Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de vooruitzichten voor komende week

Of u nu handelt in aandelen, opties of ETF’s, als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van de beurs. Justin en Kevin brengen u het laatste beursnieuws en geven een vooruitblik op de mogelijke ontwikkelingen voor de komende week.


Tariefdreiging Trump zorgt voor onrust op de beurs

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

--,--
---% (1D)
1W ---%
1M ---%
1Y ---%
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Maandagochtend staan de Amerikaanse index-futures diep in het rood. De S&P 500- en Nasdaq 100-futures daalden respectievelijk met 0,64% en 1,18%. Beleggers richten hun blik op woensdag 2 april, de door president Trump omgedoopte “Liberation Day”, waarop een nieuwe ronde importheffingen ingaat. De belangrijkste maatregel betreft een tarief van 25% op alle auto’s die niet in de VS zijn geproduceerd. Daarnaast wordt verwacht dat Trump een reeks “wederkerige” tarieven zal aankondigen, gericht op handelspartners die volgens hem de Amerikaanse industrie benadelen.

De onzekerheid over deze maatregelen heeft vorige week al voor druk op de markten gezorgd. Op vrijdag sloot de S&P 500 bijna 2% lager, terwijl de Nasdaq zelfs met een verlies van 2,7% het weekend inging. De drie grote indexen stevenen daarmee af op negatieve maandresultaten: de S&P 500 is tot nu toe 6,3% gedaald in maart, de Dow Jones 5,2% en de Nasdaq zelfs 8,1%.

Naast de handelsspanningen blijven ook inflatiegegevens een rol spelen. Vrijdag publiceerde de Federal Reserve haar favoriete inflatiemaatstaf: de kern-PCE steeg met 0,4% in februari, meer dan de verwachte 0,3%. Op jaarbasis komt dit neer op een inflatie van 2,8%, boven de doelstelling van 2%. Dit leidde tot een daling van de rentes op staatsobligaties: de 10-jaars Treasury yield zakte met bijna 12 basispunten naar 4,25%. Toenemende tariefdreiging zorgt ook voor een vlucht naar obligaties, want vanochtend is de rente nog verder weggezakt naar 4,18%.

Deze week vestigen beleggers hun aandacht op het belangrijke Amerikaanse banenrapport van maart, dat vrijdag wordt gepubliceerd. Dat rapport kan verdere aanwijzingen geven over de economische gezondheid en het toekomstige rentebeleid.

Azië: zware verliezen door handelszorgen

De aandelenmarkten in Azië begonnen de week met scherpe verliezen. In Japan daalde de Nikkei 225 met 3,86%, terwijl de bredere Topix-index 3,39% verloor. Zuid-Korea zag zijn Kospi-index met 2,83% dalen, terwijl de small-cap Kosdaq 2,94% lager sloot. De hervatting van short selling op de Zuid-Koreaanse markt zorgde voor extra volatiliteit.

Ook de Australische beurs ging onderuit: de S&P/ASX 200 verloor 1,54% in aanloop naar de rentevergadering van de Reserve Bank of Australia op dinsdag. De verwachting is dat de centrale bank haar beleid ongewijzigd laat, met het oog op de aankomende verkiezingen.

In China verloor de CSI 300 0,99% en de Hang Seng in Hongkong daalde met 1,46%. De vrees voor escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China blijft boven de markt hangen.

Europa: rode opening in het verschiet

De Europese beurzen bereiden zich voor op een lagere opening maandag. Net als in de VS en Azië staan Europese beleggers in de startblokken voor de aankomende tariefmaatregelen van Trump. De Europese auto-industrie, die zwaar afhankelijk is van export naar de VS, zou hard geraakt kunnen worden door het nieuwe 25%-tarief op niet-Amerikaanse auto’s. De angst bestaat dat de EU mogelijk zal terugslaan met eigen handelsmaatregelen.

Vandaag staan de inflatiecijfers uit Duitsland en Italië op de agenda. Deze cijfers kunnen verdere duidelijkheid bieden over de inflatietrend in de eurozone en de beleidsreactie van de Europese Centrale Bank. Later deze week volgen de inflatiecijfers uit de hele Eurozone.

Goud: nieuwe records door onrust

In reactie op de oplopende spanningen en inflatiezorgen is goud maandagochtend door de grens van $3.100 per ounce gebroken. Goud wordt doorgaans gezien als veilige haven in tijden van geopolitieke en economische onzekerheid. Analisten van OCBC en andere grote banken als Goldman Sachs en UBS hebben hun koersdoelen voor goud verhoogd, met verwachtingen tot $3.300 per ounce later dit jaar.

Beursagenda

Maandag 31 maartDE – Detailhandelsverkopen
DE – Inflatie (CPI)
VS – Chicago PMI
Dinsdag 1 aprilEUR – Productie PMI
EUR – Inflatie (CPI)
EUR – Werkloosheidscijfer
EUR – Christine Lagarde spreekt
VS – ISM Productie PMI
VS – JOLT’s Vacatures
Woensdag 2 aprilVS – ADP banenrapport
VS – Fabrieksorders
VS – Ruwe olievoorraden
Donderdag 3 aprilEUR – S&P Globals PMI
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
Vrijdag 4 aprilHK – Gravenfeest
DE – Fabrieksorders
VS – Werkloosheidscijfers
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/03/31/european-markets-live-updates-stock-moves-tariff-news-and-data-.html

https://www.cnbc.com/2025/03/30/stock-market-today-live-updates.html

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij online broker LYNX, waar hij verantwoordelijk is voor het creëren van educatieve en informatieve content over de financiële markten. Zijn analyses en video’s verschijnen regelmatig in het LYNX Kennisportaal. Eerder werkte hij als technisch analist bij IEX en Tostrams, waar hij zich specialiseerde in grafiekpatronen en indicatoren binnen de technische analyse. Met jarenlange ervaring in de markten richt hij zich op het toegankelijk maken van beleggingskennis voor een breed publiek.
Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag lager, onder invloed van toenemende handelsspanningen en nervositeit over de inflatieontwikkeling. De Dow Jones verloor 0,4%, de S&P 500 daalde 0,3% en de Nasdaq leverde 0,5% in. De druk op aandelen werd verder opgevoerd door uitspraken van voormalig president Donald Trump, die een tarief van 25% aankondigde op “alle auto’s die niet in de Verenigde Staten worden geproduceerd”. Dit leidde wereldwijd tot zorgen over oplopende handelsconflicten. Tesla, dat een groot aantal fabrieken in de Verenigde Staten heeft, ontspringt de dans grotendeels, waardoor het aandeel +0,4% hoger sloot.

Goud brak opnieuw door naar recordhoogtes. De prijs voor een troy ounce steeg tot boven de $3.070, aangedreven door de zoektocht naar veilige havens te midden van geopolitieke onzekerheid en volatiele markten. Ook zilver steeg naar het hoogste niveau sinds oktober 2024.

In de nabeurshandel kwam sportmerk Lululemon onder druk te staan met een koersdaling van 10%, nadat het bedrijf een teleurstellende outlook voor Q1 en het boekjaar 2025 presenteerde. Daarentegen steeg cloudprovider Braze ruim 10% in de nabeurs-handel dankzij beter dan verwachte kwartaalresultaten.

Op het economische front kan de prijsindex voor de persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE) van februari, dat vandaag verschijnt, bevestigen of beleggers zich zorgen moeten maken over de aanhoudende inflatie. Zeker nadat de Federal Reserve onlangs haar inflatieverwachting nog verhoogde. Economen gepolst door Dow Jones verwachten dat de PCE prijsindex in februari met 0,3% zal stijgen en met 2,5% op jaarbasis.

Grafiek S&P 500 index uit TWS Handelsplatform

Azië: autosector onder druk

De Aziatische markten stonden vanochtend overwegend in het rood, met scherpe verliezen voor autofabrikanten na de Amerikaanse tariefdreiging. De Nikkei 225 in Japan verloor 2,09%, de Topix daalde zelfs met 2,19%. Ook Zuid-Korea’s Kospi (-1,76%) en Hongkong’s Hang Seng Index (-0,41%) lieten verliezen zien. In China bleef de schade beperkt met een daling van 0,25% voor de CSI 300.

Met name Japanse en Zuid-Koreaanse autofabrikanten kregen rake klappen: Toyota en Honda daalden meer dan 4%, terwijl ook Kia Motors en Mazda stevig terrein verloren. Trump suggereerde gisteren weliswaar dat de tarieven mogelijk “mild” zouden zijn, maar waarschuwde tegelijkertijd voor “veel hogere” tarieven als de EU en Canada tegenwerken.

Op macro-economisch vlak kwam het inflatiecijfer uit Tokyo hoger uit dan verwacht. De kerninflatie kwam in maart uit op 2,4% jaar-op-jaar, boven de prognose van 2,2%. Dit kan de Bank of Japan onder druk zetten om haar ultra-ruime monetaire beleid te heroverwegen, al blijft de centrale bank voorzichtig.

Europa: lagere opening verwacht

De Europese markten sloten donderdag in het rood als gevolg van de nieuwe Amerikaanse handelstarieven. De Stoxx 600 eindigde 0,44% lager, met name de auto-index leverde bijna 1% in. Stellantis verloor 4,2%, terwijl ook Mercedes-Benz en BMW respectievelijk 2,7% en 2,55% daalden.

De opening van vandaag belooft eveneens lager te zijn, met futures die momenteel zo’n 0,2% lager noteren. Beleggers blijven gefocust op de impact van de Amerikaanse tarieven en mogelijke vergeldingsmaatregelen vanuit Europa en Canada.

Ondertussen blijven ook de chippers in Europa onder druk liggen. BESI (-3,7%) en ASML (-2,2%) sloten gisteren lager. Hoewel de onderliggende langetermijntrends voor chips — AI, automotive, cloud, etc. — sterk blijven, zorgt de mix van geopolitiek, sentiment en rentezorgen momenteel voor tegenwind.

Grafiek ASML uit TWS Handelsplatform

Beursagenda

Vrijdag 28 maartDE – GfK Consumentenklimaat
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU prijsindex
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:55
13:30
13:30
15:00
15:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/03/27/gold-rises-as-fears-mount-over-trumps-reciprocal-tariff-plans.html

https://www.cnbc.com/2025/03/27/stock-market-today-live-updates.html

Beursnieuws Verenigde Staten

De Amerikaanse aandelenmarkten slagen er maar niet in om een duurzaam herstel te boeken. Hoewel de S&P 500 de afgelopen drie handelssessies met winst afsloot, werd deze reeks nu doorbroken. Op woensdag eindigden de belangrijkste Amerikaanse indexen allemaal lager met vooral een sterk verlies voor de NASDAQ. De technologie-index sloot de handelsdag af met een verlies van 2,04%. De Dow Jones en de S&P 500 koersten lager met verliezen van respectievelijk 0,31% en 1,12%.

Het lijkt tegenwoordig een patroon te worden: nieuwe dag, nieuwe tarieven van president Trump. Trump kondigde aan dat de Verenigde Staten een tarief van 25% zullen invoeren op alle wagens die in het buitenland gemaakt zijn. Deze nieuwe tarieven zouden vanaf 2 april van kracht worden. Trump maakte deze beslissing na het sluiten van de beurs bekend. Verschillende autobouwers kenden nabeurs dan ook een stevige koersval. General Motors en Ford verloren beide zo’n 5%. Gedurende de handelsdag stonden de aandelen van de autobouwers reeds onder druk door de geruchten over nakende tarieven.

De koperprijs steeg dit jaar al met 30%. Op woensdag steeg de prijs van het rode metaal verder waardoor het op een recordprijs noteert in New York. De reden van deze stijging zijn wederom nakende tarieven van president Trump. Hoewel er nog geen officiële tarieven zijn opgelegd op de import van koper zijn de verwachtingen dat dit spoedig zal gebeuren. Koper is geen zeldzaam metaal en ook niet één van de 50 kritische metalen die zijn aangewezen door de US Geological Survey. Het metaal is echter wel zeer belangrijk omdat het veelvuldig wordt gebruikt in de bouw, energie en defensie. De recente prijsstijging van koper in New York is dan ook niet te wijten aan een fundamenteel hogere vraag maar eerder aan het feit dat bedrijven massaal koper opkopen om de voorraden aan te vullen, anticiperend op de verwachte tarieven.

De sportgigant Nike daalde met 0,8%. Hoewel dit een bescheiden verlies is, is dit wel de zevende opeenvolgende handelsdag dat het aandeel in het rood sluit. In de afgelopen 13 handelsdagen daalde het aandeel van Nike 12 keer. Voor de maand maart noteert het aandeel aan een verlies van bijna 17%. Het bedrijf heeft het reeds een geruime tijd moeilijk. De verkopen lopen wereldwijd terug en het management van het bedrijf ziet niet meteen beterschap. Bij de presentatie van hun resultaten stelde Nike dat de omzet met zo’n 5% zou dalen. Analisten hadden ook een omzetdaling voorspeld maar niet zo fors als het bedrijf verwachtte.

Blik op Azië

De aandelenmarkten in Azië lieten een gemengd beeld zien. In Japan daalde de Nikkei 225 met 0,60%. De bredere Topix sloot nagenoeg vlak. In Zuid-Korea daalde zowel de Kospi als de small cap index Kosdaq. De indexen lieten een verlies van respectievelijk 1,39% en 1,06% zien. De Hang Seng index uit Hong Kong sloot 0,87% hoger en ook de Chinese CSI 300 kon met winst afsluiten. De CSI 300 kende een stijging van 0,31%.

Uiteraard waren in China de autobouwers bij de sterkste dalers. De Japanse autofabrikanten Toyota en Honda daalden respectievelijk met 3,69% en 2,91%. Nissan, dat twee fabrieken heeft in Mexico, daalde 2,92% en Mazda Motor verloor meer dan 6%.

De Chinese industriële winsten daalden in de eerste twee maanden van 2025 met 0,3%. De winsten van industriële bedrijven zijn al drie jaar op rij gedaald, wat de roep om meer steun voor de haperende economie kracht bijzet. Peking heeft een ambitieuze groeidoelstelling van 5% voor dit jaar. Volgens analisten zal de Chinese overheid echter meer stimuleringsmaatregelen in het leven moeten roepen om deze doelstelling te behalen en om het effect van hogere Amerikaanse tarieven te compenseren.

Europa

De Europese aandelenmarkten sloten overwegend lager. De BEL20 en de Duitse DAX index waren de sterkste dalers met dalingen van respectievelijk 1,07% en 1,17%.  De Franse CAC40 ging 0,96% in de min terwijl de pan-Europese Stoxx600 0,70% moest prijsgeven. Enkel de FTSE100 uit het Verenigd Koninkrijk slaagde erin om in het groen te eindigen met een kleine winst van 0,30%.

Macro-economisch nieuws kwam er uit het Verenigd Koninkrijk. De inflatie in het land kwam in februari uit op 2,8%. Deze was lager dan analisten hadden verwacht, wat de hoop voedt op meer renteverlaging van de Bank of England. De kerninflatie, die de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat, kwam uit op 3,5% terwijl deze in januari nog 3,7% bedroeg. Hoewel het inflatiecijfer gunstiger was dan verwacht, geeft dit cijfer de Bank of England toch stof tot nadenken. De economie in het Verenigd Koninkrijk worstelt immers met onzekerheid over de handelstarieven uit de Verenigde Staten, een mogelijke opstoot van de inflatie en een stagnerende economische groei in het land. De Bank of England verklaarde immers eerder te verwachten dat de inflatie in het derde kwartaal zal oplopen tot 3,7% aangedreven door stijgende energiekosten. Daarnaast halveerde de centrale bank haar groeiprognose voor de economie tot 0,75%.

De Europese autobouwers bevonden zich weer in de hoek waar klappen vielen. Op het einde van de handelsdag in Europa raakten er geruchten bekend dat de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe handelstarieven op autobouwers zou instellen. Enkele uren later was het zover. Trump kondigde een tarief van 25% aan op alle auto’s die niet in de Verenigde Staten zijn gemaakt. Hoewel de meeste autobouwers reeds met een verlies noteerden doorheen de handelsdag, breidde dit verlies zich in het laatste uur stevig uit. BMW en Mercedes sloten met een verlies van meer dan 2% terwijl het autoconcern Stellantis 1,56% moest prijsgeven.

Naar verwachting zullen de Europese markten sterk lager openen. Vooral de Europese autobouwers zullen onder een vergrootglas liggen door de nieuwe tarieven uit de Verenigde Staten.

Beursagenda

Donderdag 27 maartVS – Jobless claims
VS – BBP
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
13:30
13:30
13:30
Vrijdag 28 maartDE – GfK Consumentenklimaat
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU prijsindex
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:55
13:30
13:30
15:00
15:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/03/26/uk-inflation-in-february-2025.html

https://www.cnbc.com/2025/03/26/european-markets-live-updates-stocks-news-data-and-earnings.html

https://www.cnbc.com/2025/03/25/stock-market-today-live-updates.html

https://edition.cnn.com/2025/03/26/investing/copper-record-high-tariff-anxiety/index.html

https://www.cnbc.com/2025/03/27/asia-markets-live-stocks-set-to-trade-mixed.html

De Amerikaanse aandelenmarkten wisten dinsdag licht hogere slotstanden te noteren. De S&P 500 steeg met 0,16% tot 5776 punten, de Dow Jones Industrial Average eindigde nagenoeg vlak met een winst van 0,01% en slot van 42.587 punten, en de Nasdaq 100 noteerde een solide plus van 0,53% en een slot op 20.288 punten. De small cap index Russell 2.000 eindigde 0,66% lager op 2.095 punten. Op sectorniveau konden zeven van de elf S&P 500-sectoren in de plus eindigen. De communicatiedienstverleningssector was het sterkst, terwijl de gezondheids- en de nutssector het zwakst presteerden.

S&P 500 (SPX), 26/03/2025

De drie grote Amerikaanse beursindices bereikten hun hoogste niveaus in twee weken. De markt reageerde positief op signalen dat de aangekondigde wederzijdse invoertarieven tussen de VS en andere landen mogelijk beperkter en selectiever zullen zijn dan eerder gecommuniceerd. Uitspraken van voormalig president Trump, waarin hij aangaf veel landen mogelijk vrijstelling te verlenen, droegen bij aan het herstel van het marktsentiment.

De bekende Magnificent Seven technologieaandelen fungeerden als motor achter de brede marktstijging. Desondanks temperden zwakke macro-economische data het enthousiasme enigszins. Het consumentenvertrouwen in maart daalde sterker dan voorzien naar het laagste niveau in vier jaar, wat opnieuw de vrees aanwakkerde voor een afkoelende economie.

De S&P CoreLogic Case-Shiller huizenprijsindex voor januari liet een jaar-op-jaar stijging van 4,67% zien, iets onder de verwachtingen, maar wel het hoogste groeitempo in vijf maanden. Tegelijkertijd stegen de verkopen van nieuwe woningen in februari met 1,8% maand-op-maand tot 676.000, wat iets achterbleef bij de marktconsensus.

Fed-gouverneur Adriana Kugler benadrukte dat zij nauwlettend kijkt naar de hernieuwde opwaartse inflatieverwachtingen, en sprak haar steun uit voor het voorlopig handhaven van het huidige renteniveau.

GameStop  steeg 8,27% in de nabeurshandel na beter dan verwachte kwartaalcijfers en de aankondiging Bitcoin als balansreserve op te nemen. De winst per aandeel bedroeg $0,29 terwijl de verwachting lag op $0,09, ondanks een omzetdaling van 28% naar $1,28 miljard. Nettowinst verdubbelde naar $131,3 miljoen dankzij kostenreducties en hogere marges. Hardware- en softwareverkopen daalden met respectievelijk 33,7% en 38,5%, terwijl ‘collectibles’ met 15,8% groeiden. Over boekjaar 2024 boekte het bedrijf $3,82 miljard omzet en $131,3 miljoen winst. De kaspositie steeg naar $4,77 miljard, mede door aandelenuitgiftes. De stap naar Bitcoin volgt op een presidentieel besluit om een strategische reserve aan te leggen.

Aandeel Gamestop (GME), 26/03/2025

Google kondigt Gemini 2.5 aan, een nieuwe generatie AI-model dat zich onderscheidt door geavanceerd redeneervermogen. Volgens het bedrijf zijn deze ‘denkende’ modellen beter in staat complexe informatie te analyseren, conclusies te trekken en context te begrijpen. De verbeterde prestaties komen voort uit een krachtiger basismodel en geoptimaliseerde training. De Gemini 2.5 Pro Experimental-versie is het krachtigste model tot nu toe en verslaat concurrenten zoals GPT-4.5 en Claude 3.7, aldus Alphabet. Het model is beschikbaar via AI Studio, de Gemini-app voor betalende gebruikers en binnenkort via Vertex AI. De aankondiging benadrukt Google’s ambitie om leidend te blijven in de AI-oplossingen. Het aandeel Alphabet klom gisteren 1,72%.



Blik op Azië en Europa

De Verenigde Staten hebben deze week tientallen Chinese technologiebedrijven toegevoegd aan hun zwarte lijst om de export van geavanceerde technologie naar China verder te beperken. Het Amerikaanse ministerie van Handel beschuldigt ruim vijftig Chinese ondernemingen van betrokkenheid bij militaire toepassingen van kunstmatige intelligentie, supercomputers en kwantumtechnologieën. Ook dochterbedrijven van het eerder gesanctioneerde Inspur Group werden getroffen. Volgens deskundigen zoals Alex Capri versterken de VS hiermee hun grip op strategische technologieën en pakken ze omwegen via derde partijen strenger aan. Dit besluit vergroot de reeds bestaande spanningen tussen Washington en Peking, terwijl de concurrentiestrijd rond geavanceerde AI en hoogwaardige halfgeleiders op de achtergrond blijft escaleren.

Chinese aandelenbeurzen vertoonden woensdag lichte stijgingen, in navolging van positieve sentimenten op internationale markten. Hoewel zorgen over groeiende handelsspanningen blijven bestaan, boekte de Shanghai Composite een winst van 0,07%, terwijl de CSI300-index nauwelijks veranderde. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index een stijging van 0,44%.

De Japanse Nikkei noteerde een plus van 0,72%. Beleggers volgen nauwlettend de ontwikkelingen in het handelsconflict tussen de VS en China, zeker met mogelijke Amerikaanse tariefsverhogingen op komst.

De Europese beurzen waren positief gestemd op dinsdag. De AEX en BEL 20 klommen respectievelijk 0,58% en 0,17%. De bankaandelen klommen het sterkst met ING (+2,73%) en ABN AMRO (+2,37%) bovenaan de aandelenlijst. De DAX klom 1,10%. Bayer klom meer dan 5% na een daling van meer dan 12% op 5 dagen tijd. Europa gaat voor een vlakke beursopening.

Het aantal nieuw ingeschreven auto’s in de eurozone daalde in februari met 3,4% jaar op jaar tot 854.000 eenheden. Tegelijkertijd steeg het Duitse IFO-bedrijfsvertrouwen tot 86,7, het hoogste niveau in acht maanden.

Vandaag worden de jaarresultaten 2024 bekend gemaakt van o.a. National Bank of Belgium, Porsche, Sofina, Tessenderlo en Terna.

Beursagenda

Woensdag 26 maartVS – Duurzame goederenbestellingen
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Kashkari spreekt
13:30
14:30
15:00
Donderdag 27 maartVS – Jobless claims
VS – BBP
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
13:30
13:30
13:30
Vrijdag 28 maartDE – GfK Consumentenklimaat
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU prijsindex
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:55
13:30
13:30
15:00
15:00

Gebruikte bronnen:

www.forexfactory.com/#detail=141245

www.forexfactory.com/#detail=141542

www.investor.gamestop.com/news-releases/default.aspx

www.bloomberg.com/markets/sectors

www.cnbc.com/video/2025/03/25/google-unveils-gemini-2-point-5-ai-model.html

www.cnbc.com/2025/03/26/us-blacklists-50-chinese-companies-in-bid-to-curb-beijings-ai-chip-capabilities.html

De Amerikaanse aandelenmarkten kenden maandag een sterke opleving. De S&P 500 sloot 1,76% hoger op 5767 punten, de Dow Jones steeg met 1,42% met een slot op 42.583 punten en de technologie-index Nasdaq 100 eindigde zelfs 2,16% in de plus op 20.180 punten. Procentueel steeg de small cap index Russell 2.000 het meeste met een stijging van 2,55% en een slot van 2.109 punten. Op de nutssector na konden alle S&P 500-sectoren in de plus eindigen.

Nasdaq 100 (NDX), 25/03/2025

De forse koersstijgingen werden aangewakkerd door berichten dat de aangekondigde wederkerige Amerikaanse handelstarieven die op 2 april ingaan, beperkter van aard zullen zijn dan eerder gevreesd. In plaats van brede, mondiale heffingen zou het gaan om meer gerichte maatregelen, waarbij sommige landen zelfs vrijstelling krijgen. Hiermee lijkt de Amerikaanse regering de scherpe randjes van haar handelsbeleid af te vijlen, wat beleggers geruststelde over de impact op de wereldeconomie.

President Trump plant een officiële aankondiging onder de noemer ‘Liberation Day’ en zou daarmee de druk opvoeren, maar tegelijk de markten enigszins ontzien. Zijn opmerkingen dat veel landen een uitzondering kunnen krijgen, leidden tot een versnelling van het positieve sentiment op de markten.

De zogenaamde Magnificent Seven technologieaandelen vormden de motor van de markt. Tesla steeg met meer dan 11%, gevolgd door stevige winsten bij Nvidia, Amazon en Meta. Ook Apple, Alphabet en Microsoft deden mee in de opmars. Binnen de halfgeleidersector boekten AMD, NXP Semiconductors, ARM en ON Semiconductor winsten van respectievelijk 6,96%, 5,22%, 4,85% en 4,34%.

 De Amerikaanse macro-economische cijfers boden een gemengd beeld. De nationale activiteitindex van de Chicago Fed over februari steeg onverwacht naar 0,18, wat wijst op licht verbeterde economische activiteit. Daarentegen daalde de inkoopmanagersindex (PMI) voor de industrie in maart naar 49,8, onder de groeigrens van 50 en ruim onder de verwachting van 51,7. Positief was wel de dienstensector-PMI, die opliep tot 54,3.

Er lijkt opleving te zitten in de fusie- en overnameactiviteit. James Hardie Industries kondigde de overname aan van Azek Co voor $8,75 miljard, een mix van contanten en aandelen. Tegelijkertijd werd Dun & Bradstreet Holdings overgenomen door Clearlake Capital Group voor circa $4,1 miljard.



Blik op Azië en Europa

Aandelen in HongKong en China daalden dinsdag, aangevoerd door een stevige correctie in de technologiesector. Xiaomi verloor 5,26% na de aankondiging van een aandelenemissie ter waarde van $5,27 miljard, wat zorgen aanwakkerde over overwaardering in de sector. De Hang Seng Tech Index zakte 3,23%, terwijl de Hang Seng Index 1,9% lager sloot. Xpeng daalde 6,61% en BYD verloor 2,93%. Beleggers vrezen dat meer bedrijven hun hoge waarderingen zullen benutten voor nieuwe emissies. De Shanghai Composite index sloot 0,04% hoger terwijl de Nikkei 225 uit Japan 0,58% hoger kon sluiten.

Xiaomi en BYD hebben samen ruim $11 miljard opgehaald via aandelenemissies in Hongkong, de grootste transacties sinds 2021. Beide EV-producenten profiteerden van de recente rally in Chinese technologieaandelen: Xiaomi verdrievoudigde sinds augustus, BYD steeg meer dan 80% in een jaar en verkocht in 2024 meer auto’s dan Tesla. Beleggers lijken terug te keren naar Chinese aandelen, ondanks geopolitieke zorgen. Meer technologiebedrijven overwegen kapitaal op te halen zolang het positieve sentiment aanhoudt.

De Europese beurzen lieten een zijwaartse dag optekenen. De AEX klom 0,09% tot 915,67 punten, de BEL 20 sloot 0,12% lager op 4.474 punten terwijl de DAX en Euro Stoxx 50 beiden 0,04% lager sloten. De Europese futures duiden op een rode opening in Europa. Verliezen lopen op tot 0,25%.

In de eurozone steeg de industriële PMI naar 48,7, het hoogste niveau in twee jaar. In het VK daarentegen zakte de PMI onverwacht naar 44,6. De diensten PMI in de eurozone eindigde op 50,4, terwijl de verwachting lag op 51,2. In Duitsland kwam de industriële PMI uit op 47,1 maar deze kwam hoger uit op 48,3.

De Europese Unie onderneemt diplomatieke stappen om een escalerend handelsconflict met president Trump te voorkomen. Voorafgaand aan zijn verwachte invoering van nieuwe invoerheffingen op onder meer op auto’s, zijn topfunctionarissen van de EU naar Washington afgereisd om met Amerikaanse vertegenwoordigers in overleg te treden. Brussel heeft voorlopig eigen tegenmaatregelen opgeschort, om ruimte te scheppen voor onderhandeling.

Beursagenda

Dinsdag 25 maartDE – Ifo Bedrijfsklimaat Index
VS – S&P/CS HPI Samengesteld – 20
VS – FOMC-lid Williams spreekt
VS – CB consumentenvertrouwen
VS – Nieuwe huizenverkopen
10:00
14:00
14:05
15:00
15:00
Woensdag 26 maartVS – Duurzame goederenbestellingen
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Kashkari spreekt
13:30
14:30
15:00
Donderdag 27 maartVS – Jobless claims
VS – BBP
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
13:30
13:30
13:30
Vrijdag 28 maartDE – GfK Consumentenklimaat
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU prijsindex
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:55
13:30
13:30
15:00
15:00

Gebruikte bronnen:

www.forexfactory.com/#detail=143929

www.forexfactory.com/#detail=143941

www.bloomberg.com/news/articles/2025-03-25/xiaomi-byd-s-11-billion-in-share-sales-show-hk-deals-roar-back?srnd=phx-markets

www.bloomberg.com/markets/sectors

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn vrijdag licht hoger geëindigd en sloten daarmee een turbulente week in het groen af. De S&P 500 steeg met 0,08% tot 5.667,56, terwijl de Nasdaq Composite 0,52% won en sloot op 17.784,05. Op weekbasis noteerde de S&P 500 een winst van 0,5% en wist zo een vijfde opeenvolgende verliesweek te voorkomen. De Nasdaq won 0,2% en de Dow boekte een solide weekwinst van 1,2%.

De sessie op vrijdag stond in het teken van de zogeheten “quadruple witching”, waarbij verschillende optiereeksen en futures tegelijk aflopen. Volgens schattingen van Goldman Sachs ging het om meer dan $ 4,7 biljoen aan nominale waarde. Dit zorgde voor verhoogde volatiliteit, versterkt door geopolitieke spanningen en onzekerheid rond het Amerikaanse handelsbeleid.

President Trump zaaide vrijdag opnieuw verwarring door enerzijds te spreken over “flexibiliteit” in het tariefbeleid, maar anderzijds vast te houden aan de invoering van wederkerige tarieven per 2 april. Ondertussen gaf Fed-voorzitter Jerome Powell aan dat het rentepad niet verandert: de beleidsrente blijft tussen 4,25% en 4,50%, met nog altijd twee renteverlagingen in de planning voor 2025. Powell waarschuwde echter dat de opkomende inflatie als gevolg van importtarieven het pad naar prijsstabiliteit kan vertragen.

Twee economische zwaargewichten stelden teleur: FedEx daalde met 6,5% na een neerwaartse bijstelling van de winstverwachting, onder verwijzing naar zwakte in de Amerikaanse industrie. Nike verloor ruim 5% na tegenvallende vooruitzichten vanwege dalende consumentenvertrouwen en druk van tarieven. Het aandeel van de sportkledingfabrikant zakte naar het laagste niveau sinds 2020.

De technologiesector, ooit de drijvende kracht achter de rally, kende zijn vijfde opeenvolgende week van verlies. Tesla dreigt zelfs een historische verliesreeks van negen weken neer te zetten. Andere tech-zwakkelingen waren onder andere Nvidia, Micron en Accenture.

Vooruitkijkend zal de markt deze week nieuwe macrodata verwerken, waaronder bestaande woningverkopen, hypotheekrentes, en het BBP-groeicijfer. Ook wordt dinsdag het consumentenvertrouwen gepubliceerd, gevolgd door de wekelijkse jobless claims op donderdag. Op vrijdag staat de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed, de PCE-prijsindex op de agenda.

Azië: rustige start van de week

In de Azië-Pacific regio startten de markten de nieuwe week gematigd positief. De Japanse Nikkei 225 won 0,14%, terwijl de Topix licht daalde (-0,24%). In Zuid-Korea steeg de Kospi 0,13% en de Kosdaq klom 0,74%, gesteund door het besluit van het Constitutionele Hof om het afzettingsverzoek tegen premier Han Duck-soo te verwerpen. De Hang Seng in Hongkong steeg met 0,10%, terwijl de CSI 300 in China vlak noteerde.

Chinese premier Li Qiang sprak tijdens het weekend zijn zorgen uit over toenemende geopolitieke instabiliteit, maar riep tegelijkertijd op tot verdere marktopenstelling. Positief was het bericht van Morgan Stanley, dat zijn groeiverwachting voor China in 2025 verhoogde naar 4,5%, dankzij sterke investeringsdata begin dit jaar. Toch blijft er onzekerheid hangen over de impact van de aanstaande Amerikaanse tarieven.

Europa: voorzichtig optimisme

De Europese beurzen lijken maandagochtend hoger te openen, in navolging van de positieve stemming in de VS en Azië. De futures wijzen op een hogere opening voor de grote indices. Beleggers kijken vandaag uit naar voorlopige cijfers van de inkoopmanagersindices (PMI) in het VK, Frankrijk, Duitsland en de eurozone. Deze bieden inzicht in de gezondheid van de dienstensector en de verwerkende industrie.

Later in de week volgen belangrijke vertrouwenscijfers uit Duitsland en de eurozone via de ZEW-indexen. Daarnaast rapporteren bedrijven als Travis Perkins en Eni hun resultaten, wat voor sectorspecifieke bewegingen kan zorgen.

Beursagenda

Maandag 24 maartEUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – FOMC-lid Bostic spreekt
10:00
10:00
18:45
Dinsdag 25 maartDE – Ifo Bedrijfsklimaat Index
VS – S&P/CS HPI Samengesteld – 20
VS – FOMC-lid Williams spreekt
VS – CB consumentenvertrouwen
VS – Nieuwe huizenverkopen
10:00
14:00
14:05
15:00
15:00
Woensdag 26 maartVS – Duurzame goederenbestellingen
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Kashkari spreekt
13:30
14:30
15:00
Donderdag 27 maartVS – Jobless claims
VS – BBP
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
13:30
13:30
13:30
Vrijdag 28 maartDE – GfK Consumentenklimaat
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU prijsindex
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:55
13:30
13:30
15:00
15:00

Gebruikte bronnen: