Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de vooruitzichten voor komende week

Of u nu handelt in aandelen, opties of ETF’s, als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van de beurs. Justin en Kevin brengen u het laatste beursnieuws en geven een vooruitblik op de mogelijke ontwikkelingen voor de komende week.


Handelsoorlog tussen VS en China baart beleggers zorgen

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

--,--
---% (1D)
1W ---%
1M ---%
1Y ---%
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Beursnieuws Amerika

Beleggers op Wall Street beleefden donderdag opnieuw een bewogen handelsdag, met scherpe dalingen in alle grote indices. De S&P 500 verloor 3,46%, de Dow Jones leverde -2,5% in en de Nasdaq kelderde met maar liefst 4,31%. De volatiliteit volgde op de spectaculaire rally van woensdag, toen de S&P nog 9,52% steeg na de aankondiging van president Trump dat de tarieven voor een tijdelijke periode zouden worden verlaagd naar een universeel tarief van 10% — behalve voor China.

Die tijdelijke verlichting bleek van korte duur. Donderdag keerde de onzekerheid rondom het Amerikaanse handelsbeleid met volle kracht terug, nadat het Witte Huis bevestigde dat goederen uit China onderworpen zullen worden aan een cumulatief tarief van maar liefst 145%. Hoewel de rest van de wereld voor 90 dagen onder het lagere tarief valt, zorgt het scherpe onderscheid ten opzichte van China voor onrust onder beleggers.

De markten bevinden zich in een staat van verhoogde alertheid. De rally van woensdag lijkt achteraf meer op een kortstondige opluchtingsrally dan op een structurele kentering. De oplopende spanningen tussen Washington en Beijing, gecombineerd met scherpe koersschommelingen, zorgen voor een nerveuze marktomgeving waarin beleggers het zekere voor het onzekere lijken te nemen.

Ook de obligatiemarkt werd meegesleept in de onrust. De rente op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties steeg met 6 basispunten tot 4,456% in de Aziatische handel, waarmee de verkoopgolf van eerder deze week werd hervat. Beleggers schrikken van de inflatoire druk die voortkomt uit verhoogde tarieven, terwijl de economische groeiverwachtingen onder druk staan. Tegelijkertijd leidde een sterkere vraag tijdens de veiling van 30-jaars obligaties op woensdag tijdelijk tot lagere rentes.

Goud beleefde juist een topdag. De goudprijs steeg met bijna 3% naar een recordhoogte van $3.171,49 per ounce, aangewakkerd door de vlucht naar veilige havens in een wereld die wordt geteisterd door toenemende handelsbarrières en valutavolatiliteit. De dollarindex daalde met meer dan 1%, wat goud extra aantrekkelijk maakte voor buitenlandse beleggers.

Op macro-economisch vlak staat vandaag de publicatie van de producentenprijsindex (PPI) voor maart op de agenda, evenals voorlopige cijfers over het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan. Daarnaast trappen zwaargewichten uit de financiële sector zoals JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo en BlackRock het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen af. De resultaten zullen nauwlettend worden gevolgd als barometer voor de gezondheid van de Amerikaanse economie.

Het sentiment blijft voorlopig kwetsbaar. Of het aankomende cijferseizoen en macrodata voor rust kunnen zorgen, hangt sterk af van de mate waarin bedrijven en consumenten bestand blijken tegen het protectionistische beleid van de VS.

Azië onder druk

De Aziatische markten lieten vannacht een overwegend zwak beeld zien. In Japan dook de Nikkei 225 met 4,19% omlaag, terwijl de bredere Topix met 3,98% daalde. Zuid-Korea’s Kospi verloor 0,92%, maar de tech-zware Kosdaq wist 1,51% te stijgen. De Hang Seng Index in Hongkong steeg licht met 0,56%, terwijl de Chinese CSI 300 index 0,1% daalde. Taiwan’s Taiex verraste met een stijging van 2%.

De spanningen tussen de VS en China blijven het sentiment domineren, zeker nu de Chinese exportsector het moet stellen met torenhoge Amerikaanse tarieven.

Europa: Beleggers houden adem in

Na een van de meest beweeglijke weken sinds de pandemie openen de Europese markten vandaag voorzichtig. De Stoxx 600-index wist donderdag nog 3,7% hoger te sluiten — de sterkste stijging in drie jaar — als herstel na de koersklappen eerder deze week. Toch blijft het beeld fragiel.

Beleggers in Europa blijven worstelen met de impact van het Amerikaanse handelsbeleid. De Europese Commissie heeft een soortgelijke 90-dagenpauze op tegenmaatregelen ingesteld, maar de boodschap van voorzitter Ursula von der Leyen is duidelijk: “We willen onderhandelingen een kans geven.” Of die onderhandelingen resultaat zullen opleveren, is vooralsnog onzeker. De sluimerende dreiging van een openlijke handelsoorlog met China hangt als een donkere wolk boven de markten.

Cruciaal voor vandaag is ook de publicatie van het Britse BBP-cijfer. Analisten hopen op tekenen van robuuste economische activiteit, wat enige steun kan bieden aan het beleggerssentiment in de regio.

Beursagenda

Vrijdag 11 aprilDE – Inflatie (CPI)
EUR – Lagarde van de ECB spreekt
VS – PPI
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
11:45
14:30
16:00
16:00

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij online broker LYNX, waar hij verantwoordelijk is voor het creëren van educatieve en informatieve content over de financiële markten. Zijn analyses en video’s verschijnen regelmatig in het LYNX Kennisportaal. Eerder werkte hij als technisch analist bij IEX en Tostrams, waar hij zich specialiseerde in grafiekpatronen en indicatoren binnen de technische analyse. Met jarenlange ervaring in de markten richt hij zich op het toegankelijk maken van beleggingskennis voor een breed publiek.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Beursnieuws Verenigde Staten

Zo rood als de Amerikaanse aandelenmarkten de afgelopen dagen waren, zo groen kleurden ze op woensdag. De Dow Jones en de S&P 500 stegen met respectievelijk 7,87% en 9,52%. De technologie-index NASDAQ was de absolute winnaar met een stijging van maar liefst 12%. De sterkste stijgers waren aandelen die de afgelopen dagen de grootste klappen incasseerden. Apple en Nvidia stegen met respectievelijk 15% en 19%, terwijl Tesla een stijging van meer dan 22% liet zien.

De S&P 500 beleefde haar beste dag sinds 2008 en haar derde beste dag in de naoorlogse geschiedenis. De stijging van de NASDAQ markeerde haar beste dag sinds 2001 en haar tweede beste dag ooit. De aandelenmarkten stonden steeds meer onder druk door de escalerende handelsoorlog die president Trump startte, waardoor die snakten naar goed nieuws. Hoewel de tarievenoorlog nog niet volledig van de baan is, toont dit de nervositeit op de markten. Het minste sprankeltje hoop of tegenslag kan de markten met procenten doen bewegen.

Voor het grootste deel van de handelsdag schommelden de indexen echter tussen winst en verlies. Hier kwam verandering in toen president Trump aankondigde dat hij de extra handelstarieven voor landen die geen tegenmaatregelen hebben genomen, tijdelijk pauzeert. Het tarief voor deze landen wordt voor 90 dagen vastgesteld op 10%. Deze pauze zou landen meer tijd moeten geven om een deal te sluiten met de Verenigde Staten.

China, Canada en Mexico ontspringen de dans echter niet. Canada en Mexico hadden reeds tegenmaatregelen aangekondigd waardoor het bestaande tarief van 25% van kracht blijft. Tussen China en de Verenigde Staten is er zelfs een waar opbod bezig van verhoogde tarieven. China kondigde gisteren aan dat het een tarief van 84% zal invoeren op Amerikaanse producten. Eerder kondigden de Verenigde Staten reeds een tarief aan van 100% op Chinese goederen. Hier bleef het echter niet bij. Enkele uren na de aankondiging van China verklaarden de Verenigde Staten het tarief nogmaals te verhogen naar 125%.

Blik op Azië

In navolging van de forse stijging in de Verenigde Staten, kenden ook de markten in Azië een positieve handelsdag. De Japanse markten leidden de winsten in de regio met een stijging van 8,35% voor de Nikkei 225 en 7,71% voor de bredere Topix. De Zuid-Koreaanse Kospi-index steeg met 5,38%, terwijl de small-cap Kosdaq 5,09% won. Hoewel de Chinese economie niet gespaard blijft van handelstarieven, stegen ook de belangrijkste indexen in het land. De CSI 300 steeg met 1,33% terwijl de Hang Seng uit Hong Kong een kleine 3% hoger koerste.

Terwijl president Trump  het nieuws op de aandelenmarkten volledig domineert, was er ook economisch nieuws uit China. De Chinese consumentenprijzen zijn voor de tweede maand op rij gekrompen, terwijl de deflatie van de producentenprijzen verder is verscherpt. De consumentenprijsindex daalde in maart met 0,1% op jaarbasis en bleef daarmee in deflatiegebied nadat deze in februari met 0,7% was gekrompen. De producentenprijzen daalden voor de 29e maand op rij, met een daling van 2,5% in maart ten opzichte van een jaar eerder.

Europa

De Europese beurzen waren reeds gesloten toen president Trump zijn pauze aankondigde. Deze konden dus (nog) niet profiteren van de “relief rally”. De markten kleurden stevig rood met de BEL20 als grootste uitschieter. De Belgische sterindex verloor 4,69% van haar waarde. De Duitse DAX en de Franse CAC40 kenden een verlies van respectievelijk 3% en 3,34%. De FTSE 100 kende het kleinste verlies hoewel dit met een daling van 2,92% nog steeds fors was. De pan-Europese Stoxx600 daalde met 3,50%.

Vooral farmaceutische bedrijven kenden een stevige daling op het oude continent. Deze sector werd voorlopig gevrijwaard van tarieven. Hier kan spoedig echter verandering in komen. President Trump verklaarde dat zijn administratie aan het werken is aan een hoog tarief op farmaceutische producten. Het is niet duidelijk of de invoering van dit tarief nu ook gepauzeerd wordt, door de algemene pauze van 90 dagen.

Voor de aankondiging van president Trump keurde de Europese Unie nog een reeks vergeldingsmaatregelen goed tegen de tarieven die de Verenigde Staten hebben ingesteld. Het tarief zou ingaan op 15 april en is gericht op een breed scala aan goederen waaronder gevogelte, graan, kleding en metalen. Op 15 mei zou een tweede reeks maatregelen van kracht worden. Het is nog niet volledig duidelijk of ook de Europese Unie de inwerkingtreding van deze maatregelen zal pauzeren in een reactie op de pauze van president Trump.

Naar verwachting zullen de Europese aandelenmarkten op donderdag ook kunnen genieten van een stevige boost. De futures noteren collectief in het groen.

Beursagenda

Donderdag 10 aprilVS – Jobless claims
VS – Inflatie (CPI)
VS – WASDE-rapport
VS – FOMC-lid Bowman spreekt
14:30
14:30
18:00
18:30
Vrijdag 11 aprilDE – Inflatie (CPI)
EUR – Lagarde van de ECB spreekt
VS – PPI
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
11:45
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/04/09/trump-tariffs-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/04/08/stock-market-today-live-updates-.html

https://www.cnbc.com/2025/04/09/european-markets-stocks-news-data-and-earnings.html

https://www.cnbc.com/2025/04/09/european-union-approves-first-set-of-retaliatory-tariffs-on-us-imports.html

Op dinsdag sloten Amerikaanse aandelenbeurzen met stevige verliezen, waarbij de S&P 500-index 1,57% lager eindigde op 4.983 punten, de Dow Jones Industrial daalde met met 0,84% tot 37.645 punten, en de technologie-index Nasdaq 100 zelfs 1,95% verloor en sloot op 17.090 punten. De small cap index, Russell 2.000, verloor ruim 2,70% met een slotkoers op 1.760 punten. Op sectorniveau zagen we alle elf S&P 500-sectoren fors verliezen. De grootste daling zagen we bij de materialensector terwijl de financiële sector de kleinste verliezen boekte. De Amerikaanse futures zijn tijdens het schrijven van deze Morning Call opnieuw aanzienlijk gezakt. ES-future (S&P 500) noteert zo’n 2,40% lager, hetzelfde verhaal voor de NQ-future (Nasdaq 100). De Russell 2.000 future staat zelfs 3,18% lager. De small cap index is meer een cyclische aandelenindex dan de andere grote drie. Het feit dat deze sterker daalt weerspiegelt het recessiegevaar waarmee de beleggers rekeninghouden.

Nasdaq 100 (NDX), 9/04/2025

De aandelenmarkten, aanvankelijk positief gestemd dankzij mogelijke handelsakkoorden tussen de VS en belangrijke handelspartners, draaiden gedurende de handelsdag naar negatief sentiment door de toenemende spanningen in het Amerikaans-Chinese handelsconflict. De directe aanleiding hiervoor was een aankondiging van president Trump dat de VS een aanvullende tariefsverhoging van 50% oplegt aan Chinese producten indien China niet vóór middernacht haar 34%-heffing op Amerikaanse goederen terugtrekt. Hierdoor zouden de totale Amerikaanse tarieven op Chinese import stijgen tot 104%. Beijing reageerde strijdlustig en beloofde stevige tegenmaatregelen indien de VS deze plannen doorzet.

Aanvankelijk waren beleggers hoopvol gestemd over mogelijke handelsakkoorden met Japan en Zuid-Korea. Zo zorgde een telefoongesprek tussen Trump en de Japanse premier Ishiba maandagavond voor optimisme over een mogelijke overeenkomst om nieuwe Amerikaanse tarieven van 24% op Japanse import, die woensdag zouden ingaan, te vermijden. Ook klonk Trump positief over gesprekken met Zuid-Korea.

Echter, zorgen over handel domineerden weer toen Trump een voorstel van de Europese Unie om wederzijdse tarieven op industriële goederen te schrappen, afwees. Hierdoor zullen woensdag alsnog Amerikaanse tarieven van 20% op EU-import van kracht gaan. Op dit moment is er nog niks concreets over importheffingen op de farmaceutische sector, maar Bloomberg rapporteert dat hier vermoedelijk verandering in zal komen. De president heeft zich al vaker kritisch uitgelaten over het gebrek aan binnenlandse productiecapaciteit voor medicijnen en suggereerde eerder al dat invoerheffingen noodzakelijk zouden zijn om de lokale productie te stimuleren.

Mary Daly, voorzitter van de San Francisco Fed, gaf aan dat de Federal Reserve voorlopig rustig afwacht met eventuele renteaanpassingen, mede door de onduidelijkheid rondom de handelsconflicten.

Peabody Energy steeg dinsdag nabeurs met 15,45%, bovenop een eerdere dagwinst van 9,21%, na uitvoeringsmaatregelen van Trump om de Amerikaanse steenkoolsector te stimuleren. Via de Defense Production Act wil hij federale steun inzetten om kolenproductie te hervormen, met het oog op energiezekerheid in de AI-race. Ook wil hij investeren in geavanceerde steenkooltechnologie en juridische stappen tegen lokale reguleringen. Ook andere steenkoolaandelen, zoals Ramaco Resources stegen aanzienlijk.

Peabody Energy, (BTU), 9/04/2025



Blik op Azië en Europa

De yuan staat onder druk door de handelsoorlog en verwachtingen van extra monetaire versoepeling. De PBOC (People’s Bank of China) laat de munt gecontroleerd verzwakken, maar schuwt scherpe devaluaties om marktverstoring te vermijden.

Chinese aandelen wisten woensdag enigszins te herstellen, gesteund door overheidsbeloftes om de binnenlandse markt te ondersteunen en een hernieuwde interesse van beleggers in nationale technologiebedrijven. Deze positieve factoren temperden de negatieve marktreactie op de invoering van Amerikaanse importheffingen van maar liefst 104% op Chinese producten. De Shanghai Composite noteert 0,24% hoger voor de dag terwijl de Hang Seng index 1,55% lager noteert.

Trump stuurt aan op meer LNG export richting Europa. Hiermee zou Europa zich tergelijkertijd meer kunnen loskoppelen van Russische energie. Daartegenover staat natuurlijk dat LNG uit de Verenigde Staten een pak duurder is.

In Europa laten de futures een bloedrode opening vermoeden. De verliezen bij de Euro Stoxx 50- en DAX future lopen op tot meer dan 4%. Volgende week reist Giorgia Meloni richting Washington om met Trump te spreken over de tarieven.

Volgens Bloomberg wordt vandaag een lijst verwacht met goederen waarop importtarieven worden ingevoerd als reactie op de staaltarieven die Trump heeft ingesteld. Volgende week volgt waarschijnlijk een nieuwe lijst met importtarieven als antwoord op Trump’s zogenoemde wederkerigheidstarieven. Het is nog afwachten of Europa daadwerkelijk de Amerikaanse tech- en financiële sector zal aanpakken.

Beursagenda

Woensdag 9 aprilVS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-notulen
16:30
20:00
Donderdag 10 aprilVS – Jobless claims
VS – Inflatie (CPI)
VS – WASDE-rapport
VS – FOMC-lid Bowman spreekt
14:30
14:30
18:00
18:30
Vrijdag 11 aprilDE – Inflatie (CPI)
EUR – Lagarde van de ECB spreekt
VS – PPI
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
11:45
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.bloomberg.com/markets/sectors

www.bloomberg.com/news/articles/2025-04-08/jpmorgan-model-shows-recession-fear-in-markets-spiking-up-to-79

www.bloomberg.com/news/articles/2025-04-09/china-weakens-fixing-for-fifth-day-as-yuan-falls-on-trade-war

www.bloomberg.com/news/videos/2025-04-09/trump-s-20-tariffs-on-eu-imports-kicks-in-video

De financiële markten beleefden maandag een turbulente handelsdag, gedreven door aanhoudende onzekerheid over het Amerikaanse handelsbeleid onder president Trump. Ondanks eerdere speculaties dat de aangekondigde importtarieven mogelijk zouden worden uitgesteld, geruchten die overigens snel werden ontkend door het Witte Huis, sloot de Dow Jones uiteindelijk toch 0,91% lager op 37965 punten, S&P 500 eindigde 0,23% lager op 5.062 punten en de technologie-index Nasdaq Composite klom 0,10% tot 15.603 punten.

In de afgelopen dagen gaf Trump geen enkel signaal dat hij zijn handelsbeleid zou verzachten. Integendeel, zondagavond benadrukte hij tegenover journalisten aan boord van Air Force One juist zijn vastberadenheid, waarbij hij stelde dat moeilijke maatregelen soms noodzakelijk zijn om structurele problemen op te lossen.

De tarieven, aangekondigd als “wederkerige heffingen”, variëren van 20% op Europese importen tot 34% voor Chinese goederen, en zullen aanstaande woensdag van kracht worden. Trump waarschuwde maandag bovendien dat als China zijn eigen tarieven niet per direct terugdraait, de VS woensdag extra heffingen van 50% zal invoeren.

De Amerikaanse regering verdedigt de protectionistische koers als noodzakelijk om productie en werkgelegenheid terug te halen naar eigen bodem. Maar economen en beleggers vrezen dat de snelheid en intensiteit van deze maatregelen, gecombineerd met dreigende vergeldingsacties vanuit andere landen zoals China afgelopen vrijdag al liet zien, de economie snel richting een recessie zouden kunnen duwen.

Maar de vraag rijst hoe het kiezerspubliek van Donald Trump omgaat met de sterke beursdaling. Het is namelijk zo dat Amerikanen relatief veel van hun vermogen op de beurs hebben staan. Dus ook die Amerikanen die op Trump hebben gestemd. Volgens Gallup data zou meer dan 60% van de Amerikanen aandelen of gemengde fondsen hebben. In 2026 staan er tussentijdse verkiezingen op het programma in de Verenigde Staten, wat wel eens tot een nederlaag kan leiden voor de Republikeinen indien Trump te veel schade aanricht die de Amerikanen treffen zoals door lagere beurskoersen of hogere winkelprijzen.

De aandacht gaat deze week vooral uit naar verdere ontwikkelingen rond de Amerikaanse handelspolitiek en eventuele tegenmaatregelen vanuit andere landen. Morgen staan de FOMC-notulen op de agenda, donderdag de Amerikaanse inflatiecijfers en vrijdag het consumentenvertrouwen samen met de PPI.

Ook de olieprijs bleef onder druk staan door zorgen over een wereldwijde groeivertraging. West Texas Intermediate futures sloten recent op $60,70 per vat, na eerder een laagste niveau in vier jaar van $59 te hebben aangetikt. Tegelijkertijd steeg het rendement op de 10-jaars Amerikaanse staatsobligatie naar 4,20%, een teken van groeiende nervositeit op de obligatiemarkten.

Goud, traditioneel gezien als veilige haven, verloor eveneens terrein en zakte 1,2% naar net onder de $3.000 per troy ounce, het laagste niveau in drie weken.



Blik op Azië en Europa

De aandelenmarkten in China en Hongkong toonden dinsdag herstel na forse verliezen eerder deze week, gesteund door overheidsmaatregelen en verbeterd beleggerssentiment. De Chinese CSI 300 en Shanghai Composite stegen respectievelijk met 1% en 0,9%. De Hang Seng index noteert 1,58% hoger terwijl de Nikkei 225 zelfs 4,90% hoger noteert.

De Chinese overheid grijpt actief in door aandelen te kopen via staatsfonds Central Huijin Investment, bekend als het ‘nationale team’, en ETF’s zoals Harvest CSI 300 ETF zagen daardoor recordvolumes. Ook staatsbedrijven en beursgenoteerde ondernemingen kondigden aandeleninkopen aan om de beurskoers te stutten.

De Europese  aandelen begonnen de week stevig lager, vooral door de aanhoudende dreiging van Amerikaanse importtarieven en tegenvallende industriële cijfers uit Duitsland. De DAX-index sloot maandag met een verlies van 4,13% en stond bij de opening van de beurs zelfs even meer dan 10% lager. Hetzelfde fenomeen zagen we bij de andere Europese indices. De AEX en BEL 20 eindigden respectievelijk 4,76% en 3,99% lager. Vandaag lijken de Europese beurzen hoger te openen. Bij de Europese futures loopt de winst op tot 1,70%.

Cruciaal is hoe andere landen mogelijk reageren. Verdere escalatie kan leiden tot nog hogere tarieven vanuit de VS, terwijl tekenen van onderhandelingen juist herstelpotentieel bieden.

Beursagenda

Dinsdag 8 aprilVS – FOMC-lid Daly spreekt20:00
Woensdag 9 aprilVS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-notulen
16:30
20:00
Donderdag 10 aprilVS – Jobless claims
VS – Inflatie (CPI)
VS – WASDE-rapport
VS – FOMC-lid Bowman spreekt
14:30
14:30
18:00
18:30
Vrijdag 11 aprilDE – Inflatie (CPI)
EUR – Lagarde van de ECB spreekt
VS – PPI
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
11:45
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.finance.yahoo.com/news/heres-many-americans-own-stocks-152635118.html

www.reuters.com/world/china/china-sovereign-fund-huijin-buying-domestic-stocks-market-slumps-2025-04-07/

De wereldwijde aandelenmarkten zijn in rep en roer geraakt na een historisch verlies op Wall Street, gevoed door toenemende zorgen over een escalerende handelsoorlog. Amerikaanse beurzen kregen vrijdag een ongekende klap te verduren en futures wijzen op een nieuwe zware sessie vandaag.

De Dow Jones futures kelderden maandag vroeg met 1.033 punten (-2,68%), terwijl de S&P 500 futures 3,34% verloren en de Nasdaq-100 futures zelfs 4,26% lager noteerden. Deze bewegingen volgen op een historische tweedaagse uitverkoop vorige week. Op vrijdag daalde de S&P 500 met 5,97% en eindigde de Nasdaq 5,82% lager, waarbij de Nasdaq officieel een bearmarket betrad (-22% vanaf de top).

Beleggers hoopten op diplomatieke voortgang in het weekend, maar het tegendeel bleek waar. President Trump zei zondagavond: “Soms moet je medicijnen slikken om beter te worden.” De invoering van een eenzijdige baseline-tarief van 10% op import uit meer dan 180 landen ging zaterdag van kracht, met daarbovenop een reeks zwaardere tarieven per land.

China kondigde direct tegenmaatregelen aan met een tarief van 34% op alle Amerikaanse goederen vanaf 10 april. Canada en de EU bereiden nu eveneens vergeldingsmaatregelen voor. De hoop op snelle onderhandelingen vervliegt, vooral omdat ministers zoals Howard Lutnick bevestigden dat “de tarieven blijven” en “geen uitstel overwogen wordt”.

De volatiliteit nam explosief toe. De CBOE Volatility Index sloot vrijdag op 45, een niveau dat doorgaans alleen bij extreme angst wordt gezien. Het niveau voorziet een dagelijkse beweging van de S&P 500 van bijna 3%. Kapitaalvlucht richting veilige havens is in volle gang. De 10-jaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties daalde richting 3,9%, het laagste niveau sinds oktober.

Fed-voorzitter Jerome Powell sprak vrijdag over een “hoogst onzekere economische vooruitblik” en benadrukte dat de centrale bank voorlopig afwacht. JPMorgan verhoogde intussen de kans op een recessie dit jaar naar 60%.

Azië: paniekverkoop triggert circuit breakers

De Aziatische markten volgden maandagochtend de Amerikaanse val met een dramatische uitverkoop. De Nikkei 225 dook 8% omlaag, waarmee het op het laagste punt in 18 maanden belandde. In Hongkong verloor de Hang Seng meer dan 10%, terwijl de CSI 300 in China met ruim 6% daalde. In Zuid-Korea verloor de Kospi 4,74% en in Australië ging de ASX 200 3,87% lager, officieel in correctieterrein.

Technologiefondsen leidden de dalingen. In Japan kelderde Renesas met 14,1%, in Zuid-Korea verloor SK Hynix 8,5% en in China gingen bedrijven als Bilibili (-17%), Kuaishou (-16%) en Alibaba (-14,4%) hard onderuit. De verkoopgolf lijkt aangejaagd door vrees voor langdurige verstoringen in toeleveringsketens en teruglopende exportorders, vooral richting de VS.

De vrees voor een wereldwijde recessie verspreidt zich snel in de regio, waar exportgedreven economieën het meest kwetsbaar zijn voor de nieuwe tarieven.

Europa: EU belooft harde tegenmaatregelen

Ook in Europa blijft het sentiment zwaar negatief. De Stoxx 600 verloor vrijdag 5% en noteert nu 8,3% lager ten opzichte van een week eerder. Europese banken verloren in totaal meer dan 13% over twee dagen, met name vanwege zorgen over economische krimp en hun blootstelling aan internationale handelsstromen.

EU-functionarissen reageerden fel op de Amerikaanse maatregelen. Wopke Hoekstra noemde de tarieven “onverstandig, ongerechtvaardigd en onbehulpzaam”. De Europese Commissie bereidt tegenmaatregelen voor als onderhandelingen mislukken, waarbij een tarief van 20% op Amerikaanse producten al op tafel ligt.

De onzekerheid in Europa wordt verergerd door het feit dat ook hier de export naar de VS een belangrijke economische pilaar vormt. De mogelijke escalatie van het conflict zou niet alleen de economische groei raken, maar ook inflatie aanwakkeren door hogere importkosten.

Beleggers gaan een uiterst nerveuze handelsdag tegemoet. Vandaag komen er cijfers over de Duitse industriële productie en nieuwe inkoopmanagersindexen in de eurozone naar buiten. In de VS staan toespraken van enkele regionale Fed-presidenten gepland.

Beursagenda

Maandag 7 aprilDE – Industriële Productie
DE – Handelsbalans
EUR – Detailhandelsverkopen
08:00
08:00
11:00
Dinsdag 8 aprilVS – FOMC-lid Daly spreekt20:00
Woensdag 9 aprilVS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-notulen
16:30
20:00
Donderdag 10 aprilVS – Jobless claims
VS – Inflatie (CPI)
VS – WASDE-rapport
VS – FOMC-lid Bowman spreekt
14:30
14:30
18:00
18:30
Vrijdag 11 aprilDE – Inflatie (CPI)
EUR – Lagarde van de ECB spreekt
VS – PPI
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
11:45
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/04/04/european-markets-open-to-close-tariff-turmoil-rocks-global-trade.html

https://www.cnbc.com/2025/04/06/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/04/07/asia-markets-live-stocks-set-to-fall-on-trump-tariffs.html

Beursnieuws Amerika

Beleggers wereldwijd werden donderdag opgeschrikt door de stevigste koersval in jaren. De Amerikaanse aandelenmarkten beleefden hun slechtste dag sinds 2020, na de aankondiging van een nieuw en veelomvattend importtarievenplan door president Donald Trump. De Dow Jones verloor meer dan 1.600 punten, ofwel ruim 4%, terwijl de S&P 500 met 4,8% daalde en de Nasdaq zelfs bijna 6% verloor.

Met name technologie-aandelen lagen zwaar onder vuur. De ‘Magnificent Seven‘ – de zeven megacaps die het beursherstel van de afgelopen jaren aanvoerden – verloren samen meer dan $1.000 miljard aan marktwaarde. De Nasdaq is deze week al met 4,5% gedaald en lijkt af te stevenen op zijn slechtste week sinds september vorig jaar. Ook de S&P 500 (-3,3%) en de Dow (-2,5%) staan tot dusver op een fors weekverlies.

De nieuwe handelstarieven, die grotendeels vanaf 5 april in werking treden, leggen een basistarief van 10% op alle ingevoerde goederen. Opvallend zijn de uitzonderlijk hoge tarieven voor specifieke landen: 34% voor China, 20% voor de EU, 46% voor Vietnam en 32% voor Taiwan. Volgens analisten dreigen de tarieven de wereldeconomie fors te schaden en zouden ze de groei in de VS dit jaar kunnen drukken tot onder de 1%. UBS verwacht zelfs dat de Fed hierdoor 75 tot 100 basispunten aan renteverlagingen zal doorvoeren in de rest van 2025.

Grafiek Nasdaq Composite uit TWS Handelsplatform

De marktreactie is duidelijk: risico wordt vermeden en veilige havens worden opgezocht. Obligaties waren in trek, waardoor dus de Amerikaanse rentes sterk daalden. Zo zakte de 10-jaars Treasury onder de 4%, het laagste niveau sinds oktober. De 2-jaarsrente daalde zelfs met 26 basispunten naar 3,64%.

Ook goud werd gezien als veilige haven. Hoewel het edelmetaal donderdag tijdelijk daalde met 0,85% naar $3.106 per ounce, was dit vooral te wijten aan winstnemingen en mogelijke margin calls elders. Eerder op de dag werd nog een all-time high bereikt op $3174. Zilver (-5,9%), platina (-3,2%) en palladium (-4,2%) bleven echter fors achter, mede door hun industriële toepassingen.

In deze chaos presteerden defensieve sectoren opvallend goed. Consumentengoederen en nutsbedrijven boekten winst: respectievelijk +2,4% en +1,2% op weekbasis. Bedrijven als Lamb Weston (+10%), Dollar General (+9,7%) en Exelon (+5,6%) wisten stand te houden dankzij sterke cijfers en dividendrendementen van boven de 2 à 3%.

Grafiek Goud uit TWS Handelsplatform

Olie keldert bijna 6%

Vanuit de grondstoffenhoek was er ook nieuws: acht OPEC+ leden, waaronder Saudi-Arabië en Rusland, besloten verrassend om hun olieproductie met ruim 400.000 vaten per dag te verhogen, driemaal zoveel als verwacht. Dit drukte de olieprijs: Brent daalde met bijna 6% tot $70,50 per vat, en WTI verloor 6,4% tot $67,11. OPEC gaf aan dat toekomstige verhogingen onderhevig blijven aan marktomstandigheden. Mogelijk speelde ook de toegenomen kans op een economische recessie een rol bij de neerwaartse druk op de olieprijzen.

Azië: Japan in het rood

Ook in Azië sloeg de paniek toe. De Nikkei 225 daalde met 4,2% en de bredere Topix met meer dan 5%. In Australië verloor de S&P/ASX 200 index 2,45%. Zuid-Korea kende naast economische ook politieke onrust: het Constitutioneel Hof bevestigde de afzetting van president Yoon Suk Yeol. De Kospi verloor 1,78%, terwijl de Kosdaq 0,87% lager sloot. In China en Hongkong bleven de beurzen gesloten wegens het Qingmingfestival.

Europa: forse verliezen en politiek getouwtrek

De Europese beurzen volgden donderdagavond het negatieve Amerikaanse voorbeeld. De brede Stoxx 600 sloot 2,7% lager, terwijl de Duitse DAX 3% verloor, de Franse CAC 40 3,3% en de Britse FTSE 100 1,6%. Sectoren die het zwaarst geraakt werden, waren de auto-industrie (-3,9%), technologie (-4,5%) en banken (-5,6%). Defensieve nutsbedrijven wisten 3% te stijgen.

Retailers met wereldwijde toeleveringsketens hadden het moeilijk: Adidas verloor 11%, terwijl scheepvaartgigant Maersk, gezien als barometer voor wereldhandel, 9,5% daalde.

De reactie vanuit Brussel liet niet op zich wachten. Ursula von der Leyen liet weten dat de Europese Unie zich voorbereidt op tegenmaatregelen als onderhandelingen met de VS mislukken. In Frankrijk riep president Macron bedrijven op om investeringen in de VS te bevriezen. Ook China dreigt met “resolute tegenmaatregelen” en eist dat Washington zijn tariefbeleid intrekt.

Vooruitblik vrijdag: banenrapport VS

Vandaag kijken beleggers reikhalzend uit naar het Amerikaanse banenrapport over maart. De verwachting ligt op een banengroei van 140.000 en een werkloosheidsgraad van 4,1%. De uitkomst zal belangrijk zijn voor het rentebeleid van de Fed en kan het sentiment richting het weekend sterk beïnvloeden.

Toch blijft het centrale thema vandaag de oplopende handelsspanningen. De markt lijkt zich in een risicomijdende modus te bevinden, met vlucht naar veilige havens en defensieve sectoren. De volatiliteit is terug van weggeweest, en zolang er geen duidelijkheid komt over mogelijke handelsdeals of versoepeling van de tarieven, lijkt de druk op aandelenmarkten wereldwijd nog niet voorbij.

Beursagenda

Vrijdag 4 aprilHK – Gravenfeest
DE – Fabrieksorders
VS – Werkloosheidscijfers
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
HKSE gesloten
07:00
13:30
16:25

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/04/03/european-markets-live-updates-reaction-to-trump-tariffs-watched.html

https://www.cnbc.com/2025/04/03/eight-opec-producers-accelerate-crude-oil-output-hikes-pushing-oil-prices-down-6percent-.html

https://www.cnbc.com/2025/04/03/gold-scales-record-peak-as-trump-tariffs-fuel-safe-haven-scramble.html

https://www.cnbc.com/2025/04/03/stock-market-today-live-updates.html