Dividend ETF’s – de voordelen, nadelen, kansen en risico’s van de dividend ETF

Door Jef Dhondt


USA dividend IQ ETF
ISIN: IE00BKM4H312
|
Ticker: QDVD
|
Valuta: EUR

Geschatte leestijd: 14 minutes

high dividend etf
Dividend ETF’s combineren het beleggen in dividendaandelen met de voordelen van ETF’s. De lage rente zorgt ervoor dat steeds meer beleggers op zoek zijn naar een hoger rendement in de vorm van dividend. Dit kan zowel met hoog dividend ETF’s als dividend ETF’s die zich meer richten op dividendgroei.

Dividend ETF’s geven een brede spreiding tegen lage kosten. Dit zorgt ervoor dat beleggers niet getroffen worden door de teleurstellingen van individuele aandelen, zonder de hoge kosten die sommige dividendfondsen aanrekenen. De MIFID II regelgeving heeft ervoor gezorgd dat sommige dividend ETF’s in Europa niet meer te verhandelen zijn zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse SPY en QQQ.

In dit artikel worden enkel dividend ETF’s besproken die in Europa en via LYNX te koop zijn. Bent u op zoek naar een broker om in ETF’s te handelen, klik dan hier.

Wat is belangrijk bij het zoeken naar dividend ETF’s?

In tijden van onzekerheid zoeken beleggers vaak veiligheid. De rente op Nederlandse staatsobligaties was een lange tijd negatief, daarbovenop maken beleggers zich zorgen om het huidige economisch klimaat. Dit maakt inkomsten uit dividend bijzonder aantrekkelijk. Naast de jaarlijkse terugkeer van het dividendrendement, staan deze dividendaandelen doorgaans voor stabiliteit en duurzaamheid van de onderneming. Een gespreide groep dividendaandelen in een ETF zijn een kostenefficiënte manier om exposure te krijgen naar een groep dividendaandelen. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u een hoog dividend ETF kiezen, een groei dividend ETF of bijvoorbeeld Europese dividend ETF.

Kosten

De kosten van dividend ETF’s zijn meestal hoger dan die van ETF’s die enkel de index volgen. Wanneer de kosten van dividend ETF’s echter vergeleken worden met algemene fondsen of dividend fondsen, dan komen dividend ETF’s juist goed uit de vergelijking. Dividend ETF’s uit opkomende markten rekenen ook hogere kosten, maar dit is vaak ook het geval voor aandelen of index ETF’s uit opkomende landen. De 5 beste dividend ETF’s rekenen jaarlijks tussen 0,32% en 0,65% aan kosten.

Hoog dividend ETF: voor- en nadelen

Hoge dividenduitkeringen zijn aantrekkelijk. Zeker in tijden van lage tot negatieve rente trekt het hoge dividend investeerders aan. Hogere directe uitkeringen zijn verleidelijk, maar daardoor ook gevaarlijk. Bedrijven die een hoog dividend uitkeren, houden minder geld over om te herinvesteren en groeien daardoor minder snel. Het interne effect van compound interest is daardoor minder groot. Het grote voordeel is dat de belegger in High dividend ETF’s meer geld uitgekeerd krijgen. Dit zorgt ervoor dat de belegger sneller nieuwe aankopen kan doen van zijn hoge dividend. Het externe effect van compound interest, is dus groter door het hogere dividend.

Veiligheid van een hoog dividend

Hogere dividenden hebben bovendien een hoger risico om verlaagd te worden, door de hogere payout ratio. Dit maakt een hoog dividend minder betrouwbaar en niet iets waar beleggers met zekerheid op kunnen rekenen. Wanneer het dividend van een aandeel met een hoog dividend verlaagd wordt, zakt de koers doorgaans ver weg, waardoor verkopen lastig wordt. Mocht je het dividend niet uitgeven, maar weer investeren in nieuwe aandelen dan heb je bovendien last van extra belastingen. Bedrijven kunnen zelf vaak efficiënter investeren en er gaat minder naar de overheid in de vorm van roerende voorheffing.

Een hoog dividend geeft beleggers een hoger kas rendement. Een hoog dividend is als een belofte van gouden bergen. Soms komen deze echter niet uit. Dit risico is groter voor individuele aandelen. Met een portefeuille zijn de risico’s een stuk beter te overzien. Sommige aandelen met een hoog dividend zullen het dividend namelijk wel verhogen. Toch komen de hoog dividend ETF’s niet goed uit onze vergelijkingen. Om deze reden zit er dan ook geen hoog dividend ETF in onze top 5 van beste dividend ETF’s. Sommige van de ETF’s hebben wel een hoog dividend, maar dat is niet de focus van de ETF.

Tip
Automatische aandelenanalyse in LYNX+

LYNX+ maakt automatische aandelenanalyses voor de effecten die u interessant vindt. De webtrader geeft informatie over het verhandelde volume of de prestaties van een effect over een bepaalde periode.

  • Berekening van korte- en langetermijntrends op basis van kerncijfers
  • Automatische herkenning van technische koerspatronen en steun- en weerstandsniveaus
  • Vergelijk aandelen met een benchmark

Voorbeelden van hoog dividend ETF’s zijn:

Deka DAXplus Maximum Dividend UCITS ETF (8,26%)

Deka DAXplus Maximum Dividend UCITS ETF (ISIN: DE000ETFL235 – Symbool: EL4X – valuta: Euro). Deze Duitse ETF richt zich op de aandelen in de DAX met het meeste dividend. De kosten voor deze ETF zijn 0,30% per jaar. De focus op dividend in de DAX kan snel leiden tot een focus op autofabrikanten. Dit concentratierisico is niet meer actueel, Porsche is momenteel de grootste positie met bijna 10% maar verder zitten er geen autofabrikanten in de top 10 deelnemingen. Concentratie kan zowel goed als slecht uitpakken. Zorg er echter voor dat u bekend bent met de kansen en risico’s van geconcentreerd beleggen.

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (3,71%)

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (ISIN: IE00B8GKDB10 – Symbool: VHYL – valuta: Euro). Deze ETF geeft een wereldwijde spreiding in een high dividend ETF jasje. De high dividend ETF kost 0,29% per jaar en heeft een dividendrendement van 3,71%. Dit dividend is relatief laag, door het toevoegen van Amerikaanse bedrijven met een relatief laag dividendrendement. De grootste positie is JOHNSON&JOHNSON. Door het relatief lage rendement is deze ETF wat mij betreft niet echt het predicaat hoog dividend ETF waardig.

Psychologie van een hoog dividend

Psychologisch heeft een hoog dividend wel een voordeel voor sommige beleggers. Beleggers in hoog dividend ETF’s zien namelijk regelmatig een fors dividend binnenkomen. Om deze reden is onder andere beleggen in high dividend ETF’s in de VS vrij populair. Zeker beleggers die van nature de beurs een beetje wantrouwen of slechte ervaringen hebben kunnen vertrouwen putten uit het dividend. Het hoge dividend zorgt er bovendien voor dat de inleg snel terugverdiend wordt. Dit is ook een reden waardoor het risico beperkt wordt. Uiteindelijk is de waarde van een aandeel alle kasstromen of dividend die uitgekeerd worden aan aandeelhouders. Bij hoog dividend ETF’s krijg je normaalgesproken aan het begin meer dividend, maar groeit de hoogte van het dividend minder.

Het effect van dividend herbeleggen

Dat u nog maar nauwelijks rente ontvangt op uw spaarrekening, is u ongetwijfeld niet ontgaan. Dit fenomeen hangt nauw samen met de lage rente op de kapitaalmarkten. Zo was het rendement van Nederlandse 10-jaars staatsobligaties bijvoorbeeld negatief tussen 2019 en de start van 2022. Het dividendrendement op aandelen is nog steeds aantrekkelijk. Zeker het dividendrendement op high dividend ETF’s is heel hoog, vergeleken met het rendement dat je kan behalen op obligaties. Aandelen keren doorgaans bovendien slechts een deel van de winst uit. De rest kan intern zorgen voor groei. Dit blijkt ook uit het feit dat het dividend dat alle aandelen gezamenlijk uitkeren een stijgende lijn laat zien. Zo steeg het dividend in de S&P 500 (SPY ETF) in 10 jaar met meer dan 100%. Door herbelegging van het dividend kan het toekomstige dividend nog verder oplopen.

Wilt u niet interen op uw vermogen en dus minstens de betaalde vermogensbelasting en inflatie terugverdienen? Dan bent u genoodzaakt om verder te kijken dan uw neus lang is en dus te beleggen in hoger renderende asset classes zoals aandelen. De afgelopen decennia is keer op keer gebleken dat beleggers in aandelen op lange termijn beter af zijn dan spaarders of obligatiehouders. Een manier om gespreid in aandelen te beleggen met lage kosten is een ETF.

Het effect van herbeleggen op de AEX index

Met een voorbeeld betreffende de AEX-index, maak ik het grote effect van dividend herbeleggen concreet. Anders dan bijvoorbeeld de AEX, is de DAX een herbeleggingsindex.

Dit houdt in dat de uitgekeerde dividenden niet van de index stand worden afgetrokken, zoals bij de AEX het geval is, maar dat deze worden herbelegd. Hierdoor lijkt het ook alsof de AEX-index het veel slechter doet dan bijvoorbeeld de DAX-index. Voor de AEX-index bestaat echter ook een minder bekende herbeleggingsindex. Bij de AEX –  Gross Total Return Index (AEXGR) worden de dividenden wel herbelegd waardoor een heel ander beeld ontstaat van onze beurs.

Om het verschil duidelijk te maken, vergelijk ik de AEX Gross Total Return Index met de ‘normale’ AEX-prijsindex. In de AEX-prijsindex worden de dividenden zoals u gewend bent van de koers afgetrokken en dus niet herbelegd.

De AEX-index begon op 3 januari 1983 op 100 punten. Deze 100 punten was echter in guldens, dus op basis van euro’s begon de AEX op 45,38 punten. Ten tijde van schrijven noteert de gewone AEX-index op 705 punten. Dit is een rendement van 1553,5%, wat zeer netjes te noemen is. De AEX Gross Total Return Index staat momenteel echter op 2584 punten, wat dus een rendement van 5694% betekend.

Kortom, had u de uitgekeerde dividenden herbelegd dan had u in de afgelopen 39 jaar meer kunnen verdienen dan wanneer u dit niet had gedaan. Op de langere termijn maakt dividendrendement dus een wezenlijk groot verschil. Naast het dividend, herinvesteren bedrijven de rest van de winst weer in het bedrijf, waardoor het ontvangen dividend vaak stijgt. Dus zelfs wanneer u er voor kiest om het dividend uit te laten keren is de kans groot dat de inkomsten uit de ETF nog steeds stijgt.

Alternatieven voor de Amerikaanse dividend ETF

Door nieuwe MIFID II regelgeving is het voor Europese beleggers niet meer mogelijk te beleggen in financiële producten die niet in de eigen taal zijn uitgegeven. Dit zorgt ervoor dat veel populaire dividend ETF’s niet meer toegankelijk zijn voor de Nederlandse belegger. Er zijn veel alternatieven voor Amerikaanse ETF’s beschikbaar die gebruikt kunnen worden. Hieronder de beste hoog dividend ETF’s die natuurlijk te koop zijn op het bekroonde TWS Handelsplatform. Meer informatie en een lijst met alternatieven vindt u hier.

De top 5 dividend ETF’s

De gekozen 5 top hoog dividend ETF’s zijn geselecteerd op verschillende criteria. Zo kijk ik naar de prestaties, prestaties vergeleken met de index, kosten, spreiding en geografie. Twee van de ETF’s richten zich op de Amerikaanse markt. Daarnaast hebben we 1 ETF met een wereldwijde spreiding, 1 die zich richt op Europa en 1 ETF die zich toelegt op de opkomende markten.

De grafieken van de beste dividend ETF’s  zijn van de afgelopen jaren en zijn gemaakt met data die u kunt vinden in het TWS Handelsplatform. De prestaties van veel indices en ETF’s zijn in 2022 zwak. Daarom kijk ik voor de prestaties van de ETF ook naar de resultaten over de afgelopen vijf jaar en het toekomstperspectief. We zien dat vier van de vijf ETF’s de index kloppen in tijden van onzekerheid en tumult.

Hieronder volgt de top 5 van de beste dividend ETF’s van dit moment:

5. Emerging Markets Dividend ETF (9,08%)

iShares Emerging Markets Dividend ETF (ISIN: IE00B652H904 – Symbool: EUNY – valuta: Euro) belegt in aandelen van bedrijven in opkomende markten die dividenden uitkeren en deze betalingen lange tijd hebben kunnen volhouden. De ETF werd gelanceerd in 2011, verdeelt de winst op kwartaalbasis en is verhandelbaar in euro’s op de beurs van Stuttgart en op Xetra. Het dividend van deze ETF is ruim en wordt niet meegenomen in de grafiek. Opkomende markten hebben het de afgelopen tijd lastig gehad. Een herstel is goed mogelijk, maar beleggers betalen bij een opkomende markten ETF aanzienlijk meer kosten. De relatief hoge jaarlijkse kosten van 0,65% en de teleurstellende prestaties wegen zwaar. Een verklaring voor de matige prestaties zou kunnen zijn dat de opkomende markten minder efficiënt zijn en daardoor minder geschikt voor ETF’s. Om deze redenen komt deze opkomende markten ETF op plaats 5, ondanks het potentieel.

Emerging Markets Dividend ETF (9,08%)
Emerging Markets Dividend ETF (9,08%)

4. Global dividend ETF (4,03%)

SPDR S&P Global Dividend Aristocrats ETF (ISIN: IE00B9CQXS71 – symbool: ZPRG – valuta: Euro) werd in 2013 gelanceerd, waardoor het bijna de “veteraan” is onder de dividend-ETF’s. Het effect heeft een volume van meer dan € 300 miljoen en is daarom relatief groot voor deze ETF-categorie. Het effect investeert wereldwijd in dividendaandelen met een lange historie van dividendbetalingen en betaalt driemaandelijks uit. De ETF is verhandelbaar in euro’s op Xetra en uiteraard te koop via LYNX. De wereldwijde spreiding is een pluspunt, omdat het je dus ook blootstelling geeft aan opkomende markten. De resultaten zijn echter relatief teleurstellend, al is het dividend niet meegenomen in de grafiek. De kosten zijn 0,45% per jaar en dat is niet goedkoop. Een combinatie van een opkomende markten ETF, een Europese dividend ETF en een ETF uit de VS lijkt goedkoper.

Global dividend ETF (4,03%)
Global dividend ETF (4,03%)

3. US Dividend Aristocrats ETF (2,97%)

Dividend Aristocrats zijn erg populair in de VS. Deze bedrijven hebben het dividend de afgelopen 50 jaar telkens verhoogd. Deze constante groei wordt op prijs gesteld door beleggers die in sommige gevallen afhankelijk zijn van de dividendinkomsten. Deze ETF met bedrijven uit de VS staat op plek 3. De VS doet het de afgelopen jaren goed met sterke economische groei. Sommigen vragen of de waarderingen inmiddels niet te ver zijn opgelopen. De ETF heeft de benchmark goed bijgehouden en de lange historie van dividendbetalingen maakt verlagingen in tijden van crisis minder waarschijnlijk. De SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF ISIN: IE00B6YX5D40 – symbool: SPYD – valuta: Euro) is een van de grootste dividend ETF’s met een fondsvolume van meer dan € 2 miljard. De kosten zijn redelijk met 0,35% per jaar. Het verdeelt zijn inkomsten op kwartaalbasis en is net als onze andere top 5 ETF’s ook via het TWS Handelsplatform te verkrijgen.

US Dividend Aristocrats ETF (2,97%)
US Dividend Aristocrats ETF (2,97%)

2. Deka dividend ETF (4,74%)

Deka EURO iSTOXX ex Fin. ETF (ISIN: DE000ETFL482 – symbool: ELFC – valuta: Euro) belegt in de 50 aandelen met de hoogste dividenden in de eurozone, maar exclusief de financiële sector (vandaar het achtervoegsel “ex fin.”). in de naam). De ETF werd gelanceerd in het najaar van 2015 en voert driemaandelijkse uitkeringen uit. De ETF heeft het een stuk beter gedaan dan de Euro Stoxx 50, maar dit komt deels door het vermijden van financiële instellingen. Juist financiële instellingen bieden in de toekomst mogelijkheden en zijn historisch goede dividendbetalers. De Europese aandelenmarkt is duidelijk achtergebleven bij de VS, maar dit biedt ook potentieel voor herstel. De kosten van de Deka dividend ETF zijn met 0,32% het laagste uit deze uit de lijst.

Deka dividend ETF (4,74%)
Deka dividend ETF (4,74%)

1. USA dividend IQ ETF (2,01%)

De iShares MSCI USA Dividend IQ ETF (ISIN: IE00BKM4H312 – Symbool: QDVD – Valuta: Euro) belegt uitsluitend in Amerikaanse aandelen met een dividendrendement van hoge kwaliteit. De outperformance van de markt is zeer overtuigend: de US NYSE Composite Index (NYSE = New York Stock Exchange) is duidelijk verslagen. De ETF verdeelt de winst halfjaarlijks en wordt hier in euro’s verhandeld op de beurs van Stuttgart en op Xetra. De kosten van de kwaliteit dividend ETF zijn jaarlijks 0,35% en daarmee is hij vrij goedkoop. Het risico van deze ETF is wel dat hij de laatste tijd geprofiteerd heeft van de laag blijvende rente. Hierdoor blijft het hoge dividend aantrekkelijk en blijft het lenen voor deze bedrijven goedkoop. Mocht het economisch minder gaan, dan zou de hoge kwaliteit het dividend hopelijk bescherming bieden.

USA dividend IQ ETF (2,01%)
USA dividend IQ ETF (2,01%)

Overzicht dividend ETF’s

In de onderstaande tabel ziet u een overzicht van de beste dividend ETF’s. Zo kunt u gemakkelijk het rendement, rendement vergeleken met de benchmark en de jaarlijkse kosten van de ETF.

PlekNaam ETFRegioDividenduitkeringRendement 1 jaarRendement 3 jaarJaarlijkse kostenValutaTicker
1.iShares USA dividend IQ ETFUSAJa13,91%35%0,35%EuroQDVD
2.Deka Euro Stoxx ex fin. dividend ETFEuropaJa-3,22%15,58%0,32%EuroELFC
3.SPDR US dividend Aristocrats ETFUSAJa19,96%48,46%0,35%EuroSPYD
4.SPDR Global dividend Aristocrats ETFWereldwijdJa11,81%21,39%0,45%EuroZPRG
5.iShares Emerging markets dividend ETFOpkomende marktenJa-18,36%-9,16%0,65%EuroEUNY

Bekijk ook onze overzichten van de beste Nederlandse dividendaandelen en de beste Amerikaanse dividendaandelen.

Dividend ETF’s kopen via LYNX

Uiteraard is het via LYNX mogelijk om te beleggen in alle besproken dividend ETF’s en andere ETF’s. Via LYNX zijn veel verschillende financiële producten verhandelbaar, u handelt altijd tegen de beste prijs en de kleinste spreads. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.