Kwartaalcijfers Tesla zetten EV-bouwer op verlies, brede markt sluit mild lager

Door Kevin Verstraete


S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen

Vicepresident Harris heeft voldoende afgevaardigden verzekerd in de stemming om de nominatie als Democratische presidentskandidaat te winnen op de Democratische conventie in Chicago van 19-22 augustus. Beleggers verwachten dat het beleid dat Kamala Harris voor ogen heeft een voortzetting zou zijn van het beleid van Joe Biden.

Amerikaanse aandelen handelden dinsdag voorzichtig vooruitlopend op de kwartaalcijfers van techbedrijven. De S&P 500 Index daalde dinsdag met 0,16% met een slot op 5.556 punten, de Dow Jones verloor 0,14% en sloot op 40.358 punten en de Nasdaq Composite zakte met 0,35% met een sluitingskoers van 17.997 punten. De Russell 2.000 kon een rally realiseren van 1,02% en een slotkoers van 2.243 punten. Op sectorniveau konden gisteren enkel de materialen- en financiële sector mild in de plus eindigen. Alle overige sectoren lieten verliezen optekenen met het grootste verlies voor de energiesector.

De markten kijken uit naar het PCE-deflatorrapport van vrijdag voor een update over de inflatieontwikkeling en mogelijke renteverlaging door de Fed. De PCE-deflator is de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed. De consensus is dat de PCE-deflator voor juni zal dalen tot +2,4% op jaarbasis van +2,6% in mei, en de kern-PCE-deflator zal naar verwachting dalen tot +2,5% op jaarbasis van +2,6% in mei. Deze verwachte cijfers zouden nieuwe laagterecords van 3,25 jaar betekenen voor beide maatstaven, wat de Fed meer vertrouwen zou geven dat de inflatie zal blijven dalen richting het streefcijfer van +2%. Volgens de FedWatchTool wordt het gelijkhouden van de Amerikaanse rente op 31 juli geschat op een waarschijnlijkheid van 97,4%. Maar in september wordt de waarschijnlijkheid van een renteverlaging met 25 basispunten geschat op 93,6%.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html, 24/07/2024

Blik op enkele aandelen

Tesla heeft in het tweede kwartaal 411.000 voertuigen geproduceerd en 444.000 voertuigen geleverd. De omzet kwam op $25,5 miljard te liggen wat een groei is van 2% jaar over jaar. Het netto-inkomen kwam uit op $1,5 miljard. Desondanks is de gemiddelde verkoopprijs van Tesla’s gezakt door ingevoerde prijsverlagingen om het hoofd te bieden aan de concurrentie. Ook de investeringen in artificiële intelligentie kosten een hoop geld. Musk lanceerde vannacht nog een poll op zijn platform X, om te weten wat het publiek denkt over het idee dat Tesla zo’n $5 miljard investeert in artificiële intelligentie. De aandeelhouders lijken niet tevreden met de kwartaalcijfers.

X-platform, @elonmusk, 24/07/2024

Alphabet rapporteerde gisteren voor het tweede kwartaal een omzet van $84,74 miljard. Wat een stijging betekent van 14% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Zowel de advertenties op Google als op Youtube blijven groeien. Google Cloud, de proxy voor inkomsten uit AI-gerelateerde diensten stijgt van $8,03 miljard naar $10,35 miljard. Voor Alphabet is het zeer belangrijk om het hoofd te bieden aan andere bedrijven die inzetten op AI zoals Microsoft en OpenAI, aangezien ze veel gebruikers van Google Search kunnen weghalen wat op zijn beurt de advertentie-business parten kan spelen. De aandelen Alphabet stonden nabeurs een slordige 2% lager.

Delta Airlines (DAL) daalde met -0,37% nadat het Amerikaanse ministerie van Transport een onderzoek had geopend naar waarom de luchtvaartmaatschappij harder werd getroffen door de Crowdstrike-Microsoft storing dan andere luchtvaartmaatschappijen. Delta heeft de annuleringen van vluchten deze week verlengd. Delta daalde dinsdag met -3,42%.

