Aandelen sectoren

Bedrijven op de aandelenmarkt zijn onderverdeeld in industrieën, sectoren en subsectoren. Het kiezen van de beste aandelen in verschillende sectoren kan erg nuttig zijn om uw portefeuille te diversifiëren.

Er zijn verschillende officiële standaarden voor het groeperen van aandelen. Een veelgebruikte standaard is de Industry Classification Benchmark (ICB), geïntroduceerd door Dow Jones STOXX en FTSE. Een andere bekende standaard is de Global Industry Classification Standard (GICS), ontwikkeld door MSCI en Standard & Poor’s (S&P).

Het uitsplitsen van aandelen onder verschillende sectoren maakt het mogelijk om in één oogopslag te kunnen zien hoe een bepaalde sector presteert. Deze sectoren worden door nationale en internationale aanbieders veelvuldig gebruikt om de economische ontwikkeling van bepaalde gebieden in kaart te brengen. De prestaties van aandelen uit bepaalde sectoren worden veelal weergegeven in speciale indices.

Naast bekende indices zoals de MSCI World of de MSCI Emerging Markets, behoren industrie- of sectorindices tot de belangrijke classificaties voor ETF-aanbieders. Beleggers en analisten gebruiken de indeling van aandelen in branches en sectoren ook om de ontwikkeling van individuele bedrijven met elkaar te vergelijken.

Aandelen sectoren 2025: actuele lijst

In het overzicht hieronder vind u een actuele lijst van de aandelen sectoren volgens de ICB-structuur. De ICB-structuur verdeelt bedrijven als eerste in industrieën. Vervolgens worden de bedrijven weer verdeeld onder supersectoren, sectoren en subsectoren, die elk een numerieke code krijgen. In de huidige classificatie van de sectorverdeling 2025 zijn er:

  • 11 industrieën
  • 20 supersectoren
  • 45 sectoren
  • 173 subsectoren

1. Technologie

De technologiesector is vandaag de dag waarschijnlijk de belangrijkste sector, zowel van een mondiaal economisch perspectief als vanuit het perspectief van beleggers. Technologieaandelen zoals Google, Facebook, Apple en ASML behoren bijvoorbeeld tot de meest verhandelde aandelen.

Aandelen sector: technologie

De technologiesector omvat verschillende werkvelden, zoals software & computerservices en technologische hardware & apparatuur. Een populair gebied voor beleggers zijn bijvoorbeeld aandelen van bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie zoals NVIDIA.

Technologie

2. Telecommunicatie

Door de snel toenemende digitalisering is de telecommunicatie-industrie nog steeds een interessant investeringsgebied. Het Internet of Things-tijdperk is in aantocht en beleggers richten hun ogen daarom weer op telecommunicatiebedrijven.

Aandelen sector: telecommunicatie

Onder de supersector telecommunicatie vallen bedrijven in de sectoren telecommunicatieapparatuur en telecommunicatiediensten. In het tijdperk van thuiswerken en online streamingdiensten zijn telecommunicatiediensten enorm crisisbestendig gebleken. De belangrijkste spelers in de sector zijn onder meer Deutsche Telekom en de Amerikaanse telecommunicatiegigant AT&T.

Telecommunicatie

3. Gezondheidszorg

De gezondheidssector heeft sinds de coronapandemie een weelderige periode achter de rug. De industrie wordt daarnaast versterkt door een constant stijgende levensverwachting en de daarbij benodigde gezondheidszorg. Ook de snelle technologische vooruitgang door farmaceutische- en medische technologiebedrijven draagt bij aan deze boeiende branche.

Aandelen sector: gezondheidszorg

Binnen de gezondheidszorgsector vallen de subsectoren zorgaanbieders, medische diensten, farmaceuten en biotechnologie. Steeds meer biotech aandelen zullen de krantenkoppen halen in de nabije toekomst aangezien er in deze sector veel onderzoeken en investeringen gaande zijn. De cannabis aandelen, die sinds 2017 populair zijn, vallen ook onder de zorgsector.

Gezondheidszorg

Laatste artikels

4. Financiële dienstverlening

Er gebeurt altijd ontzettend veel binnen de financiële industrie met veel veranderingen in de sectoren. Deze veranderingen zijn enerzijds toe te wijzen aan de vele innovaties binnen de sector en anderzijds door veranderende regelgevingen. Tegelijkertijd zijn alle andere sectoren grotendeels afhankelijk van de financiële industrie, daarom zullen er altijd sterke banken en investeringsdienstverleners zijn. De financiële dienstverlening industrie heeft de volgende supersectoren:

Aandelen sector: banken

De bancaire supersector wordt gekenmerkt door een duidelijke concentratie op gevestigde namen, zoals ING, Deutsche Bank of Bank of America. In vergelijking met andere sectoren, hebben de algemene economische ontwikkelingen en de rentetarieven een bijzonder doorslaggevende invloed op de prestaties van deze aandelen.

Banken

Aandelen sector: financiële instellingen

De supersector financiële dienstverlening omvat de sectoren financiële kredietdiensten, investeringsbanken & makelaars, closed-end fondsen, open-end fondsen en andere beleggingsinstrumenten. Bekende bedrijven in deze sector zijn onder meer Interactive Brokers en JPMorgan Chase & Co.

Financiële instellingen

Aandelen sector: verzekeringen

Bedrijven binnen de verzekeringssector worden onderverdeeld tussen levensverzekeringen en andere verzekeringen, zoals schadeverzekeraars of ongevallenverzekeraars. Ook assurantiemakelaars vallen binnen deze sector. Bekende bedrijven binnen deze sector zijn o.a. Aegon, Allianz en NN Groep.

Verzekeringen

5. Onroerend goed

Naast beleggen op de beurs is onroerend goed de meest populaire beleggingsvorm. Ook beursgenoteerde vastgoedbedrijven profiteren hiervan. In Nederland kennen we Unibail-Rodamco-Westfield en Vastned. In 2020 kwam het bedrijf Deutsche Wohnen AG in de DAX en er zijn ook internationaal succesvolle bedrijven zoals Welltower of Public Storage.

Aandelen sector: vastgoed

De supersector vastgoed bestaat uit de subsectoren vastgoedinvesteringen, ontwikkelingsdiensten en vastgoedfondsen (REIT’s). REIT’s staat voor Real Estate Investment Trust. Bij stijgende vastgoedprijzen bieden vastgoedaandelen vaak een aantrekkelijk rendement.

Vastgoed

6. Consumentengoederen

Binnen deze sector vallen de bedrijven die producten ontwikkelen die dagelijks worden gebruikt door consumenten. Denk hierbij aan producenten van elektronische producten, textiel en luxegoederen. Kenmerkend voor deze industrie is dat er een groot aantal verschillende sectoren gecombineerd worden. De consumptiegoederenindustrie op de aandelenmarkt omvat de volgende supersectoren:

Aandelen sector: auto-industrie

De auto-industrie is van grote omvang en zeer belangrijk voor de economie van landen zoals Duitsland en Japan. Naast bekende autofabrikanten als Volkswagen, BMW, Toyota en Ford zijn er ook een groot aantal beursgenoteerde toeleveringsbedrijven zoals Continental.

Auto-industrie

Aandelen sector: consumptiegoederen en -diensten

De zeer brede supersector consumptiegoederen en -diensten omvat verschillende subsectoren van de consumptiegoederenindustrie. Hieronder vallen bijvoorbeeld bedrijven die zich bezighouden met consumentendiensten, huishoudelijke artikelen, huisvesting, recreatiegoederen en persoonlijke goederen.

Consumptiegoederen en -diensten

Aandelen sector: media

De media-industrie omvat de subsectoren entertainment, mediabureaus, uitgeverijen en omroepen (radio en tv). Het grote succes van bedrijven als Spotify en Netflix toont het wereldwijde belang van de entertainmentindustrie aan.

Media

Aandelen sector: retail

In de retail wordt onderscheid gemaakt tussen gediversifieerde retailers, kledingwinkels, woonwinkels en speciaalzaken. E-commerce speelt een grote rol binnen deze sector. De wereldwijde marktleider Amazon is daar het perfecte voorbeeld van.

Retail

Aandelen sector: toerisme

De supersector en de gelijknamige toerismesector omvat de subsectoren luchtvaart, casino en kansspelen, hotels, vrijetijdsdiensten, restaurants en bars. Bekende namen uit deze sector zijn Booking.com, Starbucks, Air France-KLM en Peloton.

Toerisme

7. Consumptiegoederen

Basis consumptiegoederen zijn producten voor de basisbenodigdheden. Het gaat om producten voor dagelijks gebruik zoals voedsel en drogisterijartikelen. Maar ook luxegoederen zoals tabaksproducten en alcoholische dranken vallen onder de basis consumptiegoederen. De industrie voor consumentengoederen op de aandelenmarkt omvat de volgende supersectoren:

Aandelen sector: voedingsmiddelen

Eten en drinken is altijd nodig – in elke economische situatie. Dit maakt deze supersector veel crisis bestendiger dan andere. Wel kunnen bijvoorbeeld veranderingen in het consumptiegedrag de markt beïnvloeden, zoals blijkt uit de toenemende vraag naar biologische producten. Maar ook staatsinvloed zoals in de tabaksindustrie speelt een rol en kan de verkoop beïnvloeden en daarmee uiteindelijk ook de aandelenkoersen van bedrijven in deze supersector.

Voedingsmiddelen

Drogisterijen en supermarkten

Deze supersector omvat detailhandel en groothandel in levensmiddelen, persoonlijke producten, bederfelijke huishoudelijke producten en diverse consumptiegoederen. Industriereuzen zoals Colgate-Palmolive, Unilever of Procter & Gamble zijn praktisch wereldwijd vertegenwoordigd met talloze merken en producten in de sector.

Drogisterijen en supermarkten

8. Aandelensector: industriële bedrijven

Industriële bedrijven hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de economische en sociale ontwikkeling van de afgelopen eeuw. Van constructie tot machinebouw, industriële vooruitgang heeft de wereld permanent veranderd. Veel traditionele bedrijven in deze sector zijn nog steeds succesvol in het huidige technologietijdperk, zoals Siemens en General Electric op indrukwekkende wijze aantonen.

Aandelen sector: bouw- en constructie

Zelfs als de bouwsector sterk wordt beïnvloed door economische schommelingen, zijn er zeker bedrijven die de top van de aandelenmarkt hebben bereikt en projecten over de hele wereld uitvoeren. De meeste investeerders zijn bekend met bedrijven als de Koninklijke BAM Groep of Boskalis.

Bouw- en constructiesector

Aandelen sector: industriële goederen en diensten

Alle bedrijfstakken die niet tot de bouw- en bouwmaterialensector behoren, zijn gegroepeerd in de supersector industriële goederen en diensten. Hier vindt u bedrijven uit de machinebouw, gereedschapsbouw en spoorwegen. Ook transport- en bezorgdiensten bij bekende bedrijven als Deutsche Post of FedEx maken deel uit van deze supersector. Ook de omstreden, maar niettemin veel verhandelde wapenvoorraden uit de lucht- en ruimtevaart- en defensiesector bevinden zich hier.

Industriële goederen en diensten

9. Basismaterialen

Binnen deze industrie vallen de sectoren grondstoffen en chemie. Voor beide markten lijken beleggers steeds meer aandacht krijgen. Goudaandelen, zilveraandelen, maar ook lithium- of platina-aandelen slagen er keer op keer in een hoog momentum te ontwikkelen en vertonen zo nu en dan flinke prijsstijgingen.

Aandelen sector: grondstoffen

De sector grondstoffen omvat industriële materialen, mijnbouw en industriële & edelmetalen. Als alternatief voor directe handel in grondstoffen op de beurs, kunnen grondstofaandelen worden gebruikt om te profiteren van de toenemende vraag naar grondstoffen. Beleggers kunnen direct in grondstoffen beleggen, maar ook in aandelen van bedrijven in deze sector. Handelen in grondstoffen via futures of ETF’s is ook erg populair bij beleggers.

Grondstoffen

Aandelen sector: chemie

Ook al behoren chemie-aandelen niet tot de toppers op de beurs, er zijn nogal wat chemiebedrijven die beleggers in de gaten moeten houden. Bekende Nederlandse bedrijven als Koninklijke DSM zijn ook actief in de chemische industrie.

Chemie

10. Energie

Tegenwoordig wordt de energiesector sterk beïnvloed door de energietransitie. Klassieke energiebronnen zoals olie, gas en steenkool maken steeds meer plaats voor alternatieve energiebronnen. Van deze transitie weten onder andere waterstofaandelen enorm te profiteren. Maar de verandering wordt ook zichtbaar in de energieopwekking, waar met name zonne-energie aandelen van kunnen profiteren.

Aandelen sector: energie

De energiesector kan worden onderverdeeld in drie subsectoren: fossiele brandstoffen, hernieuwbare energiebronnen en energieleveranciers. Bekende, reeds lang bestaande energieaandelen zijn onder meer Exxon Mobil en Royal Dutch Shell. Als het gaat om hernieuwbare energie, zijn bedrijven zoals First Solar en Ballard Power bekende vertegenwoordigers van de industrie.

Energie

Laatste artikels

11. Uilities

Een utility bedrijf is een bedrijf dat, vaak vanuit een monopolie positie, opereert in een sector die producten of diensten levert die van algemeen belang zijn.

Het klimaat en het milieu zijn grote uitdagingen voor nutsbedrijven in de 21e eeuw. Conventionele elektriciteit wordt steeds vaker vervangen door groene stroom. Men wordt zich ook steeds meer bewust van het feit dat schoon drinkwater steeds schaarser wordt. Wanneer u in utility aandelen belegt, is het de moeite waard om te bekijken welke bedrijven bezig zijn met innovatieve oplossingen.

Aandelen sector: utilities

Binnen deze industrie zijn bedrijven actief in traditionele, alternatieve of gecombineerde energieopwekking. Deze sector omvat ook gasleveranciers, waterleveranciers, multileveranciers en afval- & verwijderingsbedrijven. Onder de grote bedrijven in deze sector vallen onder meer American Water Works Company Inc., Waste Management Inc. en het Duitse energieconcern E.ON.

Utilities

Actuele sectoren

De beste aandelen sectoren