Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de vooruitzichten voor komende week

Of u nu handelt in aandelen, opties of ETF’s, als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van de beurs. Justin en Kevin brengen u het laatste beursnieuws en geven een vooruitblik op de mogelijke ontwikkelingen voor de komende week.


Rustige beurzen in afwachting van inflatierapport

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

--,--
---% (1D)
1W ---%
1M ---%
1Y ---%
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Vanavond om 20.00 zal het LYNX Beleggersdebat 2025 live vanuit het Bimhuis in Amsterdam van start gaan. U hoort van 8 experts de nieuwste inzichten over AI, inflatie, rente, geopolitieke spanningen én u ontvangt 8 concrete beleggingsideeën voor een goed begin van 2025.

Meld u aan!
Vanavond om 20.00: LYNX BELEGGERSDEBAT 2025

Ontdek de kansen en risico’s van morgen tijdens het LYNX Beleggersdebat 2025. Schrijf u nu nog vrijblijvend in! Kunt u niet aanwezig zijn? Schrijf u dan alsnog in en ontvang de opname en slides achteraf.

Verenigde Staten

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten schommelden de hele sessie rond het slot van maandag. De S&P 500 en de Dow Jones slaagden erin om positief af te sluiten. De indexen stegen met respectievelijk 0,52% en 0,11%. Enkel de Nasdaq kon niet met winst eindigen. De technologie-index daalde met 0,23%. Dit kwam mede door het chipbedrijf Nvidia. Het aandeel kende opnieuw een daling, nadat het nochtans sterk geopend was. De langetermijnrente in de Verenigde Staten blijft echter stijgen, wat een grote invloed heeft op een groeibedrijf als Nvidia. Sinds de start van dit jaar zag Nvidia reeds 3% van haar beurswaarde in rook opgaan.

Belangrijk economisch nieuws is er vandaag ook in de Verenigde Staten. Nadat op dinsdag de inflatie voor de producentenprijzen in het land bekendgemaakt werden, is het vandaag de beurt aan de consumentenprijsindex. Dit is één van de belangrijkste graadmeters van de inflatie, omdat deze invloed heeft op alle inwoners van een land. De Federal Reserve volgt deze index ook op de voet om te bepalen of het de rentetarieven al dan niet gaat verlagen of verhogen. Economen verwachten dat de consumentenprijzen met 0,3% zullen gestegen zijn ten opzichte van de afgelopen maand. Op jaarbasis verwachten ze een stijging van 2,9%. Beleggers houden er steeds meer rekening mee dat de Federal Reserve de rente voor een langere periode op dit hoge niveau zal houden. Er gaan zelfs stemmen op dat de volgende rentewijziging een verhoging zal zijn. Indien de inflatie hoger uitvalt dan gedacht, kan dit al een teken aan de wand zijn.

Tot slot start het resultatenseizoen in de Verenigde Staten. Noblesse oblige zal de financiële reus JPMorgan het seizoen aftrappen. Daarnaast zullen ook Wells Fargo, Goldman Sachs, BlackRock en Citigroup hun boeken openen. In aanloop van deze cijfers kenden de bankaandelen op dinsdag een goede handelsdag. Er wordt over het algemeen dan ook verwacht dat de resultaten positief zullen zijn door de sterke economie in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Blik op Azië

In Azië laten de aandelenmarkten een gemengd beeld zien. De Hang Seng Index in Hong Kong steeg met 0,17%. De Japanse Nikkei liet een klein verlies zien, terwijl de bredere Topix 0,31% hoger sloot. De Zuid-Koreaanse Kospi kende een kleine daling. De small cap-index Kosdaq had het moeilijker en verloor 0,9%. Ook de Chinese CSI300 kende een moeilijke handelsdag en sloot met een verlies van 0,71%.

Volgens een rapport van Reuters zijn de Japanse fabrikanten opnieuw wat positiever geworden, na een dip vorige maand. De omstandigheden voor de materiaalindustrie zijn erop vooruitgegaan. Toch blijven de fabrikanten zich zorgen maken over het beleid dat Donald Trump als president zal voeren, wanneer hij volgende week opnieuw het Witte Huis betreedt. Het verbeterde sentiment is positief voor de Bank of Japan. De centrale bank stelt dat een loongedreven economische groei zal leiden tot een stabiele inflatie van 2%. Volgens gouverneur Kazuo Ueda is er dan ook ruimte om de rente te verhogen wanneer de economie en de prijzen in het land blijven verbeteren. De Japanse economie kampt immers al jaren met een zeer lage inflatie, waardoor de centrale bank de rente zeer laag of zelfs negatief moest maken om de economie draaiende te houden. Een lage rente, en vooral een negatieve, kan het goed zijn om de economische motor in gang te houden. Het is echter een situatie die het beste niet te lang kan duren. Op lange termijn kan dit immers leiden tot financiële instabiliteit en inefficiënties in de economie.

