Nvidia blijft verrassen met snelle omzetgroei

Door Justin Blekemolen


NVIDIA
ISIN: US67066G1040
|
Ticker: NVDA --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
NVIDIA aandeel
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 8 minutes

Aandeel nvidia
Nvidia, de onbetwiste leider op het gebied van kunstmatige intelligentie heeft wederom indrukwekkende kwartaalcijfers gepresenteerd.

De gemiddelde verwachtingen van analisten werden overtroffen, maar toch reageerden beleggers negatief. In de nabeurshandel sloot het aandeel bijna 7% lager. Voorbeurs staat er nog maar een verlies van slechts 2%.

In dit artikel bespreken we de cijfers uitgebreid en blikken we vooruit op de toekomstige verwachtingen van Nvidia. Bent u op zoek naar een online broker waarmee u in het aandeel Nvidia kunt beleggen? Klik dan hier.

Aandeel NVIDIA koers

Nvidia is in 2024 al met meer dan 150% gestegen en het bedrijf heeft kortstondig de status van meest waardevolle beursgenoteerde onderneming ter wereld bereikt, met een marktkapitalisatie van ruim $3000 miljard. Het aandeel heeft echter al bewezen volatiel te zijn, wat betekent dat het niet ongebruikelijk is om scherpe bewegingen te zien, zowel naar boven als naar beneden.

In augustus 2024 heeft Nvidia een zogeheten beta van 1.68, wat aangeeft dat het aandeel aanzienlijk volatieler is dan de bredere markt. Een beta van 1.68 betekent dat Nvidia’s koers doorgaans 68% meer fluctueert dan de S&P 500, wat suggereert dat beleggers in Nvidia moeten rekenen op grotere koersbewegingen, zowel omhoog als omlaag, in vergelijking met de markt als geheel.

Loading ...
Company name ISIN Symbol Laatste koers 1D 1M YTD 1Y
NVIDIA Corporation US67066G1040 NVDA 118,91 1,12 % 6,56 % 140,10 % 143,75 %

Kwartaalresultaten 2025 – Q2

Nvidia hanteert een gebroken boekjaar, waarbij de resultaten van 2025-Q2 betrekking hebben op de 3 maanden die eindigde op 28 augustus. Over het afgelopen kwartaal boekte Nvidia een omzet van $30,04 miljard, een stijging van 15% ten opzichte van het vorige kwartaal en een indrukwekkende groei van 122% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat was nog een stuk beter dan de $28,7 miljard waar analisten gemiddeld genomen op hadden gerekend. Nvidia rapporteerde daarbij een aangepaste winst per aandeel van $0,68, wat de verwachtingen van $0,64 per aandeel eveneens ruimschoots overtrof.

Een belangrijk deel van Nvidia’s succes komt voort uit de explosieve groei van AI en datacenters, die nu 88% van de totale omzet uitmaken. De omzet uit deze sector steeg met 154% op jaarbasis naar $26,3 miljard, ruim boven de verwachtingen van analisten. Nvidia’s chips, zoals de H100 en H200, worden ingezet in de meeste generatieve AI-toepassingen, waaronder OpenAI’s ChatGPT, wat het bedrijf een onmisbare partner maakt voor technologiebedrijven zoals Microsoft, Alphabet, Meta en Tesla. Niet alle omzet is overigens afkomstig van de verkoop van AI-chips. Het bedrijf gaf aan dat ze ook aanzienlijke inkomsten uit netwerkproducten halen, met $3,7 miljard aan omzet in het afgelopen kwartaal. Dit illustreert de diversiteit van Nvidia’s inkomstenbronnen binnen het technologische ecosysteem, hoewel AI duidelijk de drijvende kracht blijft.

Kwartaalresultaten 2025 - Q2
Bron: NVIDIA.com

Alle aandacht gaat natuurlijk uit naar de snelgroeiende omzet uit de Data Center divisie. Daarnaast groeit de omzet uit de Gaming divisie ook sterk door, met een omzet van $2,88 miljard in het vorige kwartaal. De overige divisies lieten op jaarbasis eveneens groeicijfers zien van tientallen procenten, maar de omvang van deze omzetten vallen in het niet bij Data Center en Gaming.

