Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiƫle nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de vooruitzichten voor komende week

Of u nu handelt in aandelen, opties of ETFā€™s, als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van de beurs. Justin en Kevin brengen u het laatste beursnieuws en geven een vooruitblik op de mogelijke ontwikkelingen voor de komende week.


Beleggers deze week gefocust op rentebesluiten Fed en BoE

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

De S&P 500 nadert zijn hoogste punt ooit, minder dan 1% verwijderd van het record van juli. Afgelopen week sloten de drie grote Amerikaanse indexen positief af, waarbij zowel de S&P 500 als de Nasdaq Composite hun beste week van 2024 boekten. Voornamelijk optimisime rondom AI zorgde voor een stevige opleving van de semiconductor sector. Het aandeel Nvidia ging afgelopen week met ongeveer 16% omhoog.

Deze week kijken beleggers met spanning uit naar de beleidsvergadering van de Federal Reserve, waar een renteverlaging wordt verwacht. Het wordt de eerste renteverlaging sinds 2020. Veel beleggers hopen dat de renteverlaging de financieringskosten voor bedrijven zal verlagen en de (economische) groei zal stimuleren. Op dit moment noteert de rente in een bandbreedte tussen de 5,25% en 5,5%. Volgens de CME FedWatch tool verwacht 41% van de handelaren een verlaging van 25 basispunten, terwijl 59% een grotere verlaging van 50 basispunten voorziet. In de afgelopen dagen is de verwachting voor een grotere rentestap plots flink toegenomen.

Naast de Fed-vergadering deze week, houden ook andere centrale banken, zoals die van Braziliƫ, Engeland en Japan, beleidsvergaderingen. Verder zullen beleggers letten op de Amerikaanse winkelverkopen van augustus en de kwartaalresultaten van bedrijven zoals General Mills, Darden Restaurants en FedEx.

Ook blijft de aandacht gevestigd op de goudprijs. Vorige week liet goud een sterke stijging zien en bereikte een recordprijs van $2.582,05 per ounce. Deze stijging wordt aangejaagd door optimisme over de mogelijke renteverlagingen en de zwakkere Amerikaanse dollar. Uiteraard komt Willem Middelkoop deze ontwikkelingen en zijn verwachtingen tijdens een LYNX Masterclass op 16 oktober toelichten.

Blik op Azie & Europa

De Aziatische markten waren maandag gemengd, met een lichte daling van de Hang Seng index in Hong Kong (-0,1%) na teleurstellende economische cijfers uit China. De fabrieksproductie, detailhandelsverkopen en investeringen in augustus bleven achter bij de verwachtingen, terwijl de stedelijke werkloosheid steeg naar het hoogste niveau in zes maanden en de huizenprijzen het sterkst daalden in negen jaar. Ondertussen steeg de Australische S&P/ASX 200 met 0,27% en sloot de Taiwan Weighted Index 0,42% hoger. Verschillende grote markten, zoals China, Zuid-Korea en Japan, waren gesloten vanwege feestdagen.

Daarnaast leidde tyfoon Bebinca tot honderden geannuleerde vluchten in China, waarbij Shanghai zich voorbereidt op de sterkste storm sinds 1949. Beleggers in Aziƫ wachten ook op inflatiecijfers uit Japan. Ook wordt verwacht dat de Bank of Japan later deze week de rente ongewijzigd laat, maar mogelijk hint op toekomstige verhogingen. De Japanse yen versterkte licht naar 140,49 tegenover de Amerikaanse dollar, het hoogste niveau in meer dan een jaar.

In Europa openden de aandelenmarkten gemengd, met stijgingen voor de AEX, maar dalingen voor de DAX en CAC. Europese beleggers richten zich op een week vol rentebesluiten, waarbij de focus ligt op de Fed-vergadering woensdag en de Bank of England-vergadering donderdag.

In Europa komen ook enkele cijfers binnen, waaronder de resultaten van H&M, en inflatiecijfers uit Italiƫ.

Beursagenda

Maandag 16 septemberJPY – Respect voor de ouderen dag
EUR – Lonen in de Eurozone
EUR – Handelsbalans
VS – NY Empire State Productie-index
TSE gesloten
11:00
11:00
14:30
Dinsdag 17 septemberEUR – ZEW economisch sentiment
VS – Detailhandelsverkopen
VS – IndustriĆ«le Productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvooraden excl. auto’s
11:00
14:30
15:15
16:00
16:00
Woensdag 18 septemberHK – Mid-Autumn Festival
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed rentebesluit
VS – Fed persconferentie
HKEX gesloten
11:00
14:30
16:30
20;00
20:30
Donderdag 19 septemberVS – Jobles claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Leading Index
14:30
14:30
16:00
16:00
Vrijdag 20 septemberJPY – Nationale Kern CPI
JPY – BoJ rentebesluit
DE – PPI
EUR – Lagarde van ECB spreekt
VS – FOMC-lid Harker spreekt
01:00
05:00
08:00
17:00
20:00

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Donderdag kreeg de beursrally van woensdag een vervolg. Opnieuw stegen chip-aandelen sterk, zoals Nvidia (+1,91%) en Broadcom (+3,97%). Maar ook big tech deed goede zaken, waardoor de S&P 500 (+0,75%) en de Nasdaq Composite (+1,1%) voor de vierde opeenvolgende dag hoger sloten. De brede marktindex is nu nog slechts 0,9% gedaald in september en staat op slechts 1,3% van een nieuw record.

Big tech aandelen als Meta (+2,7%) en Alphabet (+2,2%) liepen stevig op. De techsector is deze week goed hersteld en is op weg naar zijn beste prestatie sinds half augustus, met een stijging van 6,88%. Nvidia steeg deze week bijna 16% en is daarmee een van de grootste aanjagers van de stijgingen.

Daarnaast vielen enkele bedrijfsresultaten op: Adobe’s aandelen daalden met meer dan 9% na het geven van een sombere vooruitblik voor het vierde kwartaal, terwijl Oracle juist met 6% steeg na het verhogen van de verwachtingen voor 2026, met een verwachte omzet van minstens $66 miljard.

Wat betreft macro-economische cijfers stegen de producentenprijzen in augustus met 0,2%, geheel in lijn met de verwachtingen. Het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen bedroeg 230.000, net boven de voorspellingen. Deze economische data versterken de verwachting dat de Fed een renteverlaging zal doorvoeren op de komende vergadering.

Beleggers kijken nu dan ook vooruit naar de vergadering van de Federal Reserve op 17-18 september, waar een renteverlaging van 25 basispunten wordt verwacht. De inflatie laat een afkoeling zien, met een consumentenprijsindex van 2,5% in augustus, het laagste niveau sinds februari 2021. Dit voedt speculaties dat de Fed de rente inderdaad zal verlagen, wat gunstig kan zijn voor de aandelenmarkt.

Afsluitend zien we dat goud gisteren weer een recordhoogte bereikte, dankzij een zwakkere dollar en de vooruitzichten op renteverlagingen. Gisteren steeg de goudprijs met 1,87% en momenteel noteert de koers op $2566.

Aziƫ & Europa

Vrijdag vertoonden de AziĆ«-Pacific markten een gemengd beeld. De Chinese CSI 300 index herstelde licht en sloot 0,2% hoger, na een dieptepunt van zes jaar bereikt te hebben op donderdag. AustraliĆ«ā€™s S&P/ASX 200 index steeg met 0,27% en bleef daarmee dicht bij een recordhoogte. Tegelijkertijd vielen de Zuid-Koreaanse Kospi en Kosdaq licht terug met respectievelijk 0,15% en 0,23%, voornamelijk door een daling van Samsung Electronics, die bijna 3% verloor door een aanhoudende staking in hun fabriek in India. Japanse markten, waaronder de Nikkei 225 en Topix, sloten lager met verliezen van respectievelijk 0,74% en 0,86%.

In Europa staan de aandelenmarkten klaar om de handelsdag hoger te openen, na de renteverlaging van 25 basispunten door de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. De ECB heeft haar belangrijkste rentetarief nu verlaagd naar 3,5%, maar gaf geen duidelijke indicaties over de toekomstige rentekoers. Beleggers richten zich ook op de aanstaande vergadering van de Federal Reserve op 17-18 september, waar een renteverlaging in de VS wordt verwacht.

Op de agenda staan industriele productiecijfers uit de Eurozone en inflatiecijfers uit Frankrijk. In de namiddag volgen onder meer het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de inflatieverwachtingen gemeten door de universiteit in Michigan.

Beursagenda

Vrijdag 13 septemberEUR – IndustriĆ«le Productie
VS – Exportprijs
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
11:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/09/12/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2024/09/13/european-markets-poised-to-open-higher-after-ecb-rate-cut.html

Woensdag was een volatiele handelsdag, waarin aandelen in verschillende richtingen bewogen na de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers. Na anderhalf uur handelen stond de S&P ruim 1,5% lager. Uiteindelijk leidde een herstel in technologie- en halfgeleideraandelen de markt flink hoger, ondanks aanvankelijke zorgen over de Federal Reserve. De rally volgde mogelijk nadat Nvidia-CEO Jensen Huang de aanhoudende vraag naar AI-chips benadrukte, wat het optimisme in de sector verder versterkte.

De technologie- en halfgeleidersectoren waren dan ook de grote winnaars van de dag. Hierdoor sloot de Nasdaq Composite 2,17% hoger. Aandelen van megacap-technologiebedrijven zoals Nvidia (+8,15%) en AMD (+4,91%) zorgden voor een stevige basis van de rally. De grootste stijging kwam van Arm Holdings, dat bijna 10% steeg. Beleggers blijven blijkbaar optimistisch over de toekomst van de halfgeleiderindustrie, ondanks inflatiezorgen. Tijdens de LYNX Masterclass van 10 september hebben we het aandeel Nvidia en de AI-sector uitvoerig besproken. Het terugkijken van dit webinar kan via het archief.

Inflatiecijfers zetten druk op rentebesluit

De inflatiecijfers zorgden aanvankelijk voor enige onrust op de markt, vooral nadat het kern-inflatiecijfer iets hoger uitviel dan verwacht. Dit zorgde voor een afname van de hoop op een renteverlaging van 50 basispunten door de Federal Reserve. Beleggers verwachten nu met 85% zekerheid een verlaging van slechts 25 basispunten bij de komende vergadering in september. Gezien de sterke beursrally kon dit beleggers niet deren.

Aan de andere kant bleef de banksector onder druk staan. Grote namen zoals JPMorgan Chase, Goldman Sachs, en Bank of America verloren meer dan 1% in waarde. Dit werd grotendeels gedreven door teleurstellende verwachtingen voor toekomstige rente-inkomsten nu dalende rentes in het verschiet liggen. De SPDR S&P Bank ETF daalde met bijna 3% en staat nu 8% lager voor de maand.

Uraniumrally op geruchten over Russische exportbeperkingen

Uraniumaandelen zagen een sterke opleving, nadat berichten opdoken dat Rusland mogelijk de export van uranium en andere grondstoffen, zoals titanium en nikkel, zou beperken als vergelding voor Westerse sancties. Aandelen zoals Cameco Corp. (+6,4%) en Denison Mines (+5,4%) stegen scherp, terwijl de Global X Uranium ETF 4,4% toevoegde. Dit toont aan dat geopolitieke risico’s en grondstoffenstrategieĆ«n invloed blijven uitoefenen op de aandelenmarkt.

Ontvang dagelijks onze
beursupdate

  • Actueel beursnieuws
  • Vooruitblik op Europese Beursopening
  • EssentiĆ«le Beursagenda

Blik op Aziƫ

In de Aziƫ-Pacific markten zagen we een sterke stijging, waarbij de Japanse Nikkei 225 met 3,41% steeg, aangedreven door halfgeleidergerelateerde aandelen zoals Tokyo Electron (+4,8%) en Advantest (+9%). Ook SoftBank steeg met 8,4% door het belang in Arm Holdings, dat profiteerde van de tech-rally. De Taiwanese TSMC voegde 5,13% toe. De aanhoudende vraag naar AI-chips was een belangrijke katalysator voor deze winsten.

In Zuid-Korea steeg de Kospi met 1,67%, terwijl de Kosdaq 3% hoger sloot. SK Hynix en Samsung Electronics waren grote winnaars, met stijgingen van respectievelijk 8% en 1,85%.

Europa: rentebesluit ECB

Europese aandelenmarkten gaan flink hoger van start, waarbij beleggers wachten op de laatste rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB).

De ECB wordt algemeen verwacht om donderdag een renteverlaging van 0,25% door te voeren. Dit zou de tweede verlaging zijn van de depositorente dit jaar, na een verlaging in juni. Deze stap komt te midden van zorgen over de zwakke economische groei en afnemende inflatie in de eurozone.

Een belangrijke reden voor de verwachte renteverlaging is de dalende inflatie. In augustus zakte de inflatie in de eurozone naar 2,2%, het laagste niveau in drie jaar, vergeleken met 2,6% in juli. De kerninflatie, die volatiele componenten zoals energie en voedsel uitsluit, daalde iets naar 2,8%.

Hoewel de algehele inflatie terugkeert richting het 2%-doel van de ECB, blijft de kerninflatie aan de hoge kant, wat de centrale bank voor uitdagingen stelt. De economische groei in de eurozone blijft ook achter, wat de noodzaak voor verdere renteverlagingen versterkt.

Hoewel de renteverlaging van donderdag vrijwel zeker is, is de vraag of de ECB verdere aanwijzingen zal geven over het toekomstige rentebeleid. Analisten van Berenberg Bank verwachten dat de ECB in oktober een pauze zal inlassen, gevolgd door nog een renteverlaging in december.

BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beursagenda

Donderdag 12 septemberEUR – ECB rentebesluit
VS – Jobless claims
VS – PPI
EUR – ECB persconferentie
VS – WASDE rapport
14:15
14:30
14:30
14:45
18:00
Vrijdag 13 septemberEUR – IndustriĆ«le Productie
VS – Exportprijs
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
11:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/09/12/live-updates-european-central-bank-interest-rate-september.html

https://www.cnbc.com/2024/09/10/stock-market-today-live-updates.html

Op dinsdag steeg de S&P 500 Index met 0,45%, terwijl de Dow Jones daalde met 0,23% en de Nasdaq 100 Index met 0,84% omhoogging. De Russell 2.000 hield het op een verlies van 0,02%. Op sectorniveau konden 9 van de 11 sectoren in de S&P 500 in de winst eindigen. We zagen mooie winsten in de vastgoed- en automobielsector. Zwakste resultaten werden opgemerkt bij de financiƫle- en energiesector.

Vandaag wordt het een belangrijke dag voor de beleggers. Deze middag worden de inflatiecijfers gepubliceerd om 14:30 uur. Het zou het laatste datapunt kunnen zijn voor de Fed haar rentebesluit van deze maand.  De verwachting is dat de inflatie op jaarbasis in augustus daalt naar 2,6% ten opzichte van 2,9% in juli, terwijl de kerninflatie ongewijzigd blijft op 3,2%.

Gisterenavond werd een debat georganiseerd door ABC News met Donald Trump en Kamala Harris. Trump herhaalde zijn plannen om de handelsheffingen te verhogen met zoā€™n 10% Ć  20% terwijl China zich mag verwachten aan extra handelsheffingen van 60% tot 100%. Recent verhoogde Biden nog maar de handelstarieven op $18 miljard aan Chinese goederen, waaronder halfgeleiders en elektrische voertuigen. Wanneer we even uitzoomen van het debat en kijken naar wat de economische strategie is van beide kandidaten, valt Harris op door de plannen om de belastingen te verhogen voor rijken en grote ondernemingen en te verlagen voor kleine bedrijven. Trump daarentegen gaat voor een verlaging van de overheidsuitgaven, deregulering, verlaging van de vennootschapsbelasting en een uitbreiding van de handelstarieven.

De energiemarkt kreeg een klap door een daling van 4,31% in WTI-olie, die het laagste niveau in 16 maanden bereikte. Vannacht herstelt de koers zoā€™n 0,87%. OPEC+ tracht de prijs te ondersteunen door aan te kondigen dat de geplande productieverhoging met 180.000 vaten per dag zal uitstellen tot nader order. OPEC heeft terzelfdertijd in het maandelijks rapport de verwachte vraaggroei naar olie naar beneden bijgesteld van 2,11 miljoen vaten per dag naar 2,03 miljoen vaten per dag. Ook voor 2025 is er een aanpassing van de geraamde vraaggroei van 1,78 miljoen vaten per dag naar 1,74 miljoen vaten per dag. U vindt hieronder de verwachtingen per regio.

www.opec.org/opec_web/en/publications/338.htm , 11/09/2024

Blik op Aziƫ en Europa

In Aziƫ gaan de beurzen fors lager. Nikkei 225 noteert 1,52% in het rood terwijl de Hang Seng index en Shangha composite index respectievelijk 1,27% en 1,05% lager noteren. De Japanse Nikkei 225 heeft wat te leiden onder de sterke Japanse yen van de afgelopen dagen. De Bank of Japan heeft nogmaals bevestigd dat verdere renteverhogingen aannemelijk zijn indien de huidige trend in de macro economische data zich verder zet. Wat op zich de zogenaamde carry trade minder aantrekkelijk maakt. Wat de Chinese aandelen betreft is het uitblijven van fiscale ondersteuningsmaatregelen een trigger voor de Chinese aandeelhouders om voorzichtig te zijn. Vandaag zullen in China het aantal nieuwe leningen gepubliceerd worden. Vaak hebben de hoeveelheid aantal nieuwe leningen en de consumptie een positieve correlatie. Onrechtstreeks kan dit datapunt inzage geven in de binnenlandse consumptiesterkte.

In Europa wordt verwacht dat de ECB morgen de rente zal verlagen met 25 basispunten. Meerdere leden van de ECB hebben in de financiƫle media laten uitschijnen dat een renteverlaging op zijn plaats is door de dalende Europese inflatie. De dalende olieprijs zal verder de ECB vermoedelijk ook meer vertrouwen geven dat de huidige inflatie onder controle is.

www.ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Euro_area_annual_inflation_and_its_main_components,_August_2014_-_August_2024_(estimated).png, 11/09/2024

Vandaag worden de boeken geopend bij Inditex en TINC. De Europese futures tonen een gemengde opening. De AEX-future toont een lagere opening, terwijl de DAX-future een hogere opening vertoont. De beleggers in Europa zullen hoofdzakelijk uitkijken naar het Europese rentebesluit van morgen.

Beursagenda

Woensdag 11 septemberVS – Inflatie (CPI)14:30
Donderdag 12 septemberEUR – ECB rentebesluit
VS – Jobless claims
VS – PPI
EUR – ECB persconferentie
VS – WASDE rapport
14:15
14:30
14:30
14:45
18:00
Vrijdag 13 septemberEUR – IndustriĆ«le Productie
VS – Exportprijs
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
11:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.bloomberg.com/markets/sectors

www.cnbc.com/2024/09/11/harris-vs-trump-on-china-debate-highlights-on-trade-and-tariffs.html

In de VS werden er gisteren geen macro-economische cijfers gepubliceerd. Waarop de aandelenindices wat konden herstellen. De S&P 500 Index sloot maandag 1,16% hoger, de Dow Jones steeg met 1,20%, en de Nasdaq 100 Index eindigde met een stijging van 1,30%. Voor de Russell 2.000 bleef de winst beperkt tot 0,30%. Op sectorniveau kleurde gisteren alles groen. De sterkste stijging vond plaats in de automobiel- en de halfgeleidersector. De zwakste cijfers zagen we in de sector media en entertainment.