NXP Semiconductors daalde met -7,46% na zwakker dan verwachte vooruitzichten van het management voor de omzet van het derde kwartaal. Dit drukte de chipsector, die maandag sterk was gestegen, maar dinsdag op de verliezerslijst van de Nasdaq stond. ON Semiconductor daalde met -5,10% en Analog Devices daalde met -4,05%. Texas Instruments en Microchip Technology verloren beiden meer dan -3%.

Vandaag worden voorbeurs de kwartaalcijfers gerapporteerd bij Thermo Fisher Scientific, NextEra Energy, AT&T en Boston Scientific. Nabeurs mag u rekenen op kwartaalcijfers van o.a. IBM en ServiceNow.

Blik op Azië en Europa

Vandaag duiken de Aziatische beurzen in het rood. Risk off sentiment heerst na teleurstellende economische cijfers en de risico’s rond de Amerikaanse verkiezingen. De Chinese EV-bouwers dalen sterk in navolging van Tesla. Nio en Xpeng staan beide meer dan 5% lager voor de dag. De Hang Seng index noteert 0,70% lager terwijl de Shanghai Composite het verlies kan beperken tot 0,08%. Nikkei 225 uit Japan staat onder druk door de opleving van de Japanse yen. De Japanse elite-index noteert 1,13% lager voor de dag, wat bijna 8% onder de recordkoers is van 11 juli.

De voorlopige consumentvertrouwensindex van de eurozone voor juli steeg met +1,0 punt tot -13,0, iets sterker dan de verwachte stijging van +0,5 punt tot -13,5.

ECB Vice President Luis de Guindos zei vandaag dat de ECB tijdens de vergadering in september een veel beter geïnformeerde monetaire beleidsbeslissing kan nemen dan in juli. De ECB liet vorige week de rente ongewijzigd.

Heel wat Europese bedrijven die een aanzienlijk deel van hun omzet en winst halen uit Chinese vraag, lijken nu te lijden onder deze blootstelling. Veel bedrijven uit het luxe-segment voelen de dalende Chinese vraag en dat wordt weerspiegeld in de kwartaalcijfers van o.a. Hugo Boss, LVMH en Burberry Group om er maar enkele te noemen. Volgens Bloomberg zijn er heel wat Europese banken, luxemerken, autoproducenten en mijnbedrijven met een verhoogde blootstelling aan China, denk hierbij aan BHP, Rio Tinto, Volkswagen, Infineon, Mercedes-Benz en BMW.

Vandaag heel wat PMI publicaties van Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk. Op het vlak van bedrijfsresultaten is het de beurt aan Elia System Operator om de boeken te openen. Morgen wordt het een drukke dag voor Europa met kwartaalcijfers van o.a. Econocom, Vastned Retail, BAM, Euronext, Argenx, UCB, Aalberts Industries en Besi.

BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beursagenda

Woensdag 24 juliDE – Consumentenklimaat
EUR – S&P Globals samengestelde PMI
VS – Bouwvergunningen
VS – Handelsbalans goederen
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – S&P Globals samengestelde PMI
VS – Nieuwe huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Bowman spreekt
08:00
10:00
14:30
14:30
14:30
15:45
16:00
16:30
22:05
Donderdag 25 juliDE – Bedrijfsverwachtingen
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – BBP
VS – Hanselsbalans goederen
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
10:00
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
Vrijdag 26 juliJPY – Tokyo basis CPI
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:30
14:30
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-23/china-s-slowdown-is-taking-a-rising-toll-on-european-profits

www.digitalassets.tesla.com/tesla-contents/image/upload/IR/TSLA-Q2-2024-Update.pdf

www.abc.xyz/assets/19/e4/3dc1d4d6439c81206370167db1bd/2024q2-alphabet-earnings-release.pdf


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.