Ondanks deze prestaties viel de reactie van de markt tegen. Dit kwam doordat voorafgaand aan de kwartaalpresentatie analisten een omzet van $33 miljard voorspelden voor het volgende kwartaal. Nvidia zelf deelde een verwachte omzet van $32,5 miljard. Het is een fenomeen dat we vaker zien bij bedrijven die boven verwachting presteren: wanneer de lat extreem hoog ligt, kan zelfs een sterke prestatie als een teleurstelling worden gezien. Ook gaf het bedrijf aan dat er wat opschaalproblemen zijn bij de productie van de nieuwe Blackwell Chip.

De volgende generatie AI-chip: Blackwell

Veel van Nvidia’s toekomstige groei zal worden aangedreven door de volgende generatie AI-chips, met de naam Blackwell. Nvidia CEO Jensen Huang onthulde dat het bedrijf in het vierde kwartaal zal beginnen met de verzending van de Blackwell-chips, en verwacht daarmee “enkele miljarden dollars” aan omzet te genereren. Hoewel de vraag naar deze nieuwe chips de aanbodzijde ver overstijgt, benadrukte Nvidia dat het nog steeds aan de sterke vraag naar de huidige generatie Hopper-chips kan voldoen.

De ontwikkeling en levering van Blackwell zijn cruciaal voor Nvidia, omdat de technologie naar verwachting de nieuwe standaard zal zetten in AI-verwerking. Het feit dat klanten bereid zijn om vooruit te betalen voor toekomstige leveringen van deze chips, onderstreept de immense vraag en het vertrouwen in Nvidia’s technologische leiderschap.

De volgende generatie AI-chip: Blackwell
Bron: https://investor.nvidia.com/events-and-presentations/presentations/default.aspx

De Blackwell-chip, de opvolger van Hopper, is ontworpen om nog krachtiger te zijn, met een piekvermogen van rond de 20000 TFLOPS(Tera Floating Point Operations Per Second). Dit betekent dat Blackwell tot vijf keer krachtiger is dan Hopper, met 20000 biljoen berekeningen per seconde. Dit niveau van rekenkracht is cruciaal voor de ontwikkeling van de volgende generatie AI-modellen en geavanceerde dataverwerking.

Een chip met 4000 TFLOPS is al extreem krachtig en geschikt voor de meeste hedendaagse AI- en deep learning-toepassingen. Echter, 20000 TFLOPS stelt de Blackwell-chip in staat om aanzienlijk grotere en complexere modellen aan te sturen, zoals geavanceerde generatieve AI’s en real-time dataverwerking op een schaal die momenteel ongeëvenaard is.

Beleggen in aandeel Nvidia

Nvidia’s brutomarge daalde licht tot 75,1% van 78,4% in het voorgaande kwartaal, maar blijft aanzienlijk hoger dan de 70,1% van een jaar geleden. Dit toont aan dat Nvidia, ondanks de lichte daling, nog steeds een van de meest winstgevende bedrijven in de halfgeleiderindustrie is. Voor het volledige jaar verwacht Nvidia dat de brutomarges in het “midden van de 70%” zullen blijven, wat iets lager is dan de verwachtingen van analisten.

Hoewel deze marges indrukwekkend blijven, geven ze ook aan dat de kosten en uitdagingen van productie toenemen, vooral gezien de enorme vraag naar geavanceerde AI-chips. Nvidia’s aandeelhouders zullen dus nauwlettend in de gaten houden hoe het bedrijf zijn marges handhaaft, vooral nu ook concurrenten als AMD proberen een deel van de markt in handen te krijgen. Hoewel AMD’s Instinct Mi300 een geduchte concurrent is voor de Hopper H100 chip, blijft Nvidia met de nieuwe Blackwell chip wederom een dominante speler in het veld van high-performance computing en AI.

