Aandeel ASML: explosieve orderintake, maar koersverlies dreigt

Door Tobias Krieg


ASML
ISIN: NL0010273215
|
Ticker: ASML --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
ASML aandeel
Artikel laten voorlezen

Geschatte Leestijd: 3 minutes

Aandeel ASML
 ASML zit weer op een groeipad en de orderboeken zijn vol. Is de rally echter te ver doorgeschoten? Vanuit technisch oogpunt stapelen de waarschuwingssignalen zich al langere tijd op.

De rally heeft de afgelopen maanden merkbaar aan momentum verloren en het opwaartse potentieel lijkt voorlopig uitgeput.

Als het aandeel nu onder de € 925 zakt, kan dit het begin zijn van een grotere correctie. Mogelijke koersdoelen aan de onderkant liggen bij € 865 en € 810-820. Het is ook denkbaar dat het oude hoogtepunt van € 765 wordt benaderd.

Bent u op zoek naar een online broker om te handelen in aandelen, klik dan hier.
Grafiek aandeel ASML (ASML)

Niet alleen de technische waarschuwingssignalen stapelen zich op

De technische situatie weerspiegelt de fundamentele realiteit. Hoewel het niet slecht gaat bij ASML, is 2024 een jaar van ademhalen na een winststijging van 41% vorig jaar.

Door de enorme rally van € 400 naar € 1.000 werd veel vooruitgelopen op toekomstige groei, misschien wel te veel.

Momenteel realiseren steeds meer beleggers zich dat 2024 voor ASML een overgangsjaar is en dat de winst niet zal stijgen. Pas volgend jaar wordt weer een aanzienlijke stijging verwacht, en deze is grotendeels al ingeprijsd.

De orderintake steeg in het tweede kwartaal van € 3,61 naar € 5,57 miljard, wat positief werd ontvangen in de beleggingsmedia. Dit is echter onvoldoende om sterkere groei te genereren.

De omzet bedroeg in het laatste kwartaal € 6,24 miljard. Vergeleken met het voorgaande kwartaal is dit een aanzienlijke verbetering, maar op jaarbasis is de omzet met 10% gedaald. De winst daalde van € 4,93 naar € 4,01 euro per aandeel.

 

Gevaar voor correctie: vooruitzicht en waardering

In de tweede helft van het jaar zal de dynamiek waarschijnlijk weer toenemen en voor 2025 wordt een forse stijging van omzet en winst verwacht. Maar dit is al grotendeels ingeprijsd.

ASML heeft momenteel een koers-winstverhouding van 48,4. Dit is te hoog, zelfs gezien de uitstekende eigenschappen en het feitelijke monopolie in het EUV-gebied. De gemiddelde koers-winstverhouding in de afgelopen vijf jaar was 40 en in de afgelopen tien jaar 34,2. Hieruit blijkt dat er op korte termijn aanzienlijk correctiepotentieel is.

Men moet dus vooruitlopen op het komende jaar om de huidige waardering te rechtvaardigen. Mocht de winst in 2025 daadwerkelijk met 60% stijgen naar € 30,50 per aandeel, wat allesbehalve zeker is, dan resulteert dit op een termijn van 18 maanden in een koersdoel tussen € 1.043 en € 1.220.

Dat de winst in deze mate stijgt, is plausibel en mogelijk, maar niet gegarandeerd. ASML voorziet voor het komende boekjaar een omzet van € 30-40 miljard, een enorme bandbreedte.

Politieke invloeden

Een van de belangrijkste redenen hiervoor is de onvoorspelbare politieke situatie. Naast de Amerikaanse verkiezingsstrijd is er een handelsoorlog gaande tussen de VS en China. Nadat er al diverse maatregelen tegen elkaar zijn genomen en bijvoorbeeld tarieven zijn verhoogd, heeft de Amerikaanse regering gisteren opnieuw alle bondgenoten gewaarschuwd dat er nog strengere regels kunnen worden ingevoerd.

Volgens persberichten overweegt de Amerikaanse regering de strengst beschikbare handelsbeperkingen toe te passen, bekend als de Foreign Direct Product Rule, als westerse chipfabrikanten doorgaan met het onderhouden van geavanceerde apparatuur in China.

De beperkingen zouden ook ASML raken. In bijeenkomsten tussen bedrijfs- en overheidsvertegenwoordigers hebben Amerikaanse bedrijven zoals Applied Materials, Lam Research en KLA Corp. een mildere aanpak bepleit. Ze argumenteerden dat het huidige handelsbeleid contraproductief is en Amerikaanse halfgeleiderbedrijven schaadt, terwijl het de Chinese vooruitgang niet zo sterk vertraagt als de Amerikaanse regering had gehoopt. 

  

Aandeel ASML kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ASML. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod: