Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de vooruitzichten voor komende week

Of u nu handelt in aandelen, opties of ETF’s, als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van de beurs. Justin en Kevin brengen u het laatste beursnieuws en geven een vooruitblik op de mogelijke ontwikkelingen voor de komende week.


Tesla, Coinbase en Bitcoin blijven profiteren van Trump-rally

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

De grote Amerikaanse beurzen lieten maandag een gematigde beweging zien. Maandag eindigde de Dow Jones wel voor het eerst boven de 44.000 punten na een stijging van 0,69%. Ook de S&P 500 sloot voor het eerst boven de 6.000 punten na een winst van 0,1%. De Nasdaq Composite sloot na een winst van 0,06% ook op een nieuw record, en dit al voor de vierde opeenvolgende dag.

Beleggers blijven zoeken naar de juiste sectoren om in te investeren na een verkiezingsrally die de markten naar recordniveaus heeft gebracht. Financials en Industrials zijn al de hele week in trek. Het aandeel Tesla steeg wederom met bijna 9%, nu beleggers erop gokken dat het Presidentschap van Trump goed zal uitpakken voor Elon Musk zijn bedrijven.

Grafiek aandeel Tesla in TWS Handelsplatform

Een ander aandeel dat de aandacht trok is Coinbase, dat maandag 19% steeg naar $324, het hoogste niveau sinds 2021. Ook andere cryptogerelateerde aandelen, zoals MicroStrategy (25,7%), zagen aanzienlijke koersstijgingen. Bitcoin blijft de aandacht trekken van beleggers, aangezien de cryptocurrency hard op weg is naar de grens van $90.000. Op maandag steeg de munt met ruim 10%. De opwaartse trend is aangewakkerd door positieve sentimenten rondom de verkiezingsresultaten en de verwachtingen van versoepelende beleidsmaatregelen onder het beleid van president Donald Trump.

Beleggers kijken vandaag uit naar enkele economische cijfers en commentaar van verschillende Fed-functionarissen, waaronder Fed Governor Christopher Waller en Minneapolis Fed President Neel Kashkari. Vandaag wordt er ook nog een maandrapport van oliekartel OPEC verwacht, wat olieprijzen kan beïnvloeden. Later deze week verschuift de focus naar de inflatiecijfers, waarbij de consumenten- en producentenprijsindexen later in de week worden gepubliceerd. Ook zullen cijfers van onder andere Home Depot en Shopify vandaag de aandacht trekken.

Beursnieuws Azië

De beurzen in de regio Azië-Pacific lieten dinsdag een gemengd beeld zien. De Hang Seng Index in Hongkong daalde met bijna 2%, terwijl de Chinese CSI 300 juist 0,41% hoger noteerde. De Nikkei 225 in Japan verloor echter 0,92%, en de Kospi in Zuid-Korea daalde met 1,28%.

In Azië verwerkten beleggers een reeks economische data uit de regio, waaronder cijfers van de National Australia Bank over de bedrijfsomstandigheden en de retailverkopen in Indonesië. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van verdere details rondom de economische stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid. Hoewel er recent meerdere stimuleringsmaatregelen zijn aangekondigd, blijven beleggers sceptisch over het effect op korte termijn.

Beursnieuws Europa

De Europese beurzen sloten maandag hoger, waarbij de Stoxx 600 index 1,1% steeg en de meeste sectoren in de plus eindigden. Vooral bouw- en materiaalbedrijven deden het goed met een stijging van bijna 2%. Dit positieve sentiment komt ondanks zorgen over de mogelijke gevolgen van het beleid van president-elect Donald Trump, zoals de kans op universele importtarieven.

Beleggers zullen de komende dagen een groot aantal economische cijfers in de gaten houden, waaronder inflatiecijfers uit Duitsland en groeicijfers uit het Verenigd Koninkrijk. Ondanks de positieve start van de week blijft er onzekerheid heersen over de prestatie van Europese aandelen op de lange termijn. Volgens macrostrateeg Christian Dery is het lastig voor Europese aandelen om de Amerikaanse markt bij te benen, mede door structurele problemen en fiscale beperkingen binnen de EU. Europese aandelen hebben dit jaar een stijging van 7% laten zien, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode al meer dan 25% is gestegen.