Europa

De Europese aandelenmarkten startten de handelsdag nog in het groen, maar in de loop van de sessie speelden de belangrijkste indexen het grootste deel van hun winsten weer kwijt. De BEL20 en de Franse CAC40 slaagden er wel nog in om met winst af te sluiten. De indexen stegen respectievelijk met 0,039% en 0,20%. De Duitse DAX was met een winst van 0,69% de grootste stijger op het oude continent. De FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk daalde met 0,28% terwijl de bredere pan-Europese Stoxx 600 een verlies van 0,08% liet zien.

Olie- en gasaandelen behoorden tot de slechtst presterende aandelen. De sector daalde met 0,73%. Oliegigant BP meldde de winst over het vierde kwartaal een deuk tot $ 300 miljoen zou kunnen oplopen in het licht van zwakkere raffinagemarges. Ook aandelen in de detailhandel kende een moeilijke dag. De Britse sportkledingretailer JD Sports verlaagde haar winstverwachting waardoor het onderaan de Stoxx600 bengelde. Het aandeel verloor meer dan 6,60%.

Economisch nieuws kwam er uit Frankrijk. De Europese economie gaat door zwaar weer en daar ontsnapt ook Frankrijk niet aan. De Franse regering heeft haar economische groeiprognoses voor 2025 verlaagd van 1,1% naar 0,9%.  Premier François Bayrou benadrukte dat de vorige prognoses dateerden van voor de val van de regering van zijn voorganger Michel Barnier. Bayrou zei ook dat de regering dit jaar zou mikken op een overheidstekort van 5,4% van het bruto binnenlands product (BBP). Het tekort zal in 2024 naar verwachting rond de 6,1% liggen en economen verwachten dat het verder zal oplopen als er geen fiscale hervormingen worden doorgevoerd. De omvang van de Franse schuld is een punt van bezorgdheid voor beleggers. Beleggers hebben de rente op Frans staatspapier opgedreven en het land is ook onder de aandacht van de Europese Unie gekomen. Het begrotingstekort van een lidstaat mag immers niet hoger zijn dan de Maastrichtnorm van 3% van het BBP. Door deze bezorgdheid ligt de spread tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente op een hoog niveau. In november vorig jaar bereikte deze nog het hoogste punt sinds 2012. De spread tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente geeft het verschil in risicoperceptie weer tussen beide landen. Duitsland wordt gezien als een veilige haven, terwijl Frankrijk doorgaans een hogere risicopremie heeft. Een stijgende spread wijst op meer zorgen over de Franse economie of politiek, terwijl een dalende spread vertrouwen uitdrukt. Dit verschil is belangrijk voor de financieringskosten van landen, marktsentiment binnen de eurozone en de stabiliteit die de Europese Centrale Bank nauw in de gaten houdt.

In afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers zullen de Europese beurzen naar verwachting hoger openen.

Beursagenda

Dinsdag 14 januariDE – ZEW economisch sentiment
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Producentenprijsindex (PPI)
VS – FOMC-lid Williams spreekt
11:00
11:00
14:30
21:05
Woensdag 15 januariEUR – Industriële Productie
VS – Inflatie (CPI)
VS – NY Empire State Productie-index
VS – FOMC-lid Kashkari spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Williams spreekt
VS – Beige Book
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00
17:00
20:00
Donderdag 16 januariDE – Inflatie (CPI)
EUR – Handelsbalans
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – Kern detailhandelsverkopen
VS – Exportprijs
VS – Import prijsindex
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – FOMC-lid Williams spreekt
08:00
11:00
13:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00
17:00
Vrijdag 17 januariCNY – BBP
CNY – Industriële Productie
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
VS – Industriële productie
03:00
03:00
11:00
14:30
15:15

Gebruikte Bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/01/13/10-year-treasury-yield-rises-ahead-of-inflation-prints.html

https://www.cnbc.com/2025/01/13/stock-market-today-live-updates.html

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Beursnieuws VS

Maandag stond opnieuw in het teken van oplopende rentes en wisselende marktreacties op sterke economische cijfers. De 10-jaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties bereikte met 4,79% het hoogste niveau in 14 maanden, gedreven door een onverwacht sterke banengroei in december. De Nasdaq Composite (-0,38%) verloor voor de vierde opeenvolgende dag terrein, terwijl de Dow Jones Industrial Average opvallend genoeg bijna 0,9% won. Beleggers verkozen aandelen in energie, gezondheidszorg en grondstoffen boven technologie, met UnitedHealth (+3,93%) en Caterpillar (+3,3%) als uitblinkers. Nvidia (-1,97%) en andere techreuzen leden onder winstnemingen.

De markten richten zich vandaag op de publicatie van de producentenprijsindex (PPI), een belangrijke graadmeter voor inflatie. Verwacht wordt dat de PPI in december met 0,4% is gestegen, terwijl de kern-PPI, exclusief voedsel en energie, naar verwachting met 0,3% toenam. Deze cijfers zullen beleggers inzicht geven in de mogelijke richting van het monetaire beleid van de Federal Reserve. Hoewel de markt momenteel uitgaat van een pauze in renteverlagingen, blijft de mogelijkheid van zelfs een verhoging reëel als de inflatie hardnekkig hoog blijft.

Ook staan bedrijfsresultaten in de schijnwerpers. Grote Amerikaanse banken zoals JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs en Wells Fargo publiceren woensdag hun kwartaalresultaten, gevolgd door Morgan Stanley en Bank of America op donderdag. Deze cijfers zullen inzicht bieden in de gezondheid van de financiële sector en de bredere economie.

Futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq wijzen op een positieve opening, met winsten van respectievelijk 0,21%, 0,34% en 0,5%. In Europa wordt een herstel verwacht, met stijgende futures voor de DAX (+106 punten), CAC (+66 punten) en FTSE 100 (+4 punten).

Blik op Azië & Europa

Internationaal houden beleggers de valutamarkten nauwlettend in de gaten. De Amerikaanse dollar blijft sterk, ondersteund door hogere rentes en sterke economische cijfers. Dit drukt op valuta’s zoals de euro, het Britse pond en de Japanse yen. Ondertussen verzwakte de Indiase roepie tot een historisch dieptepunt, ondanks een daling van de inflatie in het land.

In Azië noteerden de meeste markten winst. De Hang Seng steeg met 1,8%, en de CSI 300 won 2,13%, terwijl Japanse aandelen daalden door zorgen over stijgende obligatierentes. Europese aandelen eindigden maandag in de min door stijgende rentes en een sterke Amerikaanse dollar, die het sentiment drukten.

De Chinese regering overweegt een plan waarbij Elon Musk de Amerikaanse activiteiten van TikTok overneemt om te voorkomen dat de app effectief wordt verboden, meldde Bloomberg News maandag. Het noodplan is een van de verschillende opties die China onderzoekt nu het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalt of het een wet zal handhaven die het in China gevestigde ByteDance oproept om de Amerikaanse activiteiten van TikTok voor 19 januari af te stoten, aldus het rapport, waarin anonieme bronnen worden geciteerd.

De Europese markten stevenen dinsdag af op een positieve opening, waarmee het negatieve sentiment in de regio wordt omgebogen. Beleggers zullen deze week de rentes op staatsobligaties van Europese kerneconomieën nauwlettend in de gaten houden. Trading updates komen van Ocado, JD Sports, Persimmon en OMV.

Beursagenda

Dinsdag 14 januariDE – ZEW economisch sentiment
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Producentenprijsindex (PPI)
VS – FOMC-lid Williams spreekt
11:00
11:00
14:30
21:05
Woensdag 15 januariEUR – Industriële Productie
VS – Inflatie (CPI)
VS – NY Empire State Productie-index
VS – FOMC-lid Kashkari spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Williams spreekt
VS – Beige Book
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00
17:00
20:00
Donderdag 16 januariDE – Inflatie (CPI)
EUR – Handelsbalans
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – Kern detailhandelsverkopen
VS – Exportprijs
VS – Import prijsindex
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – FOMC-lid Williams spreekt
08:00
11:00
13:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00
17:00
Vrijdag 17 januariCNY – BBP
CNY – Industriële Productie
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
VS – Industriële productie
03:00
03:00
11:00
14:30
15:15

Gebruikte Bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/01/13/10-year-treasury-yield-rises-ahead-of-inflation-prints.html

https://www.cnbc.com/2025/01/13/stock-market-today-live-updates.html

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten afgelopen vrijdag stevig lager na een sterker dan verwacht banenrapport. De S&P 500 daalde met 1,54% naar 5.827 punten, terwijl de Nasdaq Composite eveneens 1,63% verloor en eindigde op 19.161,63. Ook de Dow Jones verloor 1,63%. Hiermee noteerden alle drie de indexen hun tweede opeenvolgende wekelijkse verlies, mede veroorzaakt door zorgen over een strikter rentebeleid van de Federal Reserve.

