Beurs start hoger na terugtrekking Biden

Door Justin Blekemolen


S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen

Maandagochtend staan de Amerikaanse index-futures licht in het groen. Vorige week verlegden beleggers hun focus van grote technologieaandelen naar kleinere namen. Dit resulteerde in de slechtste beursweek sinds april, waarbij de S&P 500 en de Nasdaq Composite respectievelijk met 2% en 3,7% daalden. Ondertussen steeg de Dow Jones met 0,7% en mocht de Russell 2000, gericht op small caps, 1,7% bijschrijven.

Gisteren is het Amerikaanse politieke landschap weer eens opgeschud, nadat president Joe Biden zich terugtrok uit de presidentsrace en vicepresident Kamala Harris als de Democratische kandidaat onderschreef. Sinds Biden’s desastreuze debatoptreden in juni, voorspelden veel analisten een toenemende kans op een overwinning van voormalig president Donald Trump in november. Het verlies van steun van voormalig president Obama lijkt de doodsteek te zijn geweest voor Biden’s kandidaatschap.

Mogelijk zullen we wat beweging zien in aandelen die naar verwachting zullen profiteren als de voormalige president terugkeert naar het Witte Huis. Wall Street ziet een overwinning van Trump als gunstig voor aandelen, aangezien de Republikeinse kandidaat pleit voor lagere belastingen en deregulering. Omgekeerd voorspellen handelaren dat groene energiestocks zullen worden getroffen door de voorgestelde tariefverhogingen van Trump, wat volgens sommige economen zou kunnen leiden tot hogere inflatie.

Kwartaalcijfers en het beleid van centrale banken zullen ook een belangrijke rol blijven spelen op de aandelenmarkten. Handelaren hebben bijna 93% kans ingecalculeerd dat de Federal Reserve de rente zal verlagen tijdens de vergadering in september. Met dit in gedachten lijken beleggers de grote winnaars vorige week te hebben verkocht, ten gunste van rentegevoelige aandelen zoals small caps en industriële aandelen die zullen profiteren van lagere rentes.

Vandaag publiceert Verizon zijn cijfers en later deze week volgen grote namen als Alphabet, Tesla en Visa. Er worden geen grote economische updates verwacht tot later in de week.

Azië onderuit & Europa opent hoger

De markten in Azië-Pacific daalden op maandag na het nieuws dat de Amerikaanse president Joe Biden zich heeft teruggetrokken uit de presidentsrace en vicepresident Kamala Harris als de Democratische kandidaat heeft gesteund. De centrale bank van China verlaagde onverwacht de rentetarieven. Deze veranderingen verrasten de markten, aangezien economen geen wijzigingen verwachtten. De Hang Seng Index steeg met 0,8% na de aankondiging van de PBOC. Aandelen op het vasteland daalden echter, de CSI 300 ging met 0,7% onderuit. In Japan daalde de Nikkei 225 index met 1,1%.

Deze week zullen beleggers uitkijken naar BBP-gegevens uit Zuid-Korea en de VS, evenals gegevens over fabrieksactiviteiten uit de regio. Zuid-Korea en de VS zullen donderdag de voorlopige BBP-cijfers voor het tweede kwartaal bekendmaken. Andere economische gegevens zijn onder meer inflatiecijfers uit de VS en Singapore op respectievelijk vrijdag en dinsdag.

Europese aandelen openen naar verwachting licht hoger. Ryanair heeft vanochtend zijn kwartaalcijfers gepubliceerd, maar het cijfergeweld zal vanaf morgen pas echt losbarsten.

Beursagenda

Maandag 22 juliDE – Detailhandelsverkopen08:00
Dinsdag 23 juliVS – Bestaande huizenverkopen16:00
Woensdag 24 juliDE – Consumentenklimaat
EUR – S&P Globals samengestelde PMI
VS – Bouwvergunningen
VS – Handelsbalans goederen
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – S&P Globals samengestelde PMI
VS – Nieuwe huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Bowman spreekt
08:00
10:00
14:30
14:30
14:30
15:45
16:00
16:30
22:05
Donderdag 25 juliDE – Bedrijfsverwachtingen
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – BBP
VS – Handelsbalans goederen
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
10:00
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
Vrijdag 26 juliJPY – Tokyo basis CPI
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:30
14:30
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/07/21/stock-market-today-live-updates-.html


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.