Waardebeleggen met Warren Buffett, Benjamin Graham & David Dodd

Door Karel Mercx


Artikel laten voorlezen

Hebt u het boek Security Analysis gelezen? Dit is een boek geschreven door Benjamin Graham en David Dodd in 1934. Het is één van mijn favorieten.

Het belangrijkste concept uit het boek is de Margin of Safety. Koop aandelen onder de intrinsieke waarde. De belegger zal vervolgens een mooi rendement behalen.

Graham is met Security Analysis de vader van waardebeleggingen geworden. Later is Graham docent geworden aan de Columbia Business School. De enige die het vak beleggen met een A+ afsloot, was Warren Buffett.

In 1984, vijftig jaar na de publicatie van Security Analysis, heeft Warren Buffett een essay geschreven dat de basis van waardebeleggingen uitlegt. Het essay heet The superinvestors of Graham-and-Doddsville. Hij begint met een mooi voorbeeld dat laat zien dat er meer willekeur op de aandelenmarkt bestaat, dan dat beleggers denken.

Wellicht ook interessant voor u:  Ontdek de 11 beursgoeroes welke jaar op jaar succesvol zijn met o.a.  Martin Zweig, Warren Buffet en Benjamin Graham

Muntje opgooien

Hij vraagt de lezers zich in te beelden dat 225 miljoen Amerikanen een dollar gaan opgooien. Kop wint en krijgt een dollar, munt verliest en is een dollar kwijt. Winnaars gaan door naar de volgende ronde en de verliezers zijn klaar. Elke dag is er één ronde. Na dag tien zijn er ongeveer 220.000 Amerikanen over. Zij hebben elk ruim $1.000 dollar verdiend.

Het is mensen eigen om bij succes een beetje vol van zichzelf te raken. Op feestjes zullen zij aan het andere geslacht vertellen hoe zij het muntje hebben opgegooid. Weer tien dagen verder zijn er 215 mensen die 20 keer op rij hebben gewonnen.

Dit is het moment dat mensen het echt in hun hoofd beginnen te krijgen. Zij schrijven boeken met als titel: Hoe ik van een dollar naar een miljoen ging in twintig dagen door elke ochtend dertig seconden te werken. Sceptische professoren krijgen oneliners naar de oren geslingerd: Als dit niet kan, waarom zijn er dan 215 van ons?!.

Professoren geven vervolgens aan dat 225 miljoen orang-oetans een muntje laten gooien het zelfde effect zal hebben. Er zullen immers 215 orang-oetans zijn die twintig keer achter elkaar op de perfecte manier het muntje hebben gegooid.

Stel dat dit experiment mogelijk is, dan zal blijken dat een bepaald gebied bovengemiddeld veel winnaars heeft, andere gebieden zullen onder het gemiddelde zitten. Het gemiddelde is immers opgebouwd uit de extremen.

Als blijkt dat veertig orang-oetans in Omaha wonen, dan verwacht je dat er iets bijzonders aan de hand is. Wat is het verschil in voeding met andere dierentuinen in de Verenigde Staten? Wat doen de dierenverzorgers anders? Er moet wat zijn. Deze observatie zal zeker inzicht verschaffen wat er anders is aan de orang-oetans in Omaha in vergelijking met orang-oetans die op een andere plek wonen.

Metafoor

Deze metafoor van muntjes opgooiende orang-oetans is volgens Buffett van toepassing op de beurs. Beleggers kopen aandelen, omdat deze gestegen zijn.

Als iets twintig maanden op rij stijgt, dan beginnen beleggers te denken dat het geen toeval meer is. Technische analisten schreeuwen in koor dat de trend stijgend is en zal voortduren.

Dat dit klopt, is bijvoorbeeld te zien aan actualiteitenprogrammas die een half jaar geleden reportages maakten dat de belegger weer vertrouwen kreeg nu de AEX boven de 400 punten is gekomen.

Door Karel Mercx. Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen gewerkt. In 2012 won hij het grootste online beleggingsdebat van Nederland en in 2014 werd hij beurstwitteraar van het jaar.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Karel Mercx
Stuur een bericht naar Karel Mercx
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.