Beursagenda

Dinsdag 12 novemberDE – Inflatie (CPI)
DE – ZEW economisch sentiment
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Maandrapport OPEC
VS – Fed-lid Waller spreekt
VS – Fed-lid Kashkari spreekt
08:00
11:00
11:00
13:00
16:00
20:00
Woensdag 13 novemberVS – Inflatie (CPI)
VS – Federale begroting
14:30
20:00
Donderdag 14 novemberEUR – BBP
EUR – Industriële Productie
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – PPI
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
11:00
11:00
13:30
14:30
14:30
17:00
21:00
Vrijdag 15 novemberJPY – BBP
CNY – Werkloosheidscijfer
CNY – Industriële Productie
EUR – Economische prognoses EU
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Export
VS – Import
VS – NY Empire State Productie-index
VS – Industriële productie
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
00:50
03:00
03:00
11:00
14:30
14:30
14:30
14:30
15:15
16:00

Gebruikte Bronnen:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten bereikten afgelopen vrijdag opnieuw recordhoogtes. De Dow Jones steeg met +0,59% en sloot op 43.989 punten, terwijl de S&P 500 met 0,38% steeg naar 5.995 punten. De Nasdaq Composite boekte slechts een bescheiden winst van 0,09% en sloot op 19.286 punten, maar bereikte wel een nieuwe intraday-record. Het was de beste beursweek voor de Dow en de S&P 500 sinds november 2023, met respectievelijke stijgingen van 4,61% en 4,66%. De Nasdaq deed het beter met een stijging van 5,74%, terwijl de Russell 2000 zelfs een indrukwekkende stijging van 8,57% boekte.

Deze rally werd voornamelijk gedreven door optimisme rond de plannen van de nieuw verkozen president Trump, die belooft deregulering en belastingverlagingen door te voeren. Ook de renteverlaging door de Federal Reserve droeg bij aan de positieve sfeer. Deze week kijken beleggers uit naar de Amerikaanse inflatiecijfers die later deze week worden gepubliceerd, wat mogelijk verdere richting kan geven aan de markt.

Aandelen Coinbase en Tesla populair

Het aandeel Coinbase zette zijn rally vrijdag voort, terwijl het grootste deel van de cryptosector een adempauze nam na de forse stijgingen na de verkiezingen. De aandelen van de crypto-exchange stegen met bijna 6% op vrijdag en zette zijn beste week sinds januari 2023 neer, met een stijging van ruim 50% op weekbasis. Gedurende het weekend brak de Bitcoin koers ruim boven de $80.000, een nieuw record.

Ook Tesla steeg op vrijdag nogmaals met ruim 8% en beleefde een zeer sterke week. De aandelen van de elektrische autofabrikant stegen met meer dan 31%. De rally kwam op gang na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, waarbij beleggers verwachten dat Tesla zal profiteren van het nieuwe beleid van de aankomende regering.

CEO Elon Musk is een uitgesproken supporter van Trump en heeft minstens $130 miljoen gedoneerd aan de campagne van de president-elect. Ook zal Musk aan het werk gaan voor de regering Trump. De aandelen van Tesla stegen vrijdag met 7%, waarmee de marktwaarde van het bedrijf boven de $1000 miljard uitkwam.

Teleurstellende cijfers in Azië

In Azië stonden de markten maandagochtend in de min na teleurstellende inflatiecijfers uit China en een ondermaats ontvangen stimuleringspakket. De Hang Seng index in Hongkong daalde met 2,5%, terwijl de CSI 300 op het Chinese vasteland 1% verloor. Japanse aandelen hadden eveneens een mindere dag, waarbij de Nikkei 225 met 0,40% daalde.

Het door de Chinese overheid aangekondigde stimuleringspakket van $1400 miljard lijkt volgens analisten onvoldoende om de economische groei significant te stimuleren. Beleggers zijn bezorgd over de trage inflatiegroei en de impact daarvan op het herstel van de Chinese economie. Vandaag staat in China de Singles’ Day op het programma, een belangrijk consumptie-evenement dat later meer inzicht zal geven in de consumptietrends van Chinese huishoudens.

Europa opent hoger

De Europese beurzen lijken vandaag positief te gaan openen. De futures wijzen op een hogere start, met de FTSE 100, DAX en CAC die allemaal lichte stijgingen laten zien. Beleggers zullen deze week vooral letten op bedrijfsresultaten van onder andere Continental en Mediobanca, en later in de week Amerikaanse inflatiecijfers die ook de Europese markten kunnen beïnvloeden.

Na de sterke rally in de VS van vorige week blijven beleggers vermoedelijk voorzichtig optimistisch, maar de markten blijven gevoelig voor nieuwe economische data en eventuele aanwijzingen over het toekomstige rentebeleid van centrale banken. Continental, Hannover Re en Mediobanca openen vanochtend de boeken. Later deze week zullen meer Europese bedrijven met cijfers naar buiten komen.

Beursagenda

Maandag 11 novemberJPY – Lopende rekening00:50
Dinsdag 12 novemberDE – Inflatie (CPI)
DE – ZEW economisch sentiment
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Maandrapport OPEC
VS – Fed-lid Waller spreekt
VS – Fed-lid Kashkari spreekt
08:00
11:00
11:00
13:00
16:00
20:00
Woensdag 13 novemberVS – Inflatie (CPI)
VS – Federale begroting
14:30
20:00
Donderdag 14 novemberEUR – BBP
EUR – Industriële Productie
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – PPI
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
11:00
11:00
13:30
14:30
14:30
17:00
21:00
Vrijdag 15 novemberJPY – BBP
CNY – Werkloosheidscijfer
CNY – Industriële Productie
EUR – Economische prognoses EU
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Export
VS – Import
VS – NY Empire State Productie-index
VS – Industriële productie
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
00:50
03:00
03:00
11:00
14:30
14:30
14:30
14:30
15:15
16:00

Gebruikte Bronnen:

Beursnieuws Amerika

De Nasdaq klom op donderdag met 1,5% en sloot voor het eerst boven de 19.000 punten. Ook de S&P 500 klom met 0,74% naar een nieuw record. Tegelijkertijd bleven de Dow Jones en Russel 2000 iets achter, met kleine verliezen op de koersborden. Big Tech deed goede zaken, waarbij Meta (+3,4%), Tesla (+2,9%) en Nvidia (+2,25%) de kar trokken.

De rally van woensdag, aangewakkerd door de overwinning van Donald Trump, zet zich dus voort. Deze politieke verschuiving wordt door beleggers gezien als gunstig voor de markt, mede door de verwachting van deregulering en belastingverlagingen, al zijn er ook zorgen over de overheidsschuld en mogelijke inflatiedruk door importtarieven.

Ook Fed-voorzitter Jerome Powell toonde vertrouwen in de economie, ondanks een recent hoger dan verwacht inflatierapport. De Fed verlaagde de rente gisteravond dan ook met 25 basispunten naar een range van 4,5% tot 4,75%, wat de markten echter al grotendeels hadden ingecalculeerd. Beleggers wachten nu af wat de verdere plannen van de Fed zullen zijn, vooral gezien de kans op inflatiedruk door economische maatregelen van de nieuwe regering.

Vandaag zullen beleggers met name kijken naar cijfers over het consumentenvertrouwen en inflatieverwachtingen van de universiteit van Michigan. Vervolgens zal Fed-lid Bowman om 18:00 uur een toespraak houden.

Beursnieuws Azië

In de Aziatische markten was er vannacht een gemengd beeld te zien na de renteverlaging van de Amerikaanse Fed. De Japanse Nikkei 225 steeg met 0,38%, terwijl de bredere Topix-index nauwelijks veranderde. Hong Kong’s Hang Seng index verloor 0,51%, terwijl de CSI 300 in China licht in de plus stond met een stijging van 0,18%.

Investeerders in Azië kijken ook met spanning naar de laatste dag van het Nationale Volkscongres in China, waar mogelijk nieuwe stimuleringsmaatregelen worden aangekondigd om de economie te ondersteunen. In Japan werd bovendien bekend dat de huishoudelijke bestedingen in september minder sterk daalden dan verwacht, wat enigszins positief werd ontvangen door de markten. Beleggers moeten rekening houden met aanhoudende volatiliteit in de Japanse yen na recente interventies van de overheid om de munt te ondersteunen.

Beursnieuws Europa

De Europese markten sloten gisteren positief, waarbij de Stoxx 600 een stijging van 0,7% boekte. Vooral mijnbouwbedrijven presteerden goed, met een plus van 3,9%, terwijl de gezondheidszorg en media-aandelen licht terrein verloren. In Duitsland zorgde de politieke ontwikkelingen rondom het ontslag van de minister van Financiën, Christian Lindner, voor extra spanning. Kanselier Olaf Scholz kondigde een vertrouwensstemming aan voor 15 januari, wat tot nieuwe verkiezingen kan leiden. Toch steeg de Duitse DAX-index gisteren met 1,7%.

