Artikel laten voorlezen
|
Beursnieuws Amerika
Beleggers op Wall Street beleefden donderdag opnieuw een bewogen handelsdag, met scherpe dalingen in alle grote indices. De S&P 500 verloor 3,46%, de Dow Jones leverde -2,5% in en de Nasdaq kelderde met maar liefst 4,31%. De volatiliteit volgde op de spectaculaire rally van woensdag, toen de S&P nog 9,52% steeg na de aankondiging van president Trump dat de tarieven voor een tijdelijke periode zouden worden verlaagd naar een universeel tarief van 10% — behalve voor China.
Die tijdelijke verlichting bleek van korte duur. Donderdag keerde de onzekerheid rondom het Amerikaanse handelsbeleid met volle kracht terug, nadat het Witte Huis bevestigde dat goederen uit China onderworpen zullen worden aan een cumulatief tarief van maar liefst 145%. Hoewel de rest van de wereld voor 90 dagen onder het lagere tarief valt, zorgt het scherpe onderscheid ten opzichte van China voor onrust onder beleggers.
De markten bevinden zich in een staat van verhoogde alertheid. De rally van woensdag lijkt achteraf meer op een kortstondige opluchtingsrally dan op een structurele kentering. De oplopende spanningen tussen Washington en Beijing, gecombineerd met scherpe koersschommelingen, zorgen voor een nerveuze marktomgeving waarin beleggers het zekere voor het onzekere lijken te nemen.

Ook de obligatiemarkt werd meegesleept in de onrust. De rente op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties steeg met 6 basispunten tot 4,456% in de Aziatische handel, waarmee de verkoopgolf van eerder deze week werd hervat. Beleggers schrikken van de inflatoire druk die voortkomt uit verhoogde tarieven, terwijl de economische groeiverwachtingen onder druk staan. Tegelijkertijd leidde een sterkere vraag tijdens de veiling van 30-jaars obligaties op woensdag tijdelijk tot lagere rentes.
Goud beleefde juist een topdag. De goudprijs steeg met bijna 3% naar een recordhoogte van $3.171,49 per ounce, aangewakkerd door de vlucht naar veilige havens in een wereld die wordt geteisterd door toenemende handelsbarrières en valutavolatiliteit. De dollarindex daalde met meer dan 1%, wat goud extra aantrekkelijk maakte voor buitenlandse beleggers.
Op macro-economisch vlak staat vandaag de publicatie van de producentenprijsindex (PPI) voor maart op de agenda, evenals voorlopige cijfers over het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan. Daarnaast trappen zwaargewichten uit de financiële sector zoals JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo en BlackRock het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen af. De resultaten zullen nauwlettend worden gevolgd als barometer voor de gezondheid van de Amerikaanse economie.
Het sentiment blijft voorlopig kwetsbaar. Of het aankomende cijferseizoen en macrodata voor rust kunnen zorgen, hangt sterk af van de mate waarin bedrijven en consumenten bestand blijken tegen het protectionistische beleid van de VS.
Azië onder druk
De Aziatische markten lieten vannacht een overwegend zwak beeld zien. In Japan dook de Nikkei 225 met 4,19% omlaag, terwijl de bredere Topix met 3,98% daalde. Zuid-Korea’s Kospi verloor 0,92%, maar de tech-zware Kosdaq wist 1,51% te stijgen. De Hang Seng Index in Hongkong steeg licht met 0,56%, terwijl de Chinese CSI 300 index 0,1% daalde. Taiwan’s Taiex verraste met een stijging van 2%.
De spanningen tussen de VS en China blijven het sentiment domineren, zeker nu de Chinese exportsector het moet stellen met torenhoge Amerikaanse tarieven.
Europa: Beleggers houden adem in
Na een van de meest beweeglijke weken sinds de pandemie openen de Europese markten vandaag voorzichtig. De Stoxx 600-index wist donderdag nog 3,7% hoger te sluiten — de sterkste stijging in drie jaar — als herstel na de koersklappen eerder deze week. Toch blijft het beeld fragiel.
Beleggers in Europa blijven worstelen met de impact van het Amerikaanse handelsbeleid. De Europese Commissie heeft een soortgelijke 90-dagenpauze op tegenmaatregelen ingesteld, maar de boodschap van voorzitter Ursula von der Leyen is duidelijk: “We willen onderhandelingen een kans geven.” Of die onderhandelingen resultaat zullen opleveren, is vooralsnog onzeker. De sluimerende dreiging van een openlijke handelsoorlog met China hangt als een donkere wolk boven de markten.
Cruciaal voor vandaag is ook de publicatie van het Britse BBP-cijfer. Analisten hopen op tekenen van robuuste economische activiteit, wat enige steun kan bieden aan het beleggerssentiment in de regio.

Beursagenda
Vrijdag 11 april | DE – Inflatie (CPI) EUR – Lagarde van de ECB spreekt VS – PPI VS – Michigan inflatieverwachtingen VS – Michigan consumentenvertrouwen | 08:00 11:45 14:30 16:00 16:00 |
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart