Gasprijs verwachting + de beste gasaandelen

Door Justin Blekemolen


Henry Hub Natural Gas
ISIN: --
|
Ticker: NG
|
Valuta: USD

Geschatte leestijd: 8 minutes

Beleggen in (aard)gas
In een wereld waarin energiebehoeften voortdurend evolueren en duurzaamheid de boventoon voert, blijft aardgas een intrigerende speler binnen de energiesector.

De afgelopen jaren speelden geopolitieke verschuivingen een grote rol bij de prijsvorming van gas.

In dit artikel bespreken we de verwachting voor de gasprijs en bekijken we de mogelijkheden om te beleggen in gas. Beleggers kunnen inspelen op de gasprijs door middel van futures of gasaandelen. Bent u op zoek naar een online broker waarmee dat kan? Klik dan hier.

Gasprijs verwachting

De gasmarkt heeft in de afgelopen jaren aanzienlijke schommelingen ondergaan, met opmerkelijke prijsbewegingen die zowel huishoudens, beleggers als analisten hebben verrast. Na een periode van aanzienlijke stijgingen in 2021 en 2022, zijn de gasprijzen in 2023 weer aanzienlijk gedaald. Op het hoogtepunt tijdens de zomer van 2022 was de prijs van gas op de Amsterdamse gasbeurs TTF maar liefst 346 euro per Megawattuur (MWh). Sinds het begin van 2023 is de prijs vervolgens fors gezakt van circa 65 euro per MWh naar een dieptepunt van 23,12 euro per MWh op 2 juni. Ten tijde van schrijven is de gasprijs alweer opgelopen tot boven de 40 euro per MWh.

In 2020 en 2021 werden gasprijzen wereldwijd beïnvloed door verschillende factoren, waaronder geopolitieke spanningen, productiebeperkingen, weersomstandigheden en de geleidelijke heropening van economieën na de pandemie. De schaarste in aanbod en de groeiende vraag naar energie droegen bij aan een stijging van de gasprijzen. Beleggers zagen deze periode als een kans om te profiteren van de stijgende trend, waarbij sommige gasaandelen aanzienlijke winsten boekten.

De huidige gasprijs is nog altijd relatief hoog in vergelijking met 2021. Dit kan indirect worden toegeschreven aan de situatie in Oekraïne en de daaropvolgende westerse sancties tegen Rusland. Deze gebeurtenissen hebben geleid tot onzekerheid over gasleveringen aan Europa. Het feit dat gas nu elders moet worden ingekocht, bijvoorbeeld via LNG-import uit de Verenigde Staten, Qatar en Nigeria, heeft de kosten aanzienlijk opgedreven. Dit heeft geleid tot een verminderde leveringszekerheid.

Gasprijs verwachting 2023 & 2024

Ondanks de afname van gasleveringen vanuit Rusland naar Europa, is de toevoer van gas uit Noorwegen en andere LNG-bronnen juist toegenomen. Er bestaat echter wel een risico op een mogelijke stijging van de gasprijs als de vraag naar vloeibaar gas in Azië toeneemt. Dit kan impact hebben op de mondiale gasmarkten en mogelijk de gasprijzen verder beïnvloeden.

Technische analyse gasprijs (NG)

De gasfuture is in ongeveer een jaar tijd met 80% gedaald. In de afgelopen maanden werd een technisch patroon gevormd dat bekend staat als een ascending triangle (oplopende driehoek). Het toekomstige koersverloop zal worden bepaald na de uitbraak uit dit patroon.

We zien weerstand rond $ 3,02, waar twee belangrijke toppen liggen. Een doorbraak hierboven maakt ruimte vrij voor een verdere stijging. Het ultieme koersdoel van het patroon ligt op ongeveer $ 4,50. Tussenliggend zien we dat voormalige bodems rond $ 3,55 voor weerstand kunnen zorgen. Iets hoger kan de bodem van 24 oktober 2022 rond $ 4,75 eveneens voor verkoopdruk zorgen. Rond de $ 3,30 kan de gasprijs mogelijk wat weerstand ondervinden van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde.

Indien de gasfuture onder de stijgende bodemlijn zakt rond $ 2,50 worden lagere koersen weer mogelijk. Dan ligt het volgende neerwaartse koersdoel rond de $ 2.

Technische analyse gasprijs (NG) | Gasprijs verwachting + de beste gasaandelen

Functie van aardgas

Gas is een grondstof dat veel wordt gebruikt door zowel consumenten als bedrijven. Aardgas is een fossiele brandstof en wordt verstookt als energiebron. Waar huishoudens het gebruiken voor koken en het verwarmen van cv-ketels, wordt aardgas door elektriciteitscentrales ook veel gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.

Kortom, ook als u thuis inmiddels kookt op inductie en de verwarmingsketel hebt vervangen voor een warmtepomp, heeft u indirect nog altijd aardgas nodig. Elektriciteitscentrales gebruiken het immers voor het opwekken van elektriciteit, iets wat we nodig hebben voor allerlei dagelijkse bezigheden zoals het kijken van tv of het verlichten van het huis.

Tip
Automatische aandelenanalyse in LYNX+

LYNX+ maakt automatische aandelenanalyses voor de effecten die u interessant vindt. De webtrader geeft informatie over het verhandelde volume of de prestaties van een effect over een bepaalde periode.

  • Berekening van korte- en langetermijntrends op basis van kerncijfers
  • Automatische herkenning van technische koerspatronen en steun- en weerstandsniveaus
  • Vergelijk aandelen met een benchmark

Wat heeft invloed op de prijs van aardgas?

Zoals de meeste grondstoffen is ook de gasprijs sterk verbonden aan de economie. In tijden van hoogconjunctuur is er immers een hogere vraag naar grondstoffen dan tijdens een recessie.

Een tweede belangrijke factor voor de totstandkoming van de gasprijs is het weer. Logischerwijs zorgen koude winters voor extra vraag naar gas om woningen te verwarmen. Toch kunnen ontzettend hete zomers ook voor een stijging van de gasprijs zorgen, aangezien het koelen van woningen zorgt voor een stijgende vraag naar elektriciteit. Om dit op te wekken is vervolgens weer aardgas nodig.

Beleggen in gas

De dynamiek van de gasmarkt onderstreept het belang van diversificatie in beleggingsportefeuilles. Terwijl gas eerder een aantrekkelijke investering leek, laat de recente prijsdaling zien dat er risico’s zijn verbonden aan het beleggen in gas. We zetten de voor- en nadelen van beleggen in gas op een rij.

Voordelen van beleggen in gas

  • Milieuvriendelijkere optie: Vergeleken met steenkool en olie stoot gas minder vervuilende stoffen uit, waardoor het als een relatief schonere brandstof wordt beschouwd.
  • Opkomende markten: Groeiende economieën hebben meer energie nodig en kunnen de vraag naar gas stimuleren.
  • Technologische Innovatie: Verbeteringen in gaswinning en distributieprocessen kunnen efficiëntie verhogen en kosten verlagen.
  • Overgang naar schonere energie: Gas kan fungeren als overgangsbrandstof terwijl de wereld geleidelijk overgaat naar duurzamere energiebronnen.

Nadelen van beleggen in gas:

  • Prijsvolatiliteit: Gasprijzen kunnen sterk variëren als gevolg van marktschommelingen en geopolitieke factoren.
  • Milieukwesties: Hoewel schoner dan sommige andere brandstoffen, is gas nog steeds een fossiele brandstof en draagt het bij aan CO2-uitstoot en klimaatverandering.
  • Technologische veranderingen: De opkomst van hernieuwbare energiebronnen en technologische ontwikkelingen kan op lange termijn de vraag naar gas beïnvloeden.
  • Regelgevingsrisico’s: Veranderende milieu- en energiewetten kunnen de gasindustrie beïnvloeden.
  • Prijsrisico’s: Fluctuerende gasprijzen kunnen de winstgevendheid van investeringen aantasten.
  • Geopolitieke onzekerheid: Gasprijzen kunnen worden beïnvloed door geopolitieke spanningen en verstoringen in aanbodlijnen.

Handelen in gasfutures

Voordat u gaat beleggen in gas is het belangrijk om te begrijpen dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de Europese en Amerikaanse gasprijs. In Europa vormt de Dutch TTF gas de benchmark voor de gasprijs. De contracten hebben betrekking op fysieke levering via de overdracht van rechten op aardgas op het Virtual Trading Point van de Title Transfer Facility (TTF), dat wordt beheerd door Gasunie Transport Services (GTS), de transmissiesysteembeheerder in Nederland. De verhandelde volumes zijn meer dan 14 keer de hoeveelheid gas die Nederland voor binnenlandse doeleinden gebruikt. Deze future is niet verhandelbaar via LYNX.

Henry Hub Natural Gas future (NG)

Om te handelen in gas komt u dus al snel in Amerika terecht. In de Verenigde Staten geldt de Henry Hub Natural Gas (NG) future als de belangrijkste benchmark voor de Amerikaanse gasprijs. Henry Hub is een aardgaspijpleiding in Erath, Louisiana, die dient als officiële leveringslocatie voor termijncontracten (futures) op de New York Mercantile Exchange (NYMEX). De hub is eigendom van Sabine Pipe Line LLC en heeft toegang tot veel van de belangrijkste gasmarkten in de Verenigde Staten.

Onderstaande afbeelding uit het TWS Handelsplatform toont de specificaties van deze future. Deze kent een hefboom van 10.000 en dat betekent dat u op de huidige prijs van $ 2,65 een positie van $ 26.500 aangaat. De marginvereiste hiervoor ligt momenteel op circa $ 6.132. U kunt zowel long als short gaan in deze future. Tevens zijn er opties beschikbaar op deze future.

Henry Hub Natural Gas future (NG) | Gasprijs verwachting + de beste gasaandelen

E-mini Natural Gas future (QG)

Handelaren kunnen ook gebruikmaken van een future met een iets kleinere hefboom. De hefboom van de mini gas future bedraagt 2500 en zorgt op de huidige prijs van circa $ 2,65 dus voor een positie van $ 6.625. De marginvereiste voor de mini future ligt momenteel op circa $ 1533.

E-mini Natural Gas future (NG) | Gasprijs verwachting + de beste gasaandelen

Beleggen in gas ETF’s

Voor langetermijnbeleggers vormen ETF’s op de gasprijs mogelijk een aantrekkelijk alternatief op futures. Via onder andere de WisdomTree Natural Gas ETF (NGASP) kunt u een directe blootstelling krijgen aan de Amerikaanse gasprijs.

WisdomTree Natural Gas ETF (NGASP) | Gasprijs verwachting + de beste gasaandelen

Andere mogelijkheden om te beleggen in gas zijn ETF’s zoals iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF (EXH1). Deze ETF belegt in aandelen die actief zijn in de Europese olie- en gassector. Via deze ETF belegt u in één klap in bedrijven als Shell, BP, TotalEnergies en Eni.

Beleggen in gasaandelen

Naast het direct beleggen in gas middels futures of ETF’s, is het ook mogelijk om in gasaandelen te beleggen met een grote exposure naar gas. Veel van de grootste oliebedrijven zijn echter ook de grootste gasproducenten. Hieronder delen we een lijst met aandelen van gasproducten, maar sommige daarvan zijn ook actief in de oliesector.

Wellicht verwacht u juist een daling van de gasprijs en kan het slim zijn om in onderstaande aandelen short te gaan. Uiteraard moet dit wel passen binnen uw risicoprofiel. Lees u daarom goed in over deze manier van handelen.

Loading ...
Company name Symbol Market capitalisation Last trade price YTD 1D 1M 1Y
Occidental Petroleum Corporation OXY 49,43 52,03 5,30 % -1,23 % 9,21 % -10,39 %
Range Resources Corp. RRC 9,29 39,16 8,84 % 1,73 % 10,78 % 26,90 %
Shell Plc SHELL 194,67 31,97 7,34 % 0,46 % 5,62 % 9,51 %
Kinder Morgan Inc KMI 63,36 29,11 6,24 % 2,05 % 8,30 % 61,99 %
EQT Corp. EQT 29,78 50,64 9,82 % 1,12 % 11,08 % 33,90 %
ConocoPhillips COP 119,93 103,98 4,85 % -0,24 % 2,93 % -6,91 %
Eni S.p.A. ENI 45,56 13,76 5,26 % -0,61 % 3,49 % -9,17 %
Cheniere Energy Inc. LNG 51,36 238,55 11,02 % 3,97 % 11,96 % 44,58 %
Chevron Corporation CVX 279,18 155,09 7,08 % -0,17 % 0,79 % 5,31 %

Meer weten over beleggen in grondstoffen via LYNX?

Via LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in vele grondstoffen. U kunt inspelen op de prijs van deze grondstoffen door middel van aandelen, opties, futures, ETF's en Sprinters. Bekijk ons aanbod.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.