, zij het marginaal. Vrijdag vroeg maakte het Chinese technologiebedrijf Alibaba Group bekend dat het zijn secundaire notering in Hongkong zal omzetten naar een primaire notering, waardoor het bedrijf dubbel genoteerd zal zijn in zowel Hongkong als New York. “Onze vrijwillige omzetting naar een dubbele primaire notering houdt geen uitgifte van nieuwe aandelen en/of fondsenwerving in,” aldus het bedrijf.

In Europa sloten de aandelenmarkten donderdag overwegend hoger, waarbij de belangrijkste beurzen en de meeste sectoren in de plus eindigden. Retailaandelen stegen met 1,22%, terwijl mijnbouwaandelen met 1,07% daalden. De Stoxx index heeft de afgelopen twee sessies positieve momentum herwonnen na dinsdag te zijn gedaald.

PMI-gegevens voor de eurozone lieten een toename van de economische activiteit zien in de afgelopen maand, ondanks een afname van de loongroei, wat de weg vrijmaakt voor een mogelijke renteverlaging door de Europese Centrale Bank in september. Notulen van de laatste vergadering van de ECB, die donderdag werden vrijgegeven, toonden aan dat beleidsmakers in juli geen haast hadden om de rente te verlagen, maar dat zij september als de eerstvolgende kans zagen om verdere versoepelingen te overwegen.

Beursagenda

Vrijdag 23 augustusJPY – Nationale Kern CPI
VS – Jackson Hole symposium
VS – Bouwvergunningen
VS – Nieuwe huizenverkopen
01:30
14:00
14:30
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/08/22/us-treasurys-in-focus-as-investors-await-jackson-hole-symposium.html

https://www.cnbc.com/2024/08/22/stock-market-today-live-updates.html



Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.