Nasdaq 100, 10/09/2024

Chip-aandelen stegen maandag en gaven de bredere markt een impuls. ARM Holdings Plc eindigde 7,03% hoger, als koploper binnen de Nasdaq 100, na een rapport van de Financial Times waarin stond dat Apple’s iPhone 16 een nieuwe generatie chip zal bevatten, gebaseerd op ARM’s nieuwste ontwerparchitectuur. Ook Nvidia en Marvell Technology sloten respectievelijk 3,54% en 4,12%  hoger. Daarnaast stegen Analog Devices, Broadcom en Advanced Micro Devices meer dan 2%.

De markten kijken nu vooruit naar de Amerikaanse consumentenprijsgegevens op woensdag om te zien of de inflatie voldoende daalt om de Fed ruimte te geven haar monetaire beleid soepeler te maken. De consensus is dat de CPI in augustus zal dalen tot 2,6% jaar-op-jaar, vergeleken met 2,9% in juli, terwijl de kern-CPI naar verwachting onveranderd blijft op 3,2% jaar-op-jaar.

Nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor de deur staan wordt er veel aandacht gevestigd op de verschillen tussen de Democraten en de Republikeinen. Beide partijen zitten grosso modo op dezelfde lijn wanneer we het hebben over de houding tegenover China. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft maandag wetgeving goedgekeurd om Chinese biotechbedrijven en hun Amerikaanse dochterondernemingen op een zwarte lijst te zetten. De Biosecure Act richt zich op bedrijven zoals BGI Group (-2,79%) en WuXi Biologics (-5,18%), uit angst dat China biowapens zou kunnen ontwikkelen of biologische data zou misbruiken. Tegenstanders, zoals Jim McGovern, vinden dat bedrijven zonder duidelijke criteria worden gestraft. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Senaat.

Blik op enkele aandelen

Palantir Technologies steeg meer dan 14% en Dell Technologies steeg bijna 4%, nadat bekend werd dat beide bedrijven worden opgenomen in de S&P 500 bij de laatste kwartaalwijziging van de index voor de start van de handel op 23 september. Boeing steeg ook meer dan 3%, dankzij optimisme over een arbeidsovereenkomst met de grootste vakbond, waardoor een staking in de fabrieken rond Seattle waarschijnlijk wordt vermeden.

De aandelen van Oracle stegen nabeurs met bijna 9% nadat het bedrijf beter dan verwachte resultaten voor het eerste kwartaal rapporteerde. De winst per aandeel kwam uit op $ 1,39 bij een omzet van $ 13,31 miljard, wat een stijging is van 6,9%. Het bedrijf heeft besloten om een dividend uit te keren van $ 0,40 per aandeel op 10 oktober. Tot slot lanceren Oracle en AWS (Amazon Web Services) samen het product ‘Database@AWS’. Klanten zouden toegang krijgen tot Oracle Autonomous Database en Oracle Exadata Database Services in AWS. Het product biedt met andere woorden een integratie tussen Oracle en AWS voor eenvoudig beheer en snellere innovatie voor bedrijven. Oracle heeft aangekondigd dat de ze samen met de CEO van AWS, Matt Garman, dieper ingaan op de samenwerking tijdens de Oracle CloudWorld. Het is een groot event omtrent de laatste innovaties over cloud technologie.

Het aandeel Sofina op de Belgische beurs was de sterkste stijger onder het hoogste volume in zoā€™n 12 maanden. De holding zal voor ā‚¬ 22,8 miljoen eigen aandelen inkopen voor een aandelenoptieplan voor het personeel. Wat de precieze reden is van de beurswaardestijging van meer dan ā‚¬ 800 miljoen is niet meteen duidelijk.

Blik op China en Europa

De Chinese export steeg in augustus met 8,7%, de sterkste groei in 18 maanden, dankzij toenemende wereldwijde vraag, ondanks een afkoelende binnenlandse economie. De import groeide met 0,5%, lager dan verwacht. Het Chinese handelsoverschot groeide tot $ 91,02 miljard. De exportgroei werd gesteund door een zwakkere yuan en hoge externe vraag. Binnenlands blijft de vraag zwak, met een kern-CPI van slechts 0,3% in augustus.

De zwakke inflatiecijfers uit China voedden de bezorgdheid over deflatie en zwakke consumentenvraag, wat negatief was voor de wereldwijde groeivooruitzichten en drukte op de wereldwijde aandelenmarkten.

In AziĆ« noteert Nikkei 225 zoā€™n 0,16% lager voor de dag. De Hang Seng index wint 0,45% terrein en ook Shanghai Composite maakt een kleine winst van 0,15%. Alibaba is op de beurs van Hong Kong Ć©Ć©n van de grootste stijgers vandaag. Er staat +5,30% op de borden. Alibaba wordt toegevoegd aan het programma Chinaā€™s Stock Connect. Chinezen kunnen hiermee Alibaba aankopen op de beurs in Hong Kong, wat mogelijks voor een grote vraag kan zorgen.

In Europa zien we de futures een rode opening aanwijzen. Euro Stoxx 50 staat voorlopig 0,29% lager voor de dag. Vandaag worden de cijfers verwacht van o.a. Dā€™Ieteren Group. Later deze week is het nog de beurt aan TINC, Brederode, Immobel en Abo Group Environment.

Draghi heeft een onderzoek gedaan naar de competitiviteit van Europa aangezien deze al jaren achteruitgaat. De Europese industriĆ«le sector kwijnt weg en de productiviteitsgroei, wat bij een stagnerende demografie, zorgt voor economische groei blijft achter. Daarom stelt Draghi in zijn rapport dat er een bredere Europese fiscale integratie nodig is. Europa heeft volgens de Italiaanse bankier jaarlijks tussen de ā‚¬ 750 en ā‚¬ 800 miljard aan investeringen nodig. Iets wat niet goed onthaalt zal worden door landen die hun boekhouding beter op orde hebben zoals Duitsland en Nederland.

Beursagenda

Dinsdag 10 septemberCNY – Export
CNY – Handelsbalans
DE – Inflatie (CPI)
VS – Maandrapport OPEC
05:00
05:00
08:00
13:00
Woensdag 11 septemberVS – Inflatie (CPI)14:30
Donderdag 12 septemberEUR – ECB rentebesluit
VS – Jobless claims
VS – PPI
EUR – ECB persconferentie
VS – WASDE rapport
14:15
14:30
14:30
14:45
18:00
Vrijdag 13 septemberEUR – IndustriĆ«le Productie
VS – Exportprijs
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
11:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.bloomberg.com/markets/sectors

www.oracle.com/news/announcement/ocw24-oracle-and-amazon-web-services-announce-strategic-partnership-2024-09-09/

www.cnbc.com/2024/09/10/china-trade-data-august-2024-exports-imports.html

www.ft.com/content/85f3efa0-c30d-4eaa-9a4d-5bd6c5243e9f

De eerste handelsweek van september bracht forse verliezen op de aandelenmarkt, wat overigens gebruikelijk is voor deze seizoensmatig zwakkere maand. De S&P 500 verloor 4,3%, wat de slechtste week sinds maart 2023 markeerde. De Nasdaq zakte zelfs met 5,8%, het grootste wekelijkse verlies sinds 2022, terwijl de Dow met 2,9% daalde.

Op vrijdag lieten de Amerikaanse beurzen flinke verliezen zien. De S&P 500 verloor 1,73%, terwijl de Nasdaq zelfs 2,55% lager sloot. De semiconductor sector kreeg rake klappen, waarbij Broadcom (-10,3%), Nvidia (-4,1%) en AMD (-3,65%) tot de grootste verliezers behoorden. Ook Tesla (-8,5%), Alphabet (-4,1%) en Amazon (-3,65%) sloten diep in het rood.

Deze dalingen volgden op een teleurstellend banenrapport voor augustus, dat de vrees voor een vertragende arbeidsmarkt aanwakkerde. De niet-agrarische loonlijst nam slechts toe met 142.000 banen, aanzienlijk lager dan de verwachte 161.000. De werkloosheid daalde echter licht tot 4,2%, wat in lijn was met de verwachtingen van economen. Dit was echt voornamelijk te danken aan de toename van de beroepsbevolking, ofwel meer mensen melden zich op de arbeidsmarkt. Echter een alternatieve maatstaf die rekening houdt met ontmoedigde werknemers en mensen die om economische redenen een deeltijdbaan hebben, steeg naar 7,9%, de hoogste stand sinds oktober 2021.

De afnemende groei van de werkgelegenheid en zorgen over de economische vertraging houden de markt voorlopig in zijn greep. Beleggers zullen de economische cijfers van deze week nauwlettend volgen om een beter inzicht te krijgen in het rentebeleid van de Fed. Deze week kan dat met enkele belangrijke inflatierapporten die woensdag en donderdag worden vrijgegeven. Volgens de markt is er momenteel een kans van 71% op een renteverlaging van 25 basispunten, terwijl een verlaging van 50 basispunten slechts een kans van 29% heeft.

Europa: voorzichtige start van de week

In AziĆ«-Pacific markten begonnen de aandelenweek maandag met dalingen, waarbij de Japanse Nikkei 225 voorop liep met een verlies van ruim 2%. Gedurende de dag werd het verlies echter beperkt en zojuist noteerde de beurs nog 0,7% lager. Beleggers verwerkten onder meer de herziene BBP-cijfers van Japan en de Chinese consumentenprijsindex (CPI). Japan zag zijn bbp in het tweede kwartaal met 2,9% groeien op jaarbasis, lager dan de verwachte 3,2%, wat de beleidsopties van de Bank of Japan lijkt te beperken. Chinaā€™s inflatie steeg met 0,6% op jaarbasis, eveneens lager dan de verwachte 0,7%.

Hongkong’s Hang Seng verloor 2% en de Chinese CSI 300 zakte met 1,4%. Midea Group, een fabrikant van elektrische apparaten, kondigde een notering aan van 492,1 miljoen aandelen in Hongkong, met een prijs per aandeel tussen HK$52 en HK$54,80. Aan de bovenkant van deze range zou het bedrijf voor $3,46 miljard aan aandelen naar de beurs brengen, waarmee het de grootste beursnotering van de stad in meer dan drie jaar zou worden.

In Europa worden de beurzen verwacht vlak tot licht hoger te openen, ondanks de neerwaartse trend in de VS en Aziƫ. De AEX, de BEL20, de Duitse DAX, de Franse CAC 40 en de Italiaanse FTSE MIB zullen naar verwachting allemaal licht stijgen bij de opening. Er staan voor vandaag geen belangrijke punten op de beursagenda. Beleggers kijken wel uit naar het rentebesluit van de ECB op donderdag. Verwacht wordt dat de Europese Centrale Bank de rente opnieuw met 0,25% zal verlagen.

Beursagenda

Maandag 9 septemberJPY – BBP
CNY – Inflatie (CPI)
01:50
03:30
Dinsdag 10 septemberCNY – Export
CNY – Handelsbalans
DE – Inflatie (CPI)
VS – Maandrapport OPEC
05:00
05:00
08:00
13:00
Woensdag 11 septemberVS – Inflatie (CPI)14:30
Donderdag 12 septemberEUR – ECB rentebesluit
VS – Jobless claims
VS – PPI
EUR – ECB persconferentie
VS – WASDE rapport
14:15
14:30
14:30
14:45
18:00
Vrijdag 13 septemberEUR – IndustriĆ«le Productie
VS – Exportprijs
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
11:00
14:30
16:00
16:00