Ook het monetaire beleid stond in de belangstelling, met de Bank of England die de rente met 25 basispunten verlaagde tot 4,75%. Er wordt verwacht dat deze trend van verdere renteverlagingen ook door de Europese Centrale Bank zal worden gevolgd om de kwakkelende Europese economie te ondersteunen. Zeker nu economen voorspellen dat de maatregelen door de regering Trump volgend jaar de economie in ons werelddeel zal kunnen schaden.

Europese beleggers zullen vandaag gefocust zijn op nog een reeks aan kwartaalcijfers. Vanochtend hebben Aperam, IMCD, InPost en Eurocommercial de boeken geopend.

Beursagenda

Vrijdag 8 novemberVS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – Fed-lid Bowman spreekt
16:00
16:00
18:00

Gebruikte Bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/11/07/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2024/11/08/asia-markets.html

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse futures staan momenteel licht hoger, na de indrukwekkende rally die werd veroorzaakt door de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. De Dow Jones steeg met 3,57%, terwijl ook de S&P 500 (+2,53%) en de Nasdaq Composite (+2,95%) nieuwe recordhoogtes bereikten. De index die kleinere aandelen volgt, de Russell 2000, steeg zelfs met meer dan 5,8%. Deze stijging is voornamelijk te danken aan de verwachting dat Trumps beleid gunstig zal zijn voor binnenlandse, kleinere bedrijven. Historisch gezien steeg de Russell 2000 sinds 1979 gemiddeld met 5,70% tussen nu en het einde van het jaar. In verkiezingsjaren steeg de small-cap index zelfs gemiddeld met 7,94% van 5 november tot 31 december.

Tegelijkertijd zien we ook de rentes op Amerikaanse staatspapier hard oplopen. Het rendement op 10-jaars Treasuries steeg tijdens de sessie met meer dan 14 basispunten naar 4,433% en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds juli. Beleggers verwachten dat het beleid van Trump de economische groei, maar mogelijk ook de fiscale uitgaven en inflatie zou verhogen. Het rendement op de 2-jaars Treasury steeg met ongeveer 7 basispunten naar 4,274% en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds 31 juli.

De hogere rente in combinatie met mogelijke beleidsversoepelingen in de financiële wereld door Trump hielpen de bankaandelen aan stevige winsten. JPMorgan Chase steeg met 11,5%, terwijl Wells Fargo (+13,1%) en Bank of America (+8,4%) eveneens in trek waren. Ook de Bitcoin en de Amerikaanse dollar kenden sterke stijgingen, terwijl aandelenbeurzen buiten de VS en duurzame energiebedrijven het juist moeilijk hadden.

Beleggers wachten nu vol spanning op het rentebesluit van de Federal Reserve, dat vanavond om 20:00 uur bekend wordt gemaakt. De verwachting is dat de Fed de rente met 25 basispunten verlaagt, wat de tweede verlaging op rij zou betekenen. Dit rentebesluit komt in de nasleep van de verkiezingsuitslag, en de markten zullen de woorden van voorzitter Jerome Powell nauwgezet volgen om signalen op te pikken over het beleid in de komende maanden. Vooruitkijkend is het onzeker of de Fed in januari nogmaals een renteverlaging zal doorvoeren. De kans op een renteverlaging in januari is gedaald naar 29%, vergeleken met 41% eerder deze week.

Vandaag staan ook de publicatie van kwartaalresultaten van onder meer Moderna en Warner Bros. Discovery op de agenda, en later in de middag volgen resultaten van Block, Pinterest en Rivian.

Ontwikkelingen in Azië

In Azië was het sentiment gemengd op donderdag. De Japanse Nikkei 225 verloor 0,25%, terwijl de bredere Topix-index juist 0,95% won. De yen verzwakte tegenover de Amerikaanse dollar naar een intraday dieptepunt van 154,7, het laagste niveau sinds eind juli. In Hongkong steeg de Hang Seng index met 0,9% nadat de markten eerst lager openden, en ook de Chinese CSI 300 ging omhoog met een stijging van 0,5%.

De overwinning van Trump had aanvankelijk dus een negatieve invloed op de Chinese markten, maar er was sprake van herstel. De focus in China blijft momenteel gericht op het plan van de Nationale Volkscongres om de economie te stimuleren door lokale overheidsschulden te verhogen.

Vooruitblik Europa

De Europese markten bereiden zich voor op een gemengde opening. Gisteren toonden beleggers zich onzeker, nadat forse koerswinsten werden weggegeven. Een winst van ruim 1,5% voor de AEX-index, veranderde bijvoorbeeld in een verlies van 0,8%. Elders zagen we hetzelfde beeld, de Duitse DAX index verloor ruim 1%.

Beleggers zullen vandaag niet alleen de verkiezingsuitslag in de VS verder verwerken, maar ook rekening houden met politieke onrust in Duitsland, waar bondskanselier Olaf Scholz zijn minister van Financiën, Christian Lindner, heeft ontslagen. Dit zet de huidige regeringscoalitie onder druk, en een vertrouwensstemming in januari zou mogelijk kunnen leiden tot vervroegde verkiezingen in maart.

Vandaag worden zowel de rentevergaderingen van de Federal Reserve als de Bank of England scherp in de gaten gehouden. Verwacht wordt dat beide centrale banken hun rentetarieven zullen verlagen. De Bank of England zou daarmee voor de tweede keer dit jaar de rente verlagen, terwijl de Fed eveneens een kwart procentpunt verlaging in het verschiet heeft.

Gedurende de ochtend verwerken beleggers in Europa een reeks aan kwartaalcijfers. Onder meer Adyen, Aalberts, ArcelorMittal, Alfen, BAM en Delivery Hero maakten zojuist hun resultaten bekend. Om 11:00 uur verschijnen ook cijfers over de detailhandelsverkopen uit de Eurozone.

Beursagenda

Donderdag 7 novemberDE – Industriële Productie
DE – Handelsbalans
EUR – Detailhandelsverkopen
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Fed rentebesluit
VS – Fed persconferentie
08:00
08:00
11:00
14:30
16:00
20:00
20:30
Vrijdag 8 novemberVS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – Fed-lid Bowman spreekt
16:00
16:00
18:00

Gebruikte Bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/11/07/europe-markets-live-updates-us-election-reaction-boe-and-fed-rates.html

https://www.cnbc.com/2024/11/07/firm-dollar-keeps-peers-on-back-foot-ahead-of-boe-fed-decisions.html

https://www.cnbc.com/2024/11/06/stock-market-today-live-updates.html

Vandaag staan de wereldwijde markten uiteraard in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die een spannende race zijn geworden tussen voormalig president Donald Trump en vice-president Kamala Harris. De markten reageren inmiddels heftig op de tussentijdse uitslagen, waarbij futures en andere belangrijke indicatoren flinke bewegingen laten zien.

Amerikaanse verkiezingen: Trump aan kop

De stembussen in de Verenigde Staten zijn inmiddels gesloten in alle belangrijke swing states en NBC News heeft de winnaar in meer dan de helft van de staten geprojecteerd. Donald Trump lijkt op weg naar een overwinning, met overwinningen in staten zoals Texas, Florida, North Carolina en Georgia. Kamala Harris heeft New York, Californië en Virginia weten te winnen, maar de focus ligt nu op de vijf resterende cruciale swing states: Arizona, Michigan, Nevada, Pennsylvania en Wisconsin. De Republikeinen lijken ook de meerderheid in de Senaat terug te winnen, wat zou kunnen leiden tot grote beleidsveranderingen in de toekomst.

Deze ontwikkelingen zorgden voor stijgende aandelen-futures in de nachtelijke handel. De Dow Jones-futures stegen met 1,3%, terwijl de S&P 500 en Nasdaq respectievelijk met 1,1% en 1% toenamen. Bitcoin liet een uitbraak zien en schoot naar een recordhoogte van $75.000, een duidelijk teken dat beleggers voorsorteren op een winst van Trump. Zowel hij als Elon Musk zijn voorstander van cryptocurrencies. De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties steeg naar 4,45% in anticipatie op Trumps beoogde belastingverlagingen en mogelijke tariefverhogingen, die zouden kunnen leiden tot een stijgende inflatie. De goudprijs liet daarentegen maar nauwelijks beweging zien, terwijl de olieprijzen met zo’n 1,7% onderuit gingen.

Goldman Sachs voorspelt dat een overwinning van Trump met een Republikeinse meerderheid in het Congres de S&P 500 vandaag met 3% zou kunnen laten stijgen. Ook bij een verdeelde uitkomst wordt een winst van 1,5% verwacht. Een overwinning voor Harris zou daarentegen juist een negatieve impact kunnen hebben op de markten vanwege strengere regelgeving voor sectoren zoals banken en gezondheidszorg.

1-uur grafiek ES future uit TWS Handelsplatform

Aziatische markten gemengd

De Aziatische markten reageerden wisselend op het nieuws uit de Verenigde Staten. In Japan steeg de Nikkei 225 met 2%, mede dankzij de positieve sentimenten rondom de Amerikaanse verkiezingen en de Bank of Japan die overweegt de rente te verhogen als de economische groei aan de verwachtingen voldoet. In Hongkong daalde de Hang Seng-index met 2,7%, terwijl de Chinese CSI 300 vlak bleef in volatiele handel. De markten in Zuid-Korea daalden met 1%, mogelijk vanwege de onzekerheid rondom verdere Amerikaanse politieke ontwikkelingen.

China blijft daarnaast een punt van aandacht, aangezien de Nationale Volkscongres-bijeenkomst nadert, waarbij beleggers hopen op verdere stimuleringsmaatregelen. De president van de Chinese centrale bank liet weten dat de ruime monetaire maatregelen gehandhaafd blijven.

Europese beurzen

In Europa sloten de aandelenmarkten licht hoger, met de pan-Europese Stoxx 600 die de sessie afsloot met een winst van 0,06%. Industrieaandelen deden het goed, terwijl de auto-industrie een daling liet zien. Hugo Boss verloor 4,3% na een winstwaarschuwing over de Chinese markt, en Schroders daalde 13,7% na een teleurstellende kwartaalupdate. De focus vandaag ligt hier uiteraard ook op het Amerikaanse verkiezingsnieuws.

Vermoedelijk zullen de Europese beurzen lager openen. Indien Trump de overwinning pakt kan dat slecht uitpakken voor Europese bedrijven. Niet alleen tarieven, maar ook andere handelsbeperkingen zouden de winsten kunnen raken. Kwartaalcijfers komen vandaag onder andere van Novo Nordisk, Skanska, Lundin Petroleum, Ahold Delhaize, PUMA, Credit Agricole, Pandora, Commerzbank, Henkel en Enel.

Vooruitblik op vandaag en rest van de week

De markten kijken vandaag verder naar de voortgang van de Amerikaanse verkiezingsuitslagen, met specifieke aandacht voor de swing states die de uitkomst kunnen bepalen. Daarnaast is er veel aandacht voor de Federal Reserve, die naar verwachting donderdag de rente verder zal verlagen met een kwart procentpunt. Deze beslissing zal zeker impact hebben op de obligatiemarkt en aandelenbeurzen wereldwijd.

Beursagenda

Woensdag 6 novemberJPY – BoJ Notulen
EUR – S&P globals samengestelde PMI
VS – Ruwe olievoorraden
00:50
10:00
16:30
Donderdag 7 novemberDE – Industriële Productie
DE – Handelsbalans
EUR – Detailhandelsverkopen
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Fed rentebesluit
VS – Fed persconferentie
08:00
08:00
11:00
14:30
16:00
20:00
20:30
Vrijdag 8 novemberVS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – Fed-lid Bowman spreekt
16:00
16:00
18:00

Gebruikte Bronnen:

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten lager op maandag. De S&P 500 en de Nasdaq Composite verloren elk ongeveer 0,3%. Big tech liet overwegend kleine dalingen zien, waarbij Tesla met een verlies van 2,4% het hardste daalde. De olie- en vastgoedsector lieten als enige groene cijfers zien, waarbij zwaargewicht Exxon Mobil een stijging van 3,2% liet zien.

Ook nabeurs was er beweging bij enkele grote spelers: Palantir Technologies zag een stijging van 13% in de nabeurs-handel na sterke kwartaalresultaten en optimistische omzetverwachtingen, terwijl NXP Semiconductors juist bijna 6% daalde vanwege een zwakker vooruitzicht door macro-economische onzekerheden, vooral in Europa en Amerika.

Beleggers zijn gespannen in afwachting van de resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de aankomende rentebeslissing van de Federal Reserve. Volgens de meeste peilingen is de race tussen voormalig president Donald Trump en huidig vicepresident Kamala Harris “nek-aan-nek, wat betekent dat het erg spannend zal worden. De uitkomst kan een aanzienlijke invloed hebben op de markten, vooral als het Congres ook door één partij wordt gedomineerd, wat mogelijke belastingwijzigingen of begrotingsplannen kan versnellen.

Historische data van CNBC toont aan dat de markten meestal een stijging zien tussen de verkiezingsdag en het einde van het jaar, maar vaak dalen in de week direct na de verkiezingen. Gezien de onzekere uitkomst, moeten beleggers zich voorbereiden op een toename van de volatiliteit.

Naast de verkiezingen wacht men ook met spanning op de rentebeslissing van de Federal Reserve die op donderdag zal worden bekendgemaakt. Er wordt verwacht dat de Fed de rente met een kwart procentpunt verlaagt, waarmee de rente sinds de recente 0,5% verlaging in september verder naar beneden zou worden bijgesteld. De CME Group’s FedWatch Tool geeft aan dat de kans op deze verlaging op 98% wordt geschat.

Beursnieuws Azië

In Azië werd er gemengd gehandeld in afwachting van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de potentiële renteverlaging door de Federal Reserve. In Japan steeg de Nikkei 225-index met 1,11%, terwijl de Topix een winst van 0,73% noteerde. In Zuid-Korea daalde de Kospi echter met 0,17%, terwijl de Kosdaq lichtjes steeg met 0,2%. In Zuid-Korea bleef de consumenteninflatie in oktober stabiel op een jaar-op-jaar basis, met een stijging van 1,3%, net onder de verwachte 1,4%.

In China groeide de dienstensector in oktober in het snelste tempo in drie maanden, volgens een particuliere enquête. De Caixin/S&P Global-servicesindex steeg naar 52,0, wat wijst op groei. Dit werd ondersteund door een stijging van de exportorders en een positieve verwachting over de toekomstige productie. Het is echter nog maar afwachten of deze trend zich zal voortzetten, gezien de bredere macro-economische uitdagingen.

Ook in Hongkong steeg de beurs, waar de Hang Seng Index bijna 1% hoger sloot. De Chinese CSI 300-index voegde zelfs 1,53% toe.

Beursnieuws Europa

De Europese aandelenmarkten sloten op maandag lager in afwachting van de Amerikaanse verkiezingen. De pan-Europese Stoxx 600 index daalde met 0,3%, waarbij de meeste sectoren en regionale markten in het rood eindigden. Toch was er behoorlijke beweging binnen bepaalde sectoren: de bankensector boekte een bescheiden winst van 0,7%, terwijl de technologiesector 1,1% verloor. Oliegerelateerde aandelen stegen ook lichtjes, met een winst van 0,4%, geholpen door een stijging van de olieprijzen na een beslissing van OPEC+ om geplande productieverhogingen uit te stellen.

Opvallend was een stijging van bijna 5% in het aandeel van Burberry, na berichten dat het Italiaanse modebedrijf Moncler mogelijk een overname overweegt. Het iconische merk Burberry verkeert in zwaar weer, na een reeks van matige managementbeslissingen. De koers verloor in anderhalf jaar tijd zo’n 77% aan beurswaarde en werd zelfs uit de London Stock Exchange verwijderd.

Beleggers in Europa kijken eveneens gespannen uit naar de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten. Een verdeeld Congres in de VS zou kunnen betekenen dat de politieke status quo blijft bestaan, terwijl een overwinning van dezelfde partij voor zowel het Witte Huis als het Congres zou kunnen resulteren in nieuwe uitgavenplannen of belastinghervormingen.

Beursagenda

Dinsdag 5 novemberCNY – Caixin services PMI
VS – S&P globals samengestelde PMI
VS – ISM niet-verwerkende Industrie Index
VS – Presidentsverkiezingen
02:45
15:45
16:00
Woensdag 6 novemberJPY – BoJ Notulen
EUR – S&P globals samengestelde PMI
VS – Ruwe olievoorraden
00:50
10:00
16:30
Donderdag 7 novemberDE – Industriële Productie
DE – Handelsbalans
EUR – Detailhandelsverkopen
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Fed rentebesluit
VS – Fed persconferentie
08:00
08:00
11:00
14:30
16:00
20:00
20:30
Vrijdag 8 novemberVS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – Fed-lid Bowman spreekt
16:00
16:00
18:00

Gebruikte Bronnen: