De succesvolle data-analist
James O’Shaughnessy

James O’Shaughnessy was de allereerste analist die gebruikmaakte van gemechaniseerd kwantitatief onderzoek bij het vormen van zijn portefeuille. Samen met de database van Compustat creëerde O’Shaughnessy in korte tijd verschillende beleggingsstrategieën gebaseerd op kengetallen uit een 40-jarige handelsgeschiedenis.

Zijn manier van kwantitatief onderzoek bleef zeker niet onopgemerkt, want het werd als eerste beleggingsstrategie ooit gepatenteerd (Patent 5978778, Automated Strategies for Investment Management November 1999). Na uitgebreid backtesten pikte hij de meest succesvolle strategieën er uit en zo ontstonden na jarenlang onderzoek de volgende drie strategieën:

  • De Cornerstone Growth strategie
  • De Cornerstone Value strategie
  • De United Cornerstone strategie

Biografie James O’Shaughnessy

De interesse in het beleggen en dan vooral de kwantitatieve benadering van beleggen was, zoals bij bijna alle goeroes, al op jonge leeftijd aanwezig. Tijdens zijn high school periode hield hij al nauwkeurig de ontwikkelingen van de Dow Jones in de gaten. Na zijn studie internationale economie aan de Georgetown University volgde O’Shaughnessy ook nog een algemene economie bachelor aan de universiteit van Minnesota.

h3 class="testimonial__title text-brand-100 mb-5 h3">
Quote mark
James O’Shaughnessy

Fear, greed and hope have destroyed more portfolio value than any recession of depression we have ever been though

Na zijn studie ging James O’Shaughnessy werken voor een venture capitalist, waar zijn analytisch talent al snel herkend werd. Een collega adviseerde hem om zijn eigen adviesbureau te starten voor grote pensioenfondsen. Dit pakte O’Shaughnessy snel op en O’Shaughnessy Capital Management was geboren. In 1999 richtte O’Shaughnessy Capital Management zijn eigen beleggingsfondsen op. Niet veel later, in juni 2000, verkocht hij deze fondsen weer aan Hennessy Advisors.

Prestaties Hennessy Cornerstone Funds

De beleggingsfondsen beleggen nog steeds volledig volgens de principes van O’Shaughnessy. De prestaties van de fondsen zijn indrukwekkend te noemen:

Beursgoeroe James O’Shaughnessy - Prestaties Hennessy Cornerstone Growth Fund
  • Het Hennessy Cornerstone Growth Fund behaalde tussen 2010 en 2015 een gemiddeld jaarlijks rendement van 14,60%. Tegenover een resultaat van 11,73% op de Russell 2000 is dat zeker niet slecht te noemen. De grootste uitschieter zagen we in 2012, waarin het effect de Russell 2000 met bijna 14% versloeg.
  • Het Hennessy Cornerstone Value Fund doet het over eenzelfde tijdspanne iets minder. Met een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 9,20% tussen 2010 en 2015 deden ze het zeker niet slecht, maar wel iets minder dan de benchmark (S&P +13,34%).
Beursgoeroe James O’Shaughnessy - Prestaties Hennessy Cornerstone Value Fund

Maling aan de markt

Een belangrijke indicator bij zijn handel is namelijk de RSI (relative strength index). Een momentumindicator die de snelheid en grootte van de richting van een prijsbeweging aangeeft. Veel investeerders stellen dat bij een hoge RSI een aandeel waarschijnlijk in korte tijd erg hard gestegen is en toe is aan een correctie.

O’Shaughnessy spreekt uit ervaring dat winnaars vaak langdurig blijven winnen. Een hoge RSI betekent volgens hem dus ook een mooie toekomst in plaats van een oververhit aandeel. Let op! De RSI is de laatste indicator waar O’Shaughnessy naar kijkt. Pas wanneer aan alle andere selectiecriteria voldaan wordt, geeft de hoogste RSI de doorslag.

O’Shaughnessy levert kritiek op de uitspraak “meer risico geeft gemiddeld meer rendement”. Uit zijn onderzoek blijkt namelijk dat de best presterende beleggingsstrategieën minder risicovol zijn dan de slechtst presterende beleggingsstrategieën. Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Minder risico, maar meer rendement.

De selectiecriteria van James O'Shaughnessy

De Cornerstone Growth en Value portefeuilles kennen één gezamenlijk kenmerk: posities voor de lange termijn. Hij is een trouw aanhanger van de uitspraak: “Hoe meer je koopt en verkoopt, des te slechter worden de beleggingsprestaties.” James O’Shaughnessy is echter niet zo loyaal als Warren Buffett, die bedrijven oneindig aanhoudt. O’Shaughnessy wijzigt zijn portefeuille ongeveer één keer per jaar.

Hieronder kijken we voor beide portefeuilles naar de redelijk eenvoudige selectiecriteria van O’Shaughnessy:

Cornerstone Growth:
  • Marktkapitalisatie van minstens $ 150 miljoen.
  • Winst per aandeel moet de afgelopen 5 jaar ieder jaar zijn toegenomen.
  • Koers-omzetratio moet lager zijn dan 1,5.
  • Relatieve Sterkte Indicator (RSI): van de aandelen die aan de eerste drie criteria voldoen, worden de 50 aandelen met de grootste RSI gekozen.
Cornerstone Value:
  • Marktkapitalisatie van minstens $ 1 miljard.
  • Cash flow per aandeel moet hoger liggen dan het marktgemiddelde.
  • Het aantal uitstaande aandelen moet het marktgemiddelde overstijgen.
  • Omzet van afgelopen maanden moet minsten 1,5 keer het marktgemiddelde zijn.
  • Aandelen die voldoen aan de vier eerder genoemde criteria worden gerangschikt op dividendrendement. De 50 aandelen met het hoogste dividendrendement worden vervolgens geselecteerd.

Kort samengevat zoekt James O’Shaughnessy bij de ene portefeuille naar snelle groeiers en bij de andere naar een gevestigd aandeel met een zo hoog mogelijk dividend.

Mocht u zich nog verder willen verdiepen in de handelswijze van deze beursgoeroe, dan raden wij u aan zijn boek ‘What works on Wall Street’ te lezen. Leren van de beste in het vak is nooit verkeerd.