Artikel laten voorlezen
|
In de afgelopen 10 jaar is de koers van zijn bedrijf Berkshire Hathaway met maar liefst 150% gestegen. Ter vergelijking, de S&P index steeg in dezelfde periode met 75% en in 43 van de 44 jaar presteerde Berkshire beter dan de S&P.
Stel, u bent al enige tijd een volger van de heer Buffett en u heeft in 1964 $ 1000 geïnvesteerd in Berkshire Hathaway, dan feliciteer ik u met uw miljoenen, want u had op dit moment 11,6 miljoen dollar verdiend.
De grote vraag is natuurlijk: hoe kan het investeringsbedrijf van Warren Buffett zo succesvol zijn? En misschien nog wel belangrijker: hoe kunt u net zo succesvol worden als beleggingsgoeroe Buffett?
Wie is Warren Buffett precies?
Warren Edward Buffet is een Amerikaanse belegger. Hij is oprichter en grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway. Door zijn slimme beleggingsstrategieën en zijn nuchtere, sobere levensstijl heeft hij in de loop der jaren veel aanzien gekregen.
Het huis van Warren Buffett
Voor iemand met een vermogen van zo’n $ 39 biljoen, leeft Buffet zeer bescheiden. Hij woont in hetzelfde huis dat hij in 1958 heeft gekocht voor $ 31,500. Deze woning bevindt zich in Buffets geboorteplaats Omaha, Nebraska.
Daarnaast beschikt Buffett over een huis van $ 4 miljoen in Laguna Beach Californië.
Benjamin Graham en Warren Buffett
U kunt zich afvragen waarom de meest bekende beleggingsgoeroe niet als eerste behandeld is? Wanneer u deze vraag aan Buffett zelf zou stellen, dan zou hij mij waarschijnlijk groot gelijk geven dat Benjamin Graham als eerst behandeld is. Voordat Buffett zelf een grote belegger werd, kwam hij namelijk uit de leerschool en later ook het bedrijf van Graham.
Zoals u in het eerste artikel over Graham al kon lezen, ging de bewondering zelfs zo ver dat hij zijn zoon naar Graham vernoemd heeft. De beleggingsfilosofie van Buffett komt dan ook in grote lijnen overeen met die van Graham.
Een belangrijk streven van beide mannen is dat ze een aandeel pas kopen wanneer de intrinsieke waarde (de waarde van het bedrijf berekend door middel van het voorspellen van toekomstige cashflows en deze dan terugrekenen naar nu) boven de huidige marktwaarde ligt. Het bedrijf is dus eigenlijk meer waard dan wat de markt hen verteld.
Daarnaast scheiden ze zich af van wat zij de ‘speculanten’ noemen. Speculanten zijn op zoek naar korte termijn winsten in de wereld van het snelle geld. Buffett stelt echter dat het behalen van returns alleen bereikt kan worden door het goed inlezen in een bedrijf, geduldig te zijn en vooral zelfdiscipline te behouden.
De groep waaronder Graham en Buffett vallen noemen we de value investors. Ze gaan op zoek naar de werkelijke waarde van een bedrijf en houden dit bedrijf dan voor langere tijd in hun portefeuille.
Het grote verschil tussen Graham en Buffett zit hem misschien wel in het feit dat de discipline en inzet bij Buffett nog een stap verder gaat. Waar Graham na een aantal jaar besluit zijn winsten te nemen en in een ander bedrijf te herinvesteren, stapt Buffett in een bedrijf met het idee er “nooit meer” uit te stappen. Zo lang de vooruitzichten goed blijven en hij het idee heeft dat er nog toekomst in het bedrijf zit, zal hij het aandeel niet verkopen.
Daarnaast pleit Buffett om in specifieke sectoren te beleggen in plaats van een goede diversificatie. Vooral de consumentengoederen ziet hij als een geschikte markt, omdat deze makkelijk te begrijpen zijn en altijd nodig zullen zijn.
Aantrekkelijke aandelen volgens Warren Buffett
Het volgen van Graham was een stuk makkelijker, omdat hij een boek heeft geschreven met al zijn principes. Bij Buffett moeten we het doen met het boekt “Buffettology” wat niet geschreven is door hem zelf, maar door zijn schoondochter Mary Buffett. Hieronder vindt u nog een aantal standpunten die afgeleid kunnen worden uit het boek van Mary.
- Een bedrijf moet voorspelbaar en begrijpelijk zijn. Wanneer Warren Buffett ergens geen verstand van heeft, zal hij hier ook geen geld mee gaan verdienen. Zo meed ook hij technologiebedrijven en richtte zich meer op producenten van bijvoorbeeld luiers, frisdranken, scheermesjes en ijsjes.
- Mijd bedrijven met grote kapitaal- en/of R&D uitgaven. Nog een reden om technologie-aandelen niet in uw portefeuille op te nemen.
- Financiële instellingen zijn voor hem, ondanks het grote vreemd vermogen, ook interessant, omdat ze door hun marktpositie haast onaantastbaar zijn. De zogenoemde systeembanken.
- Zoek bedrijven die kostenstijgingen kunnen compenseren met prijsstijgingen om zo de winstmarges te kunnen behouden.
- Bedrijven met een sterk management, maar niet afhankelijk van één persoon.
- Bedrijven die hun eigen aandelen inkopen. Dit is een indicatie van het bedrijf zelf dat ze hun aandeel als een uitstekende investering zien voor de toekomst. Oftewel, ze vinden hun aandeel te laag geprijsd.
- Buffett rent weg wanneer een bedrijf negatieve cashflows heeft en al helemaal wanneer bedrijven hoge investeringen moeten doen om in leven te kunnen blijven.
U heeft nu in een notendop kunnen lezen wat er allemaal bij komt kijken om een investeerder te worden volgens de principes van Warren Buffett. Met een combinatie van uw eigen inzet en de filosofie van Benjamin Graham en Warren Buffett in uw achterhoofd heeft u nu alles in huis om een succesvolle value investor te worden.
Welk boek leert u om te beleggen als Warren Buffett?
Er zijn vele boeken geschreven over de strategieën van Warren Buffett. Een Warren Buffett boek die wij u aanraden is: ‘Leer beleggen als Warren Buffett’, door: B. Kijl en H. Oude Nijhuis.
Om u nog een klein duwtje in de rug te geven, zal het volgende artikel u laten zien, naar welke kengetallen u precies moet kijken volgens de principes van Buffett te beleggen. Bovendien wordt er een aandeel uitgelicht dat u volgens de richtlijnen van Buffett direct kunt aanschaffen: “Welk aandeel u volgens Warren Buffett moet kopen”.
Geschreven door Mark Tijms. Mark was tussen 2011 en 2016 account manager bij LYNX Beleggen.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.