Het banenrapport toonde een toename van 256.000 banen in december, aanzienlijk hoger dan de verwachte 155.000. De werkloosheid daalde tot 4,1%, waar een stabilisatie op 4,2% werd voorspeld. Deze cijfers voedden speculaties dat de Fed de huidige verlagingscyclus zal pauzeren. De Amerikaanse 10-jaars rente steeg naar 4,745%, het hoogste niveau sinds november 2023, terwijl de 2-jaars rente met meer dan 10 basispunten toenam tot 4,369%.

De aanhoudend sterke arbeidsmarkt in de VS verhoogt de kans op hogere rentetarieven. Beleggers moeten daarom rekening houden met meer volatiliteit in de obligatiemarkten, terwijl aandelenmarkten gevoelig blijven voor inflatiecijfers en het beleid van de Fed.

Vooruitblik voor de komende beursweek

De index-futures wijzen maandagochtend op een zwakke opening in de VS. De S&P 500 en Nasdaq futures staan respectievelijk 0,44% en 0,58% in het rood. Beleggers richten hun aandacht op een datarijke week, met onder meer het Amerikaanse consumentenprijsindexrapport (CPI) voor december dat woensdag wordt gepubliceerd. Dit rapport zal naar verwachting meer duidelijkheid bieden over de inflatiedynamiek in de grootste economie ter wereld.

Ook staat dinsdag het producentenprijsindexrapport (PPI) op de agenda, wat inzicht zal geven in de groothandelsinflatie. Verder spreken dinsdag Jeffrey Schmid van de Kansas City Fed en John Williams van de New York Fed. Hun opmerkingen zullen nauwlettend worden gevolgd voor aanwijzingen over toekomstig monetair beleid.

Start kwartaalcijferseizoen

Deze week begint het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen officieel, met banken zoals Citigroup, Goldman Sachs en JPMorgan Chase die woensdag hun resultaten over het vierde kwartaal bekendmaken. Donderdag volgen Morgan Stanley en Bank of America.

Blik op Europa en Azië

Europese markten worden maandag verwacht overwegend lager te openen. Er staan geen belangrijke cijfers op de agenda. Uiteraard blijven beleggers in de regio deze week de rente op staatsobligaties uit de eurozone en het Verenigd Koninkrijk in de gaten houden, nadat de rente vorige week stevig opliep.

Ook wordt er gekeken naar enkele Europese verzekeringsreuzen die mogelijk worden getroffen met miljarden euro’s verlies als gevolg van de bosbranden rond Los Angeles. Ten minste zeven Europese beursgenoteerde herverzekeringsbedrijven zullen naar verwachting ongeveer een miljard euro van de verliezen door de bosbranden voor hun rekening nemen, volgens analisten van de Duitse investeringsbank Berenberg. Daarnaast hebben analisten van JPMorgan minstens 2 Japanse bedrijven geïdentificeerd die waarschijnlijk zullen moeten betalen.

De Chinese centrale bank heeft inmiddels aangekondigd maatregelen te nemen om de yuan te stabiliseren, wat mogelijk enige verlichting kan brengen op de valutamarkt. Tegelijkertijd zullen de publicatie van het Chinese BBP en de industriële productiecijfers een indicatie geven van de gezondheid van de op een na grootste economie ter wereld. In Hongkong daalde de Hang Seng index met 0,8%.

In China zullen vrijdag belangrijke macro-economische cijfers worden gepubliceerd, waaronder het BBP over het vierde kwartaal, detailhandelsverkopen en industriële productie.

Beursagenda

Maandag 13 januariJPY – Respect voor de Ouderen Dag
VS – Federale begroting
TSE gesloten
14:30
Dinsdag 14 januariDE – ZEW economisch sentiment
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Producentenprijsindex (PPI)
VS – FOMC-lid Williams spreekt
11:00
11:00
14:30
21:05
Woensdag 15 januariEUR – Industriële Productie
VS – Inflatie (CPI)
VS – NY Empire State Productie-index
VS – FOMC-lid Kashkari spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Williams spreekt
VS – Beige Book
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00
17:00
20:00
Donderdag 16 januariDE – Inflatie (CPI)
EUR – Handelsbalans
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – Kern detailhandelsverkopen
VS – Exportprijs
VS – Import prijsindex
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – FOMC-lid Williams spreekt
08:00
11:00
13:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00
17:00
Vrijdag 17 januariCNY – BBP
CNY – Industriële Productie
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
VS – Industriële productie
03:00
03:00
11:00
14:30
15:15

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/01/12/stock-futures-are-little-changed-ahead-of-key-data-earnings-season-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/01/13/asia-markets-live-china-trade-data-india-cpi-china-bond-yields.html

https://www.cnbc.com/2025/01/10/us-treasury-yields-investors-await-key-jobs-data.html

Na een turbulente week op de wereldwijde beurzen, beginnen beleggers de vrijdag met gemengde gevoelens. De Amerikaanse futures stonden vanochtend ongeveer 0,3% lager in afwachting van belangrijke economische cijfers. Gisteren bleven de beurzen gesloten in verband met de begrafenis van oud-President Jimmy Carter. Op woensdag sloot Wall Street licht lager in een week die gekenmerkt werd door gemengde economische data en toenemende zorgen over de inflatie en de mogelijke reactie daarop van de Federal Reserve. De S&P 500 sloot 0,4% lager, terwijl de Nasdaq een verlies van 0,7% noteerde. De Dow Jones verloor 0,2%, ondanks een kleine opleving in de mijnbouw- en energiesector.

De belangrijkste gebeurtenis van de dag was het uitblijven van verrassingen in de Fed-notulen van de decembervergadering. Daaruit bleek onder meer dat de meeste beleidsmakers benadrukten dat de risico’s voor inflatie nog steeds hoog zijn, wat suggereert dat het tempo van renteverlagingen in 2025 trager zal zijn dan eerder verwacht. Eerder gingen analisten uit van 4 renteverlagingen dit jaar, maar inmiddels ligt de consensus nog maar op 2 verlagingen. Sommige beleidsmakers zouden zelfs voor een renteverhoging zijn.

Na een zwakke week voor tech-aandelen blijven beleggers voorzichtig, vooral gezien de gevoeligheid van deze sector voor renteontwikkelingen.

Grafiek S&P 500 index

Verwachting vandaag

Alle ogen zijn vandaag gericht op het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt gepubliceerd. Economen verwachten een stijging van 155.000 nieuwe banen in december, een daling ten opzichte van de 227.000 in november. De werkloosheid blijft naar verwachting stabiel op 4,2%.

Brenda Vingiello, CIO van Sand Hill Global Advisors, waarschuwt dat een sterker dan verwacht banenrapport mogelijk een negatieve marktreactie kan uitlokken. “Het zou een signaal kunnen zijn dat de Federal Reserve minder geneigd is om de rente te verlagen in 2025,” zei ze.

De verwachting is dat de inflatiegevoelige goudprijs vandaag volatiel kan zijn. Goud staat momenteel op een vierweeks hoogtepunt, maar kan mogelijk terugvallen als het banenrapport een robuuste arbeidsmarkt toont.

Grafiek goudprijs (XAUUSD)

Blik op Azie & Europa

Europa deed het gisteren aardig met de Stoxx 600 die 0,42% hoger sloot, gedreven door winsten in mijnbouw en financiële diensten. Toch waren er ook verliezers; zo daalden aandelen van de Britse retailer Greggs met bijna 16% na tegenvallende verkoopcijfers.

Opvallend ws het verschil in prestaties van de Franse CAC 40 en de Duitse DAX. De CAC boekte een winst van 0,51%, geholpen door stijgingen in de luxegoederen- en autofabrikantensector. De DAX bleef vrijwel vlak, met een lichte daling van 0,05%, voornamelijk door zwakke cijfers in de industriesector.

In Azië waren de markten verdeeld. De Nikkei 225 verloor 1,02%, voornamelijk door een scherpe daling van Fast Retailing, ondanks goede kwartaalresultaten. In Hongkong daalde de Hang Seng-index met 0,47%, terwijl de Chinese CSI 300 met 0,46% daalde na het besluit van de People’s Bank of China om tijdelijk te stoppen met de aankoop van staatsobligatie. Tegelijkertijd blijven beleggers in Japan gefocust op binnenlandse economische data, zoals de daling van 0,4% in de gezinsuitgaven in november, wat een indicatie is van zwakkere consumentenbestedingen. In China zorgden aanhoudende deflatoire druk in de consumentenprijzen voor onzekerheid over toekomstige groeicijfers

De olieprijzen stegen in de vroege Aziatische handel en waren op weg naar een derde opeenvolgende week van stijgingen op rij. Dit zou komen door de koude omstandigheden in delen van de Verenigde Staten en Europa die de vraag naar brandstof voor verwarming opdreven. In de drie weken tijd steeg Brent met 5,9%, terwijl WTI met 6,9% is opgelopen. Analisten van JPMorgan schreven de stijgingen ook nog toe aan de groeiende bezorgdheid over onderbrekingen in de aanvoer als gevolg van strengere sancties, te midden van lage olievoorraden. Met olieprijzen die zich richting de $80 per vat bewegen, kunnen energiebedrijven mogelijk weer in de belangstelling komen te staan.

Beursagenda

Vrijdag 10 januariVS – Werkloosheidscijfer14:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/01/09/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/01/09/european-markets-live-updates-stocks-news-data-and-earnings.html

https://www.cnbc.com/2025/01/10/oil-set-for-third-straight-weekly-gain-on-winter-fuel-demand.html

De Amerikaanse aandelenmarkten kenden op woensdag een woelige sessie. De Dow Jones en de S&P 500 zijn er uiteindelijk toch in geslaagd om in de plus te sluiten. De indexen stegen met respectievelijk 0,25% en 0,16%. De NASDAQ was de achterblijver en ging 0,06% achteruit.

Een opvallende stijger in de Verenigde Staten was de online veilingwebsite eBay. Het aandeel van eBay steeg met meer dan 9%, nadat Meta bekendmaakte dat het zal toestaan dat sommige aanbiedingen verschijnen op Facebook Marketplace. Door deze aankondiging steeg het aandeel van eBay tot haar hoogste punt sinds november 2021. De uitrol begint met een test in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten, waar kopers aanbiedingen direct op Marketplace kunnen bekijken en de rest van hun transacties op eBay kunnen afhandelen.

Ook werden de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve op woensdag publiek gemaakt. Beleggers houden deze notulen halsstarrig in de gaten en zoeken hierin naar aanwijzingen over het toekomstige beleid dat de centrale bank gaat voeren. Uit de notulen bleek dat functionarissen van de Federal Reserve zich meer zorgen maken over de inflatie. Vooral de impact die het beleid van de nieuw verkozen president Trump op de inflatie zal hebben, boezemt de functionarissen angst in. Door deze hoge mate van onzekerheid pleitten verschillende functionarissen ervoor om het wat rustiger aan te doen met de renteverlagingen. De functionarissen besloten dat het toekomstige beleid afhankelijk zal zijn van hoe de gegevens zich ontvouwen en dat ze zich niet aan een vast schema houden. In documenten die tijdens de vergadering werden uitgedeeld, gaven de meeste functionarissen aan dat ze de inflatie weliswaar naar 2% zien dalen, maar dat dit volgens hen pas in 2027 zal gebeuren en dat ze verwachten dat de risico’s op korte termijn opwaarts zijn.

Blik op Azië

De markten in Azië kenden in navolging van de Verenigde Staten ook een onrustige sessie. De meeste markten slaagden er niet in om in het groen te eindigen. Ook in het Oosten maken beleggers zich zorgen dat de Amerikaanse Federal Reserve de toekomstige renteverlagingen een stuk voorzichter zal aanpakken door het inflatierisico.

De Hang Seng Index uit Hong Kong startte de sessie in het groen, maar speelde deze winsten in de loop van de dag weer kwijt. De index kon uiteindelijk toch met een lichte winst sluiten. De Chinese CSI 300 liet ook een klein verlies van 0,05% zien. De verliezen in Japan waren groter. De benchmark Nikkei 225 daalde met 0,94% terwijl de Topix 1,11% moest prijsgeven.

Terwijl we ons in de Westerse wereld zorgen maken over een te hoge inflatie, kampen ze in China met het tegenovergestelde. De Chinese economie maakt zich steeds meer zorgen dat het te maken zal krijgen met deflatie, het dalen van het algemene prijspeil. De inflatie van de consumentenprijzen in China daalde in december naar 0,1% op jaarbasis, bleek uit gegevens van het Nationaal Bureau voor de Statistiek, waardoor de zorgen over deflatie toenamen. Deflatie kan leiden tot een vicieuze cirkel voor de economie, omdat het de uitgaven en investeringen kan drukken, wat op zijn beurt zou leiden tot lagere economische groei en hogere werkloosheid.

Europa

De belangrijkste Europese aandelenmarkten sloten nagenoeg vlak. Zowel de Duitse DAX, FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk en de BEL20 sloten op minder dan 0,1% van de koers van gisteren. Enkel de Franse CAC40 liet met een daling van 0,49% een grotere daling zien.

De beurzen waren de handelssessie echter wel in het groen gestart. In het tweede deel van de sessie sloeg de sfeer echter om. Een reden hiervoor waren de nieuwe gegevens over het economische sentiment op het oude continent. De indicator van economisch sentiment (ESI) is gedaald van 95,8 punten in november tot 93,7 vorige maand. Economen hadden echter slechts een daling tot 95,6 voorzien. Het is niet verwonderlijk dat men vooral in de industrie pessimistischer is geworden. Deze deelindicator daalde van -11,4 tot -14,1. Ook hier hadden economen slechts een daling tot -11,7 verwacht.  Het consumentenvertrouwen in zowel de Europese Unie als de eurozone lieten ook een daling zien. Dit markeerde de tweede opeenvolgende maandelijkse daling van het Europese consumentenvertrouwen.

Beursagenda

Donderdag 9 januariVS – Nationale Dag
VS – Eerste Aanvragen Werkloosheidsvergoeding
Hele dag
14:30
Vrijdag 10 januariVS – Werkloosheidscijfer14:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/01/08/fed-minutes-january-2025.html

https://www.cnbc.com/2025/01/08/ebay-shares-soar-as-meta-allows-listings-on-facebook-marketplace.html

https://www.cnbc.com/2025/01/09/asia-markets-live-updates-china-cpi-ppi-fed-minutes.html

https://www.cnbc.com/2025/01/08/european-markets-live-updates-stocks-news-earnings-and-data.html

Beursnieuws Verenigde Staten

Na een sterk begin van de week namen de Amerikaanse aandelenmarkten op dinsdag wat gas terug. De belangrijkste reden hiervoor was nieuwe economische data die erop wijzen dat de inflatie toch hardnekkiger is dan gedacht. De langetermijnrente steeg hierdoor, wat een negatief effect had op de aandelenmarkten. De Dow Jones kon het verlies met 0,42% nog enigszins beperken. De S&P500 kende echter een scherpere daling van 1,11% terwijl de technologie-index NASDAQ zelfs 1,89% verloor.

Nieuwe data die werden vrijgegeven door het Institute for Supply Management lieten een snellere dan verwachte groei zien in de Amerikaanse dienstensector in december. Hierdoor namen de bezorgdheden bij beleggers over een hogere inflatie voor langere tijd opnieuw toe. De rente steeg door deze nieuwe data met meer dan 7 basispunten tot 4,693%, waardoor deze op het hoogste niveau sinds april staat. De rente is de afgelopen periode al stevig opgelopen omdat beleggers verwachten dat het nieuwe beleid van Donald Trump het inflatiebeest opnieuw zal wakker maken.

Er was ook belangrijk fusienieuws te vinden in de Verenigde Staten. De afbeeldingenaanbieders Shutterstock en Getty Images meldden dat zij in gesprek zijn om te fuseren. Het gefuseerde bedrijf zou goed gepositioneerd zijn om te voldoen aan de veranderende behoeften van de creatieve, media- en reclame-industrie door gecombineerde investeringen in het creëren van content, het verslaan van evenementen en product- en technologische innovatie. Door de twee bedrijven te combineren zouden er kostenbesparingen, of synergiën in het jargon, van $ 150 miljoen tot $ 200 miljoen in drie jaar gecreëerd kunnen worden. De combinatie van deze twee bedrijven zou een waarde hebben van $ 3,7 miljard. Het aandeel van Getty Images steeg door deze aankondiging met meer dan 25% terwijl Shutterstock er met een kleine 20% op vooruitging.

Blik op Azië

In Azië zien we een gemengd beeld op de aandelenmarkten. De markten in China en Hong Kong kennen wel stevige dalingen.

De Chinese CSI300-index noteert op een verlies van 1,5% terwijl de Shanghai Composite een gelijkaardig percentage inlevert. In Hong Kong zakt de Hang Seng Index voor de derde dag op rij en moet 1,6% prijsgeven. De index noteert nu aan haar laagste niveau sinds september. Ook in Japan daalde de Nikkei met 0,35% terwijl de Topix 0,59% daalde. De Zuid-Koreaanse Kospi was een zeldzame groene vlek met een stijging van 1,23%.

De Chinese markten hadden het moeilijk omdat de Amerikaanse overheid een nieuwe lijst van bedrijven bekendmaakte die mogelijk werken voor het Chinese leger. Onder deze bedrijven zaten onder andere de technologiegigant Tencent en CATL, de grootste batterijmaker ter wereld en een leverancier van batterijen voor onder andere Tesla. Een vermelding op deze lijst zorgt niet meteen voor sancties, maar kan wel de reputatie van de genoemde bedrijven schaden, zeker als ze zaken willen doen in de Verenigde Staten. De schrik zit er alvast goed in. Tencent daalde met meer dan 2% waardoor het verlies sinds Nieuwjaar op meer dan 11% komt.

In Zuid-Korea kwam technologiereus Samsung Electronics met cijfers. Met een verwachte winst van 6,5 biljoen won voor het laatste kwartaal steeg deze met 130% ten opzichte van een jaar geleden, maar misten deze de verwachtingen van analisten. Ook ligt dit winstcijfer maar liefst 30% lager dan een kwartaal geleden. Samsung heeft stevig te lijden onder concurrentie vanuit China. Zowel voor de geheugenchips als de smartphones overspoelen Chinese fabrikanten de markt met producten die vaak de helft minder kosten dan deze van Samsung.

Europa opent groen

De aandelenmarkten in Europa kleurden over het algemeen groen. De Duitse DAX was met 0,62% de grootste stijger op het continent. De BEL20 en de Franse CAC40 kenden een stijging van respectievelijk 0,38% en 0,59%. De FTSE100 uit het Verenigd Koninkrijk bleef achter op de rest en sloot nagenoeg vlak.

In Europa was het vooral uitkijken naar de bekendmaking van de inflatiecijfers in december. De inflatie bereikte in december een niveau van 2,4%. In november stond deze nog op 2,2%. De diensteninflatie noteert op een hoog niveau van 4%, door de stijgende lonen in de regio. De kerninflatie, zonder de volatiele voedsel- en energieprijzen, noteerde aan een niveau van 2,7%. Hierdoor steeg de Europese inflatie voor de derde maand op rij. Een belangrijke drijver van de hogere inflatie, zijn de stijgende energieprijzen. Economen hadden deze stijging van de inflatie echter voorspeld. Ook de markten maakten zich hier niet al te veel zorgen over. De Europese Centrale Bank is hiernaast van mening dat de opleving van de inflatie maar tijdelijk is. De centrale bank is er nog steeds van overtuigd dat het haar inflatiedoelstelling van 2% dit jaar zal behalen.

Een sterke stijger in Europa was het aandeel van de Zweedse autobouwer Volvo Cars. Hoewel veel autobouwers het in Europa moeilijk hebben, meldde Volvo recordverkopen in 2024. Het bedrijf verkocht 763.389 wagens, wat 8% meer is dan in 2023. De verkoop van elektrische wagens ging er met 54% op vooruit, terwijl de verkoop van plug-inhybrides een stijging van 16% liet zien. De verkoop van volledig elektrische auto’s was in 2024 goed voor 23% van alle verkochte Volvo’s wereldwijd, vergeleken met 16% in 2023. In Europa ging de verkoop van Volvo er met 25% op vooruit. Elektrische modellen, zowel volledig als hybride, waren goed voor 65% van alle verkocht auto’s in de regio. In China stegen de verkopen met 8% terwijl deze er in de Verenigde Staten met 3% op achteruitgingen.

In navolging van de Verenigde Staten en Azië zullen de markten in Europa naar verwachting grotendeels lager openen. Beleggers kijken op het oude continent uit naar gegevens over het Europese consumentenvertrouwen en economisch sentiment. Ook komt oliereus Shell met een update over het vierde kwartaal.

Beursagenda

Dinsdag 7 januariEUR – Nederlandse CPI
VS – ISM niet-verwerkende Industrie Index
VS – JOLTS Vacatures
06:30
16:00
16:00
Woensdag 8 januariVS – ADP Werkgelegenheidswijziging
VS – Ruwe Olievoorraden
VS – FOMC Notulen
14:15
16:30
20:00
Donderdag 9 januariVS – Nationale Dag
VS – Eerste Aanvragen Werkloosheidsvergoeding
Hele dag
14:30
Vrijdag 10 januariVS – Werkloosheidscijfer14:30

Gebruikte Bronnen:

https://www.media.volvocars.com/global/en-gb/media/pressreleases/338259/volvo-cars-reports-new-global-sales-record-in-2024
https://www.cnbc.com/2025/01/07/euro-zone-inflation-december-2024.html
https://www.cnbc.com/2025/01/07/european-markets-live-updates-euro-zone-inflation-data-in-focus.html
https://www.tijd.be/markten-live/live-blog/tesla-op-de-rem-amerikaanse-beurzen-in-het-rood/10581468.html
https://www.cnbc.com/2025/01/06/stock-market-today-live-updates.html
https://www.tijd.be/markten-live/live-blog/china-stevig-in-het-rood-tencent-11-sinds-nieuwjaar/10581654.html
https://edition.cnn.com/2025/01/07/tech/tencent-catl-us-list-china-military-companies-intl-hnk/index.html
https://www.france24.com/en/live-news/20250108-samsung-warns-fourth-quarter-profit-to-miss-forecasts
https://www.cnbc.com/2025/01/08/asia-markets-live-updates.html