Aandeel Barco: duik in de cijfers over eerste helft 2024

Door Sven van Gasse


Barco
ISIN: BE0974362940
|
Ticker: BAR --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Barco aandeel
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 7 minutes

Aandeel Barco nieuws 2023 - aandeel Barco kopen of niet - aandeel barco koers
Barco is een Belgisch bedrijf dat displaytechnologie ontwikkelt. Het staat bekend als een toonaangevend bedrijf in de sector en had een periode een zitje in de BEL20, de belangrijkste beursindex van België.
Op 17 juli kwam het bedrijf met zijn resultaten over de eerste 6 maanden van 2024. In de eerste helft van 2024 kende het Belgische technologiebedrijf een periode van significante uitdagingen. In dit artikel bespreken we Barco en werpen we een blik op de resultaten. 

Bent u op zoek naar een online broker waarmee u in aandelen van Barco kunt beleggen? Klik dan hier.

Geschiedenis

Barco is een Belgisch technologiebedrijf dat opgericht is in 1934 en heeft zijn hoofdkantoor in Kortrijk. Het is een wereldleider in de visualisatie- en weergaveoplossingen. Barco heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een pionier op het gebied van projectie, beeldschermen en visualisatietechnologieën die worden gebruikt in diverse sectoren, zoals gezondheidszorg, entertainment en de bedrijfswereld.

Barco begon oorspronkelijk als producent van radio’s, vandaar de naam “Belgian American Radio Corporation”. Door de jaren heen heeft het zich echter voortdurend aangepast en geëvolueerd om in te spelen op de veranderende markten en technologische vooruitgang. In de jaren ’80 en ’90 richtte Barco zich op de ontwikkeling van projectoren en beeldschermen voor professionele toepassingen.

Met vestigingen en klanten in meer dan 90 landen heeft Barco een sterke internationale aanwezigheid. Het bedrijf telt meer dan 3 000 werknemers en probeert zijn groeitraject voort te zetten door overnames en nieuwe samenwerkingen.

Belangrijkste producten

Barco staat bekend om zijn voortdurende innovatie. Een van hun meest belangrijke producten is de digitale bioscoopprojector, die wereldwijd wordt gebruikt in bioscopen om films in haarscherpe kwaliteit te projecteren. De projectoren van Barco leveren uitzonderlijk scherpe en heldere beelden met een hoge resolutie. Barco heeft met zijn geavanceerde projectoren een nieuwe standaard gezet voor beeldkwaliteit en betrouwbaarheid in de filmindustrie.

Daarnaast levert Barco ook visualisatieoplossingen voor de gezondheidszorg, zoals diagnostische beeldschermen die artsen helpen bij het analyseren van medische beelden met uitzonderlijke precisie.

In de bedrijfswereld levert Barco onder andere draadloze presentatiesystemen zoals ClickShare. Met behulp van ClickShare is het eenvoudig om presentaties te delen en samen te werken tijdens vergaderingen. Deze systemen hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop bedrijven vergaderen en samenwerken, door de noodzaak van kabels en complexe installatieprocessen te elimineren. Het systeem is ontworpen met gebruiksgemak in gedachten. Er is geen noodzaak voor een software-installatie of configuratie.

Prestatie aandeel Barco

Het aandeel van Barco is genoteerd op Euronext Brussel. De prestaties van het aandeel zijn over de afgelopen vijf jaar gekenmerkt door aanzienlijke fluctuaties, beïnvloed door verschillende interne en externe factoren.

Begin 2019 vertoonde het aandeel Barco een sterke groei, voornamelijk gedreven door solide bedrijfsresultaten en een positief marktsentiment. Innovaties en nieuwe productlanceringen, zoals verbeterde versies van hun visualisatieoplossingen en draadloze presentatiesystemen, droegen bij aan een stijgend vertrouwen van beleggers. Hierdoor steeg de aandelenkoers aanzienlijk, tot een piek in de eerste helft van 2020.

De uitbraak van de COVID-19 pandemie had echter een significante impact op Barco. Zoals veel bedrijven werd ook Barco geconfronteerd met uitdagingen zoals productieonderbrekingen, vertragingen in de levering en een daling in de vraag. Deze daling van de vraag situeerde zich vooral in de entertainmentsector, meer bepaald bij de bioscopen wat een belangrijke markt is voor het bedrijf. Dit leidde tot een scherpe daling van de aandelenkoers in het tweede kwartaal van 2020. De markten reageerden negatief op de onzekerheid en de verwachte impact op de winstgevendheid van het bedrijf.

In 2021 begon Barco tekenen van herstel te vertonen. Met de geleidelijke heropening van de economieën wereldwijd, nam de vraag naar hun producten en diensten weer toe. De aandelenkoers vertoonde een geleidelijk herstel, hoewel de volatiliteit hoog bleef. Het aandeel klom gestaag richting de €30 in april 2023.

Sindsdien kende het aandeel echter opnieuw een forse daling. Vanaf april 2023 tot nu verloor het aandeel meer dan de helft van zijn waarde. Dit was toe te schrijven aan verschillende factoren.

Het bedrijf rapporteerde onder andere resultaten die ver onder de verwachtingen van analisten lagen. In een kwartaalupdate meldde het bedrijf in april 2024 dat de omzet en bestellingen forser zullen krimpen dan verwacht. De omzet kwam uit op €195,9 miljoen, terwijl analisten hadden gerekend op €213 miljoen. Barco voorziet wel verbeteringen maar verwacht deze pas in de tweede helft van 2024, terwijl er eerder werd gehoopt op verbetering in het tweede kwartaal van dit jaar. Door deze slechte resultaten gooiden beleggers massaal de handdoek in de ring. Het bedrijf bereikte met een waarde van iets meer dan €10 per aandeel zijn laagste koers sinds 2017.

Resultaten Q1 en Q2 2024

Door de zwakke prestaties van 2023 en de sombere vooruitzichten voor de periode erna, waren de verwachtingen allesbehalve hoog gespannen voor de resultaten over de eerste twee kwartalen van 2024.

Deze verwachtingen zijn uiteindelijk ook uitgekomen. Het bedrijf beleefde een dramatische eerste helft van 2024. Barco was hierdoor genoodzaakt om opnieuw een winstalarm uit te sturen.

Hoewel de verwachtingen zeer laag gespannen waren, slaagde het bedrijf er alsnog niet in om deze te kloppen. De omzet en de bestellingen gingen nog harder onderuit dan analisten hadden voorspeld. De daling van de omzet kwam uiteindelijk uit op 17% tot €435 miljoen, terwijl de bestellingen daalden met 14% tot €463,3 miljoen. Analisten rekenden voor de bestellingen op €470 miljoen.

De brutowinstmarge van het bedrijf bleef stabiel op 39,7% tegenover 40,9% in de eerste 6 maanden van 2023. De krimp van de omzet en de bestellingen had echter wel zijn weerslag op de winstmarges lager in de resultatenrekening. De EBITDA van Barco kwam uit €35,2 miljoen, terwijl analisten hadden gerekend op €40 miljoen. Ook ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar was dit een forse daling van €29,8 miljoen, wat overeenkomt met een daling van meer dan 45%.

Hierdoor bedroeg de EBITDA-marge zo’n 8%. Dit was meer dan 4 procentpunten minder dan in dezelfde periode in 2023, toen deze marge 12,5% bedroeg. Barco mikt op een EBITDA-marge van 14% in heel 2024 maar deze cijfers laten zien dat het bedrijf een serieus tandje moet bijsteken, wil het de doelstelling behalen.

Verwachtingen tweede helft 2024

De tweede jaarhelft zal volgens het management heel anders zijn dan de eerste helft van het jaar. Voor de tweede helft van 2024 ziet het management van Barco immers verbeteringen om verschillende redenen.

De voorraadniveaus van klanten keren terug naar genormaliseerde niveaus en de marktomstandigheden van Entertainment zijn aan de beterende hand. Bovendien ligt Barco op koers om een groot aantal nieuwe producten te lanceren in alle divisies, aldus het management. Het bedrijf verwacht dat deze zowel zullen bijdragen aan de omzet als aan de winstgevendheid van Barco.

Het management verwacht een omzetgroei in de tweede jaarhelft ten opzichte van vorig jaar. Vanaf 2025 wordt er een omzetgroei voor het hele jaar verwacht.

Ook in de EBITDA-marge voorziet het management van het bedrijf een sterk herstel. De EBITDA-marge zou voor het gehele jaar moeten uitkomen tussen de 11% en 13%.

Het management voegt hier wel aan toe dat deze voorspellingen enkel zullen standhouden indien de markten niet verder verslechteren. In 2024 is er immers een aanhoudende onzekerheid over de macro-economie en de marktomstandigheden.

Door deze slechte resultaten kende het aandeel van Barco aanvankelijk een forse daling op de dag van de bekendmaking van het financiële rapport. Door deze positievere outlook, steeg het aandeel van Barco in de loop van de dag echter tot 10%.

Technische analyse aandeel Barco

Het aandeel Barco zit al geruime tijd in een dalende trend. Nu de €10 bijna bereikt werd, zien we heel wat koopdruk het aandeel omhoog stuwen. De koers noteert nu tegen de EMA 50 wat dynamische weerstand kan bieden. Verder wordt het afwachten indien het aandeel Barco boven de neerwaartse trendlijn kan sluiten onder hoog volume. De rally van gisteren was in ieder geval onder verhoogd volume, dus dat kan hoopgevend zijn voor de bulls. Een eerste technische doel bij het doorbreken van de trendlijn is de onderzijde van de gap, gevolgd door de bovenzijde van de gap. Dat geeft een range van €13,70 tot €14,90. Indien de bulls de overhand niet kunnen behouden, lijkt een daling richting €9,60 realistisch.

Technische analyse aandeel Barco | Grafiek aandeel Barco (BAR)
Aandeel Barco, 18/07/2024

Beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Barco (BAR). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod.