Artikel laten voorlezen
|
In dit artikel zal de werking van de RSI indicator uitgebreid worden toegelicht. Ook behandelen we de verschillende manieren waarop de RSI kan worden gebruikt.
Wat is de RSI indicator precies?
De Relative Strength Index (RSI) is een indicator die kan helpen om koop- of verkoopmomenten van bijvoorbeeld aandelen te bepalen.
Met behulp van de RSI kan het ‘enthousiasme’ van de markt in kaart worden gebracht. De RSI-indicator meet de snelheid en richting van een beweging. De indicator wordt gebruikt om zogeheten ‘overbought’ of ‘oversold’ situaties te signaleren.
Voor de berekening wordt gebruikgemaakt van de volgende formule: RSI = 100 – (100 / (1 + (gemiddelde stijging / gemiddelde daling)))
Om de gemiddelde stijging en gemiddelde daling te berekenen, wordt de slotkoers van elke dag vergeleken met de slotkoers van de dag ervoor. Wanneer de slotkoers hoger is dan de slotkoers van de dag ervoor, dan wordt de stijging (het verschil tussen de twee slotkoersen) opgeteld bij de stijgers. De som van al deze stijgingen wordt dan gedeeld door het aantal dagen waarop de berekening rust.
Omgekeerd, wanneer de slotkoers lager is dan de slotkoers van de dag ervoor dan wordt de daling (het verschil tussen de twee slotkoersen) opgeteld bij de dalers. De som van al deze dalingen wordt dan gedeeld door het aantal dagen waarop de berekening berust, en zo verkrijgt men de gemiddelde daling.
Deze ratio’s worden vervolgens gebruikt om er een ‘oscillator’ van te maken die tussen 0 en 100 beweegt. Bij het instellen van de RSI kunt u zelf een tijdsperiode aangeven. In het TWS Handelsplatform staat deze standaard ingesteld op 9, maar een periode van 14 is gebruikelijker. De indicator rekent dan met 14 tijdsperiodes, op een daggrafiek dus 14 dagen.
Een groot nadeel van deze indicator is het feit dat het geen rekening houdt met de verhandelde volumes en daarom zou een combinatie met bijvoorbeeld volumes en/of de OBV-indicator interessant kunnen zijn.
Hoe kunt u de RSI indicator gebruiken?
Overbought en oversold
Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van de RSI indicator. De indicator wordt veelal gebruikt om ‘overbought’ of ‘oversold’ situaties te signalen.
Bij een RSI-waarde van boven de 70 is sprake van een “overbought” signaal. Het aandeel is (te) hard gestegen en de kans op een tegenreactie wordt groter op basis van deze indicator. Onder een waarde van 30 is sprake van een “oversold” signaal. Sommige handelaren gebruiken liever de 80- en 20 als uitgangspunten voor een signaal. Op deze manier geeft de indicator namelijk minder signalen, wat ten goede zou moeten komen aan de foutmarge. De achterliggende gedachte van de indicator is dat bij een “overbought” signaal het aandeel te hard is opgelopen, waardoor het op dat moment op basis van de RSI indicator geen goed moment is dat u ook nog gaat kopen.
Bij een “oversold” signaal zou het aandeel te hard afgestraft zijn, waardoor instappen juist aantrekkelijker is geworden. Vaak wordt deze indicator door daghandelaren gebruikt om voor de korte termijn een contraire positie aan te gaan. Bij een hoge RSI wordt dan short gegaan en bij een lage RSI wordt een longpositie ingenomen.
Wat veel beleggers en handelaren vaak vergeten is dat een RSI boven de 70 vaak ook een teken van kracht is. Veel beleggers kopen het aandeel, dus de kans is groot dat het aandeel de stijgende trend voortzet. Voor een RSI onder de 30 geldt uiteraard het tegenovergestelde. De overbought en oversold indicaties lijken vooral goed te werken in zijwaartse trends. Bij een stijgende of dalende trend is het beter om te kijken naar divergenties die hieronder uitgebreid zullen worden toegelicht.
Divergenties met de RSI indicator
Divergenties zijn naar mijn mening het belangrijkste onderdeel van zowel de RSI als de RSI indicator. Het signaleren van divergenties geeft tevens het beste resultaat bij het gebruikmaken van de indicator. In de technische analyse wordt bij verschillende indicatoren gebruikgemaakt van deze divergenties. Er bestaat zowel positieve divergentie als negatieve divergentie, hieronder zal ik deze twee toelichten.
Positieve divergentie treedt op wanneer de RSI stijgt, terwijl de koers van de onderliggende waarde daalt. Deze divergentie geeft aan dat de kracht van de neerwaartse beweging afneemt en kan een mogelijke bodem en/of trendomkeer van het aandeel vroegtijdig signaleren. In de onderstaande grafiek ziet u 2 voorbeelden van positieve divergentie die goed hebben uitgepakt. Zoals u kunt zien weet het aandeel ING te herstellen nadat de divergentie zichtbaar werd.
Negatieve divergentie ontstaat wanneer de RSI daalt, terwijl de koers van de onderliggende waarde nog stijgt. Deze divergentie geeft aan dat de kracht van de opwaartse beweging afneemt en kan een mogelijke top en/of trendomkeer van het aandeel vroegtijdig signaleren. In dezelfde grafiek van ING zien we ook tweemaal negatieve divergentie optreden. Zoals u ziet kan de koers echter wel nog een tijdje verder doorgaan met divergeren, voordat de draai echt plaatsvindt. Combineer daarom altijd de indicator met andere vormen van technische analyse.
RSI indicator via LYNX
Via het TWS Handelsplatform heeft u als trader de beschikking over ruim 120 technische indicatoren. Hieronder laat ik zien hoe u zeer eenvoudig de RSI indicator toevoegt. In de grafiek waar u de Relative Strength Index (RSI) indicator wenst te gebruiken, klikt u op de rechtermuisknop. Vervolgens gaat u naar ‘Voeg indicator toe’ en navigeert u met de muis naar naar ‘Momentum Studies’. U kiest vervolgens voor Relative Strength Index (RSI) en de indicator verschijnt direct in uw handelsplatform.
Op deze manier kunt u alle beschikbare indicatoren gemakkelijk toevoegen aan uw grafiek. De RSI wordt berekend op basis van uw ingestelde timeframe in de grafiek. Heeft u een grafiek met bijvoorbeeld dagelijkse candles, dan heeft u een andere RSI-waarde dan bij 5 minuten candles. De ingestelde periode bepaalt hoeveel candles de indicator gebruikt. Heeft u een periode van 14 ingesteld, dan gebruikt de indicator 14 candles.
Bekijk een LYNX Masterclass over Technische Analyse:
Zelf beleggen via LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod: