Eindejaarsrally beurs 2022 – betekenis en historische resultaten

Door Justin Blekemolen


eindejaarsrally beurs 2022 - eindejaarsrally beleggen
Komt er in 2022 een eindejaarsrally op de beurs? Een vraag die ieder jaar wordt gesteld door beleggers. Al zolang de beurs bestaat zijn beleggers op zoek naar patronen en proberen zij aan de hand van deze zogeheten anomalieën een goed beleggingsresultaat te behalen.

In dit artikel bespreken we het eindejaarsrally-fenomeen en bekijken we of we in 2022 wederom een eindejaarsrally mogen verwachten.

Eindejaarsrally 2022

Kalender anomalieën

Er bestaan ontzettend veel beursmythen en fenomenen in de beleggingswereld. In een eerder artikel genaamd; “De 15 bekendste beurswijsheden en beurstrends” bespraken we al een aantal (kalender) anomalieën en vaak gehoorde beurswijsheden.

Een anomalie is als het ware een verschijnsel in een theorie die binnen een bepaald model of paradigma niet verklaard kan worden. Met andere woorden: anomalieën vormen de uitzondering/afwijking op wat normaal is. De term wordt gebruikt in behavioral finance, maar ook verwijst deze term naar bepaalde beurstrends. Vele (kalender) anomalieën die al decennialang bestaan worden vandaag de dag nog steeds aangetroffen. Sommige lijken echter ook steeds meer te verdwijnen door het arbitrage-effect.

Enkele voorbeelden van kalender anomalieën zijn;

  1. Sell in May and go Away, but remember to come back in September
  2. The January-effect / As goes January, so goes the year
  3. Turn-of-the-month-effect
  4. Turn-of-the-year-effect

Maar in dit artikel bespreken we de Year-End Rally, de Santa Claus Rally, ofwel de eindejaarsrally. 

Wat is een eindejaarsrally?

De eindejaarsrally is misschien wel een van de bekendste beursmythen die er bestaat. Vooral Nederlandse beleggers en media nemen het woord ieder jaar maar al te graag in de mond. Maar in de VS is het fenomeen misschien nog wel beter zichtbaar. Daar spreekt men ook vaak over een zogeheten Santa Claus Rally. Een eindejaarsrally duidt simpelweg op een flinke stijging van de aandelenkoersen in de laatste weken van het jaar. Er geldt geen vaste termijn, maar meestal laten beursanalisten de term begin november al vallen. Sommige onderzoekers beweren dat deze effecten het nog beter doen bij kleine fondsen (het zogenoemde small-firm-effect).

De term komt overigens niet zomaar uit de lucht vallen. Want uit historische resultaten blijkt dat de term wel degelijk poten heeft om op te staan.

Historische resultaten

De onderstaande tabel laat zien dat de eindejaarsrally wel degelijk aanwezig is in de historische data. In de tabel ziet u de gemiddelde koersstijgingen per maand weergegeven. De rendementen liggen in zowel november als december in vrijwel alle onderzochte periodes boven de gemiddelden. Wat verder opvalt is dat de laatste 30 jaar vooral november ook een erg goede beursmaand is gebleken. Tussen 1950 en 2020 stegen de koersen in 68% van de gevallen in november. Voor december geldt zelfs dat de S&P 500 in 75% van de gevallen een stijging liet zien. 

Wat verder opvalt is dat januari historisch gezien eveneens een sterke beursmaand is. Ook dit is beleggers natuurlijk niet onopgemerkt gebleven en daar komt het january effect weer vandaan. Tussen 1928 en 2020 wist de S&P 500 in januari 61% (57 van de 92) van de tijd te stijgen. Die 61% lijkt niet veel, maar de gemiddelde rendementen zijn toch zeer goed. De maand januari zorgt dus voor bovengemiddelde stijgingen, en als de markt wel daalt in januari zullen die dalingen doorgaans klein zijn.

Gemiddelde stijging/daling per maand

Oorzaken eindejaarsrally

Er zijn een aantal oorzaken te bedenken voor een eindejaarsrally. Een van de redenen zou het feit zijn dat fondsbeheerders aan het einde van het jaar schoon schip maken. De aandelen met verliezen worden uit de portefeuille gehaald en de winnaars worden toegevoegd. De vraag is of dit echt een stijging van de indices veroorzaakt. Het zorgt in ieder geval wel voor meer volume op de aandelenmarkten en mogelijk een overdrijvingseffect van alle sterk gestegen aandelen.

Er bestaan ook verschillende theorieën die simpelweg wijzen op het feit dat de economie het richting de feestdagen gewoon beter doet. Consumenten gaan meer winkelen en het optimisme op de beurs wordt aangewakkerd met het vakantiegevoel.

Het januari-effect

Andere onderzoekers wijzen op het feit dat beleggers met een eindejaarsrally misschien wel anticiperen op het januari-effect. Sommige beleggers in bijvoorbeeld de VS sluiten hun winstgevende posities voor het einde van het jaar in verband met de belastingaangifte. Deze beleggers zullen in januari nieuwe posities openen en daarom was januari historisch gezien een goede beursmaand. In bovenstaande data ziet u ook dat de twee linkerkolommen in januari de grootste rendementen laten zien. In de twee rechterkolommen zijn het juist de maanden november en december die het sterkste uit de bus komen. De eindejaarsrally kan daarom wellicht worden gezien als een vervroegd januari-effect. Slimme beleggers proberen het januari-effect voor te zijn door richting het einde van het jaar al aandelen te kopen.

Verklaringen voor het januari-effect zijn nogal uiteenlopend. Als belangrijkste verklaring zagen wetenschappers de belastingwetgeving in de VS. Een ander argument is “window dressing”, de aandelen die door fondsbeheerders in december nog zijn verkocht, worden in januari mogelijk weer aangekocht. Als laatste argument kunnen de bonussen die uitbetaald worden in januari gezien worden als extra middelen voor beleggers.

Komt er een eindejaarsrally in 2022?

De aandelenbeurzen hebben een zeer slecht jaar achter de rug. Vrijwel alle grote indices zijn met meer dan 20% gedaald en bevinden zich officieel in een bearmarket. Door de grote daling lijken de kansen op herstel en dus een eindejaarsrally aanwezig. Vanaf de dieptepunten in oktober hebben we overigens al een kleine rally gezien van circa 10%. Maar of dit ook doorzet is afhankelijk van een aantal aspecten.

Voornamelijk het verloop van de inflatie kan de beurs op dit moment maken of breken. Als de inflatie niet piekt, dan kan dat voor nog meer vrees bij beleggers zorgen. Centrale banken worden dan namelijk genoodzaakt hun agressieve beleid van renteverhogingen voort te zetten. Hierdoor zullen de kapitaalmarktrentes verder oplopen en dat zal aandelen nog verder onder druk kunnen zetten.

Daarnaast kan het verloop van de dollar een rol spelen. De dure dollar heeft de winsten van Amerikaanse bedrijven onder druk gezet. Een zwakkere dollar kan dus was ademruimte bieden voor aandelen.

Tussentijdse verkiezingen

Een ander belangrijk thema zijn de tussentijdse verkiezingen in de VS. Op 8 november zijn de Amerikanen naar de stembus gegaan voor het kiezen van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De uitkomst is misschien niet zo belangrijk, maar de geschiedenis laat zien dat de beste maanden nu wel voor ons liggen. De S&P 500 heeft historisch gezien namelijk beter gepresteerd dan het gemiddelde in de periode van 12 maanden na tussentijdse verkiezingen, met een gemiddeld rendement van 16,3%. Dit geldt vooral voor de periodes van één en drie maanden na tussentijdse verkiezingen, die historisch gezien aanzienlijk beter presteren dan jaren zonder tussentijdse verkiezingen.

Uiteraard zijn er nog veel zorgen over de geopolitieke situaties, de energiecrisis, de inflatie en een mogelijke recessie. Maar deze zorgen lijken ook grotendeels al ingeprijsd. Historisch gezien zijn november en december in ieder geval sterke beursmaanden. Maar, resultaten uit het verleden bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst. Let ook op het feit dat de historische data enkel gemiddelde stijgingen laat zien.

Inspelen op een eindejaarsrally?

LYNX biedt u de mogelijkheid om wereldwijd aandelen te kopen. U heeft toegang tot ruim 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk ons uitgebreide aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.