Waardering aandeel Nvidia

De waardering van Nvidia’s aandeel is een hot topic, vooral gezien de explosieve groei van het bedrijf en de stijging van zijn aandelenkoers in de afgelopen jaren. Nvidia wordt momenteel verhandeld tegen een hoge waardering, wat deels te danken is aan de immense vraag naar AI-technologie en de leidende positie van het bedrijf in deze markt.

De P/E-ratio is een van de meest gebruikte maatstaven om de waardering van een aandeel te beoordelen. Het geeft aan hoeveel beleggers bereid zijn te betalen voor elke dollar winst die het bedrijf genereert. Omdat Nvidia zo’n sterke groeier is, is het zinniger om naar de verwachte winsten te kijken.

De forward P/E-ratio, die de verwachte winsten van het komende jaar weerspiegelt, ligt rond de 47,9x voor het lopende jaar (2025) en op 35x voor het fiscale jaar 2026. Deze dalende waarderingen suggereren dat analisten verwachten dat de winst van Nvidia in de nabije toekomst aanzienlijk zal groeien. Beleggers betalen dus minder voor toekomstige winsten dan voor huidige winsten, wat duidt op vertrouwen in de groeivooruitzichten van het bedrijf.

In vergelijking met het gemiddelde van de sector dat op 68x ligt is Nvidia minder duur. Maar het gemiddelde van deze sector is wel erg hoog in vergelijking met de brede markt, de S&P 500 handelt op zo’n 27x de winst. Als Nvidia echter de sterke groeicijfers de komende jaren kan doorzetten, dan kan de waardering van het aandeel gerechtvaardigd worden.

Aandeleninkoopprogramma

Naast de sterke operationele prestaties kondigde Nvidia aan dat het $50 miljard extra zal uitgeven aan de inkoop van eigen aandelen. Dit is een duidelijk signaal van vertrouwen van het management in de toekomstige groei en winstgevendheid van het bedrijf. Aandeleninkoopprogramma’s kunnen een positieve impact hebben op de aandelenkoers door het aantal uitstaande aandelen te verminderen en de winst per aandeel te verhogen.

Conclusie

Nvidia blijft een van de meest invloedrijke en innovatieve bedrijven in de technologische sector, met een leidende positie in de snelgroeiende AI-markt. Het bedrijf heeft bewezen een sterke groei te kunnen realiseren en zijn marktdominantie verder uit te bouwen. Echter, de hoge verwachtingen en de volatiliteit van het aandeel maken het een risicovolle investering, ondanks de indrukwekkende cijfers.

Voor beleggers blijft Nvidia een interessant aandeel, vooral voor degenen die geloven in de toekomst van AI en de cruciale rol die Nvidia daarin zal spelen. Toch is voorzichtigheid geboden, aangezien de markt scherp reageert op zelfs de kleinste afwijkingen van de verwachtingen.

LYNX Masterclass: 10 september

Tijdens de LYNX Masterclass op 10 september zal Beleggingsspecialist Justin Blekemolen de belangrijkste innovaties van NVIDIA op het gebied van AI bespreken en uitleggen hoe deze technologieën verschillende industrieën transformeren. Daarnaast zullen de potentiële beleggingsmogelijkheden binnen de AI-sector worden belicht. Dit webinar biedt waardevolle inzichten voor zowel beginnende als ervaren beleggers die op de hoogte willen blijven van de groeiende AI-markt. Onze webinars zijn informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies. Beleggen is risicovol. U kunt meer dan uw inleg verliezen.

Beleggen in aandeel NVIDIA via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel NVIDIA (NVDA). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod.

Gebruikte bronnen:

https://www.marketscreener.com/quote/stock/NVIDIA-CORPORATION-57355629/valuation

https://www.cnbc.com/2024/08/28/nvidia-nvda-earnings-report-q2-2025.html

https://www.cnbc.com/2024/08/28/nvidias-earnings-report-shows-problem-of-being-priced-for-perfection.html

https://investor.nvidia.com/Home/default.aspx


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.