Beleggers in afwachting van Amerikaanse inflatiedata

Door Justin Blekemolen


S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag opnieuw onder druk. Na een hogere opening sloten zowel de S&P 500 (-0,30%) als de Nasdaq Composite (-0,25%) lager, terwijl ook de Dow Jones Index (-0,35%) zijn vierde opeenvolgende negatieve sessie kende. Dit alles gebeurt in afwachting van cruciale inflatiedata die woensdagmiddag worden vrijgegeven.

Volgens economen wordt verwacht dat de consumentenprijsindex (CPI) in november met 0,3% is gestegen ten opzichte van oktober en met 2,7% op jaarbasis. Exclusief voedsel- en energieprijzen, de zogenaamde kern-CPI, zou deze met 0,3% maand-op-maand en 3,3% op jaarbasis stijgen. Deze gegevens zijn cruciaal omdat ze richting kunnen geven aan het beleid van de Federal Reserve, die volgende week haar volgende rentebesluit neemt. Op basis van de CME FedWatch Tool is er een kans van 85% dat de Fed de rente met 25 basispunten zal verlagen.

Twee techreuzen probeerden de beurzen gisteren overeind te houden. Alphabet steeg dinsdag met maar liefst 6% na de onthulling van hun nieuwe quantumcomputing-chip genaamd Willow. Deze chip markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van kwantumcomputers die veel complexere algoritmes aankunnen dan traditionele computers. Ook steeg het aandeel Tesla met 2,87% na onder meer de aankondiging van een nieuw goedkoper model en diverse koersdoelverhogingen van banken.

Ook General Motors kwam ‘positief’ in het nieuws, wat een stijging van bijna 3% opleverde. Het bedrijf kondigde aan te stoppen met het financieren van robotaxi-ontwikkelingen via Cruise. GM zegt dat het ontwikkelen van de robotaxi te duur en tijdrovend is, terwijl de markt steeds competitiever wordt. In plaats daarvan wil het bedrijf investeren in rij-assistenten.

Aziatische markten

In de Azië-Pacific-regio lieten de markten een gemengd beeld zien op woensdag. Hongkong’s Hang Seng-index verloor 0,74%, terwijl de CSI 300 in China 0,23% daalde. Dit staat in contrast met Zuid-Korea, waar de Kospi met 1,02% steeg, waar de goedkeuring van een afgeslankte begroting door het Zuid-Koreaanse parlement zorgde voor optimisme. Japan sloot eveneens positief met de Nikkei 225 en de bredere Topix-index die kleine winsten boekten.

China trekt bijzondere aandacht nu het zijn jaarlijkse economische werkconferentie start, waar de beleidsdoelen voor 2025 worden bepaald. Het besluit van Beijing om een “gepast ruim” monetair beleid te voeren, is de meest recente poging van het land om de groei te stimuleren. De olie-import van China groeide in november voor het eerst in zeven maanden, wat duidt op herstel van de vraag.

Europese markten openen vlak

In Europa bereiden de markten zich voor op een vlakke tot licht lagere opening in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers. Verder wordt er gekeken naar de resultaten van enkele bedrijven.

Inditex, het moederbedrijf van Zara, rapporteerde sterke resultaten over de eerste negen maanden van het jaar. De omzet steeg met 10,5% op constante valuta, en het bedrijf zag een indrukwekkende groei van 9% in november en begin december vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De resultaten benadrukken de veerkracht van de Europese retailsector, ondanks economische tegenwind.

Wat verder opvalt, is de dalende energie-inflatie in Europa, wat ruimte biedt voor bedrijven en consumenten. Toch blijft de situatie fragiel, vooral nu Duitsland en Frankrijk tegenvallende economische signalen afgeven. Beleggers in Europa zullen zich vandaag richten op de resultaten van de Amerikaanse CPI, aangezien deze ook van invloed kan zijn op de Europese Centrale Bank (ECB), die later deze maand een beleidsupdate geeft.

Beursagenda

Woensdag 11 decemberVS – Maandrapport OPEC
VS – Inflatie (CPI)
VS – Ruwe olievoorraden
14:30
14:30
16:30
Donderdag 12 decemberEUR – ECB rentebesluit
VS – PPI
EUR – Christie Lagarde spreekt
14:15
14:45
14:30
Vrijdag 13 decemberDE – Handelsbalans
EUR – Industriële Productie
VS – Exportprijs
VS – Import Prijsindex
08:00
11:00
14:30
14:30

Gebruikte Bronnen:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.