PEG-ratio uitgelegd: een hulpmiddel om waardering en groei te combineren

Door Kevin Verstraete

Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 4 minutes

peg-ratio betekenis peg ratio formula - formule PEG-ratio
Veel beleggers analyseren niet alleen de huidige winstcijfers van een onderneming, maar proberen ook in te schatten hoe sterk een bedrijf in de toekomst kan groeien.

In dit artikel leert u hoe de PEG-ratio (Price/Earnings to Growth) een aanvullende maatstaf kan zijn bij het beoordelen van de waardering van een aandeel.

U ontdekt wat de PEG-ratio precies inhoudt, hoe u deze kunt berekenen, welke inzichten de ratio kan bieden bij vergelijkingen tussen aandelen, en welke beperkingen en valkuilen eraan verbonden zijn. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

Wat is de PEG-ratio?

De PEG-ratio is een waarderingsmaatstaf die de koers-winstverhouding (P/E) relateert aan de verwachte winstgroei van een onderneming. De ratio helpt bij het inschatten of een aandeel relatief duur of goedkoop is, rekening houdend met de verwachte winstontwikkeling.

Formule van de PEG-ratio

PEG-ratio = koers-winstverhouding / verwachte jaarlijkse winstgroei (in %)

Een lagere PEG-ratio kan duiden op een relatief lage waardering ten opzichte van de groeiverwachtingen, terwijl een hogere PEG-ratio wijst op een relatief hogere waardering.

⚠️ Let op: de winstgroei is gebaseerd op verwachtingen en dus onderhevig aan onzekerheid. Zoals bij elke ratio is de betrouwbaarheid afhankelijk van de nauwkeurigheid van de onderliggende aannames.

Wat zegt de PEG-ratio?

De PEG-ratio biedt een gestandaardiseerd kader om aandelen van bedrijven met verschillende groeivooruitzichten te vergelijken. Terwijl een hogere koers-winstverhouding vaak als “duur” wordt beschouwd, kan een hogere waardering gerechtvaardigd zijn als het bedrijf sterk groeit.

Volgens de benadering van belegger Peter Lynch is een PEG-ratio rond de 1 een indicatie van een “eerlijke” waardering. In zijn boek One Up on Wall Street stelt hij:

“The P/E ratio of any company that’s fairly priced will equal its growth rate.”

Een PEG-ratio < 1 kan duiden op een aandeel dat relatief goedkoop is in verhouding tot de verwachte groei. Een ratio > 1 kan wijzen op een hogere waardering dan gerechtvaardigd door de groei.

Beperkingen van de PEG-ratio

Hoewel de PEG-ratio een bruikbare aanvulling is op de koers-winstverhouding, zijn er enkele belangrijke beperkingen:

Tip
Automatische aandelenanalyse in LYNX+

LYNX+ maakt automatische aandelenanalyses voor de effecten die u interessant vindt. De webtrader geeft informatie over het verhandelde volume of de prestaties van een effect over een bepaalde periode.

  • Berekening van korte- en langetermijntrends op basis van kerncijfers
  • Automatische herkenning van technische koerspatronen en steun- en weerstandsniveaus
  • Vergelijk aandelen met een benchmark

1. Afhankelijkheid van voorspellingen

De ratio gebruikt groeiverwachtingen, die gebaseerd zijn op analistenramingen of inschattingen. Deze kunnen aanzienlijk afwijken van de uiteindelijke prestaties. Bij de internetzeepbel rond 2000 leek de markt op basis van de PEG-ratio ondergewaardeerd, terwijl de groei overschat bleek.

2. Invloed van rente en marktomstandigheden

De richtlijn van een PEG van 1 als “normaal” is ontstaan in een periode van hogere rente (rond de 10%). In een omgeving met lage rente, zoals de afgelopen jaren, zijn hogere koers-winstverhoudingen gangbaarder geworden. Dit beïnvloedt ook de interpretatie van de PEG-ratio.

3. Niet geschikt voor bedrijven met lage groei en hoge dividenduitkering

Bedrijven die minder hard groeien maar wel dividenden uitkeren (zoals gevestigde multinationals), kunnen een onnauwkeurige beoordeling krijgen via de PEG-ratio.

PEG-ratio voor dividendaandelen

Voor aandelen met een laag groeipercentage en een structurele dividenduitkering wordt vaak een aangepaste formule gebruikt:

Formule voor dividend-gecorrigeerde PEG:

PEG = koers-winstverhouding / (winstgroei + dividendrendement)

Deze benadering, eveneens gehanteerd door Peter Lynch, houdt rekening met het volledige rendementspotentieel van een aandeel (koersgroei + dividendinkomsten).

De interpretatie blijft hetzelfde:

  • < 1: mogelijk ondergewaardeerd
  • = 1: eerlijke waardering
  • > 1: mogelijk overgewaardeerd

De PEG-ratio in de praktijk

Om het gebruik van de PEG-ratio te illustreren, nemen we twee fictieve bedrijven:

KenmerkBedrijf ABCBedrijf XYZ
Koers-winstverhouding2226
Verwachte winstgroei20%30%

Berekening:

  • PEG ABC = 22 / 20 = 1,10
  • PEG XYZ = 26 / 30 = 0,87

Hoewel bedrijf XYZ een hogere koers-winstverhouding heeft, is het aandeel relatief goedkoper wanneer de verwachte winstgroei wordt meegerekend. In dit geval lijkt XYZ aantrekkelijker op basis van de PEG-ratio. Let wel: dit is een theoretisch voorbeeld en geen aanbeveling.

Conclusie PEG-ratio

De PEG-ratio is een nuttige indicator die het mogelijk maakt om waardering en groei in samenhang te bekijken. Het biedt extra context bij de interpretatie van de koers-winstverhouding. Toch is de ratio geen sluitend oordeel over de waarde van een aandeel.

Andere factoren zoals dividendbeleid, schuldenlast, kasstromen, macro-economische omstandigheden en bedrijfsstrategie spelen eveneens een cruciale rol. De PEG-ratio kan waardevol zijn als onderdeel van een bredere analyse, maar is géén vervanging voor diepgaand fundamenteel onderzoek.

FAQ

De PEG-ratio vergelijkt de koers-winstverhouding van een bedrijf met de verwachte winstgroei en wordt gebruikt als een waarderingsmaatstaf.

De PEG-ratio vergelijkt de P/E-ratio van een aandeel met de verwachte EPS-groei. Er is geen vaste “goede” PEG-ratio omdat dit afhangt van de sector en groeiperspectieven. Over het algemeen is een ratio onder 1 ondergewaardeerd en boven 1 overgewaardeerd.

Een negatieve PEG-ratio duidt op negatieve winstgroei of K/W-verhouding, wat problemen of onzekerheid voor een bedrijf kan suggereren. Beleggers moeten meerdere financiële factoren overwegen voor een volledige analyse.


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.