Top 10 meest verhandelde valutaparen

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Met een omzet van ruim $ 5 biljoen per dag (inclusief derivaten), is de valutamarkt de grootste en meest liquide markt ter wereld. Hiermee is deze markt bijvoorbeeld een stuk groter dan de aandelenmarkt.
 

Korte geschiedenis valuta

 
De geschiedenis van de valutahandel is begonnen in de oudheid, waar de Grieken en Egyptenaren munten met elkaar wisselden. Het jaar 1880 wordt door het begin van de gouden standaard echter gezien als het begin van de moderne valutahandel.

De valutahandel is een “over the counter” markt: er is geen centrale beurs en geen centrale clearinginstelling. Het is het geheel van voornamelijk banken waar doorlopend prijzen voor de betreffende valutaparen worden gegeven. De handel voor de meest bekende valuta’s loopt van zondagavond 23:15 uur tot vrijdagavond 23:00 uur. De grootste handelscentra bevinden zich in Londen, New York, Sydney en Tokio.


1. EUR/USD

Het meest verhandelde valutapaar is de euro/dollar. Bijna een kwart van alle valutatransacties vindt plaats in dit valutapaar. De euro is de jongste valuta binnen de zogenaamde ‘majors’. Door grote stimulerende maatregelen heeft de euro de afgelopen jaren flink aan waarde verloren ten opzichte van de dollar. Het voorlopige dieptepunt werd begin 2017 gevormd en ligt op circa 1,034. In oktober 2000 zagen we zelfs een koers van 0,823.


2. USD/JPY

Op de tweede plaats, met zo’n 18% van de totale handel op de valutamarkt, staat de Amerikaanse dollar tegenover de Japanse yen. Voor de aandelenmarkten is dit een belangrijk valutapaar om in de gaten te houden. De Japanse yen wordt vaak gezien als een veilige haven in tijden van onzekerheid. Een sterker wordende yen gaat hierdoor vaak gepaard met een daling op de aandelenmarkten.

 

3. GBP/USD

De derde plaats wordt ingenomen door het valutapaar Britse pond/Amerikaanse dollar. Zo’n 9% van alle valutatransacties staat op naam van dit paar. De GBP/USD wordt door traders vaak cable genoemd. Deze term stamt uit de tijd dat er nog echt een telegram (cable) moest worden gestuurd, om de koers van de pond tegenover de dollar tussen Londen en New York af te stemmen.


4. AUD/USD

Op de vierde plaats met een volumeaandeel van 6,8% staat de “Aussie”, een term die wordt gebruikt voor het valutapaar Australische dollar/Amerikaanse dollar. Dit valutapaar is hoog gerelateerd aan de prijsontwikkeling van grondstoffen, aangezien veel mining bedrijven zich in Australië bevinden. Zo is het land bijvoorbeeld de op twee na grootste producent van goud.

 

Tip
Automatische aandelenanalyse in LYNX+

LYNX+ maakt automatische aandelenanalyses voor de effecten die u interessant vindt. De webtrader geeft informatie over het verhandelde volume of de prestaties van een effect over een bepaalde periode.

  • Berekening van korte- en langetermijntrends op basis van kerncijfers
  • Automatische herkenning van technische koerspatronen en steun- en weerstandsniveaus
  • Vergelijk aandelen met een benchmark

5. USD/CAD

Valutapaar “Loonie” maakt de top vijf compleet, waarbij het u wellicht al opvalt dat zelfs de top zes bestaat uit valutaparen die allen gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar. Nog steeds betreft 87% (van de 200%) van alle valutatransacties een transactie waarbij de USD betrokken is. Hierbij is 200% geen fout, maar dit komt doordat een valutapaar uit twee componenten bestaat.


6. USD/CHF

De “Swissy” is goed voor ruim 3% van het totale volume. “Swissy” is een naam die vaak wordt gebruikt voor dit valutapaar, de Amerikaanse dollar/Zwitserse frank. Op de dollar na, was de Zwitserse frank de best presterende valuta van 2015, ten opzichte van de dollar verloor de frank slecht 0,13% aan waarde.

 

 

7. EUR/JPY

De euro/Japanse yen is het eerste paar zonder de Amerikaanse dollar in deze top tien. Dit valutapaar is verantwoordelijk voor zo’n 3% van het totale volume op de valutamarkt. Door de flinke stimuleringsmaatregelen van zowel de ECB als de BOJ, is dit valutapaar momenteel sterk afhankelijk van de invloeden die uitgeoefend worden door beide centrale banken.


8. EUR/GBP

Op de achtste plaats staat de euro/Britse pond met een volume van zo’n 2%. Afgelopen tijd is veel te doen geweest om het pond, gezien de dreiging dat Groot-Brittannië de EU gaat verlaten. Deze zogenoemde “Brexit” zet druk op de waarde van het Britse pond en het lijkt mij voor alle partijen beter dat dit besluit wordt voorkomen.

 

9. EUR/CHF

De euro/Zwitserse frank heeft een beladen jaar achter de rug, met een beweging die nog niet eerder gezien was in de zogenoemde “majors” valutaparen. In 2011 besloot de Zwitserse Nationale Bank om een minimum wisselkoers van CHF 1,20 in te stellen om de sterke stijging van de munt in te perken. De koers kwam echter steeds dichter bij deze cap van 1,20 en op 15 januari 2015 besloot de SNB niet langer deze koers te verdedigen. De koers van de EUR/CHF daalde in een paar minuten naar zelfs onder de 0,80, een daling van ruim 30%.


10. NZD/USD

Met een volume van zo’n 1%, is het valutapaar Nieuw-Zeelandse dollar/Amerikaanse dollar degene die deze top 10 afsluit. Alle valutaparen die in deze top tien staan bevatten of de Amerikaanse dollar, of de euro als component.

 

LYNX klanten

Ter vergelijking heb ik over de afgelopen weken uitgezocht hoe deze verdeling bij LYNX klanten is. De top vijf kwam redelijk overeen, met op de eerste plaats de EUR/USD met een aandeel van maar liefst 80% op het totale volume. Op gepaste afstand volgt de USD/JPY met een volume van bijna 5%. De top vijf wordt volgemaakt door respectievelijk de GBP/USD, USD/CAD en EUR/CAD. Verreweg het grootste deel komt dus op naam van de euro/dollar. Daarnaast valt op dat de Canadese dollar onder LYNX beleggers populairder is in vergelijking met het gemiddelde wereldwijd.

Via LYNX is het mogelijk om tegen de door banken afgegeven prijzen te handelen. U handelt dus niet tegen grotere spreads zoals bij vele andere partijen. Bijvoorbeeld voor het valutapaar euro/dollar, waar de spread via LYNX zo’n 0,1 pip is. Dit staat in groot contrast met andere partijen als grootbanken, waar het niet gek is dat u tegen een 20 pips slechtere prijs handelt. Dit zijn verborgen kosten die u betaalt, omdat u een valuta koopt tegen een slechtere wisselkoers. Het verschil is winst voor de bank.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. 


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.