Beleggen in beursgenoteerde vastgoedfondsen met REITS

Door Sven van Gasse


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 9 minutes

reits
Vastgoed is een populaire investering, maar directe beleggingen vereisen vaak veel kapitaal en onderhoud.  Tegenwoordig kunnen beleggers via Real Estate Investment Trusts (REIT’s) eenvoudig blootstelling krijgen aan de vastgoedmarkt, zonder dat ze fysiek vastgoed hoeven te bezitten.  

In dit artikel onderzoeken we wat REIT’s zijn en de voordelen en risico’s die ze bieden.

Wat is een REIT? 

Een Real Estate Investment Trust (REIT) is een beleggingsvehikel dat beleggers de mogelijkheid biedt om te investeren in onroerend goed zonder direct eigendom te verwerven. REIT’s zijn bedrijven die eigendom hebben van, opereren of financiering bieden voor vastgoed dat inkomsten genereert zoals kantoorgebouwen, winkelcentra, appartementencomplexen, hotels en industriële panden. 

REIT’s werden opgericht door een wet uit 1960. Ze waren bedoeld om investeren in onroerende goederen toegankelijker te maken. Beleggen in fysiek vastgoed vergt immers een groot kapitaal. Met REIT’s kunnen kleine beleggers nu eenvoudig investeren in grote vastgoedprojecten, zoals winkelcentra en appartementen. 

De werking van REIT’s is vergelijkbaar met die van beleggingsfondsen. Het kapitaal van verschillende investeerders wordt gebundeld tot één geheel. Met het opgehaalde geld gaat het bedrijf dan investeren in vastgoed in plaats van aandelen of obligaties.  

Beleggers krijgen op twee manieren rendement: door dividenden of door een waardestijging van de aandelen van de REIT. 

Criteria REIT 

Niet elk bedrijf dat actief is in de vastgoedsector mag zich een REIT noemen. De benaming van REIT is immers onderhevig aan strikte regelgeving. Verder bespreken we de belangrijkste criteria om gekwalificeerd te worden als REIT.  

Allereerst moet een bedrijf minimaal 75% van zijn totale activa investeren in vastgoed, vastgoed gerelateerde leningen of aandelen van andere REIT’s. Ook moet een REIT tenminste 75% van het bruto-inkomen halen uit huur, rente op hypotheken die onroerend goed financieren of de verkoop van onroerend goed. 

Hiernaast moet een REIT passief vastgoed beheren en niet actief betrokken zijn bij vastgoedontwikkeling of -handel. Dit is om ervoor te zorgen dat de inkomsten voornamelijk uit passieve bronnen zoals huur komen.  

Tot slot zijn REIT’s gebonden aan een verplichte uitkering van dividend. Een REIT moet jaarlijks minstens 90% van zijn belastbare inkomen uitkeren aan de aandeelhouders in de vorm van dividenden. 

Soorten REIT’s   

Er zijn verschillende soorten die elk een specifieke focus hebben.  

Equity REIT 

Equity REIT’s zijn de meeste voorkomende soort. Equity REIT’s bezitten en beheren direct vastgoed zoals kantoorgebouwen, winkelcentra, appartementen en hotels.  

Ze genereren inkomsten door het ontvangen van huurbetalingen van huurders. Deze REIT’s profiteren van vastgoedwaardestijgingen en stabiele huurinkomsten. 

Mortgage REIT 

Mortgage REIT’s investeren niet in vastgoed zelf, maar in hypotheken of hypotheek gerelateerde effecten zoals Mortgage-Backed Securities (MBS). Ze verdienen hun inkomen door rente te ontvangen op de hypotheken die ze bezitten.  

Mortgage REIT’s kunnen extra gevoelig zijn voor rentevoorkeuren en veranderingen in de rentetarieven. Hun inkomsten zijn immers afhankelijk van de renteverschillen tussen hun leningen en de kosten van hun eigen financiering. 

Hybrid REIT 

Hybrid REIT’s combineren elementen van zowel Equity als Mortgage REIT’s. Ze bezitten en beheren vastgoed zoals Equity REIT’s maar investeren ook in hypotheken en hypotheek gerelateerde effecten zoals Mortgage REIT’s.  

Deze aanpak biedt diversificatie van inkomstenbronnen, zowel uit huurinkomsten als rente-inkomsten, wat kan bijdragen aan een stabieler financieel profiel. 

Speciality REIT 

Specialty REIT’s richten zich op specifieke nichemarkten binnen de vastgoedsector zoals datacenters, self-storage units, gezondheidszorgfaciliteiten of infrastructuur zoals zendmasten.  

Ze bieden beleggingsopportuniteiten in sectoren die minder algemeen zijn maar unieke groeimogelijkheden en risicoprofielen hebben. Dit type REIT kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die geïnteresseerd zijn in sectorspecifieke trends en behoeften. 

Voordelen van beleggen in REIT’s 

Beleggen in (REIT’s) biedt tal van voordelen voor beleggers.  

  • Diversificatie: REIT’s voor diversificatie doordat ze beleggen in verschillende vastgoedsectoren zoals woningen, kantoren en winkelcentra. Dit verlaagt het risico doordat de prestaties van verschillende vastgoedtypen elkaar kunnen compenseren.  
  • Regelmatige inkomsten: REIT’s bieden vaak stabiele dividenduitkeringen. Ze zijn wettelijk verplicht om minimaal 90% van hun belastbare inkomen als dividend uit te keren, wat zorgt voor een aantrekkelijke bron van regelmatige inkomsten. 
  • Liquiditeit: REIT’s zijn liquide, doordat veel van hen op beurzen worden verhandeld. Dit maakt het gemakkelijk om aandelen te kopen of verkopen.  
  • Professioneel vastgoedbeheer: Beleggers profiteren van professioneel beheerde vastgoedportefeuilles zonder direct betrokken te zijn bij vastgoedbeheer. REIT’s bieden zo een toegankelijk en passief middel om te profiteren van vastgoedmarkten met lagere instapdrempels en lagere kosten dan direct vastgoedbezit. 

Risico’s van beleggen in REIT’s 

Beleggers die overwegen om te beleggen in REIT’s moeten zich wel bewust zijn van de mogelijke risico’s die hiermee gepaard gaan.  

Rentegevoeligheid: Hogere rentetarieven verhogen de financieringskosten van REIT’s, wat kan leiden tot lagere winsten. Bovendien kunnen hogere rentetarieven REIT’s minder aantrekkelijk maken ten opzichte van andere inkomsten-genererende beleggingen, zoals obligaties. 

Marktvolatiliteit: Omdat REIT’s op de beurs worden verhandeld, zijn ze gevoelig voor de schommelingen op de aandelenmarkt. 

Sectorspecifieke risico’s: REIT’s die zich richten op specifieke sectoren, zoals winkelcentra, kunnen worden beïnvloed door trends zoals de opkomst van e-commerce. Dit zorgde voor een grotere leegstand in winkelstraten. REIT’s die zich enkel focusten op dit segment, hebben het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad op de beurs. 

Voorbeelden van Reit’s 

Hieronder delen we een lijst van 5 willekeurige REIT’s. Deze hebben we niet geanalyseerd en vormen geen beleggingsadvies. De lijst is puur informatief om aan te tonen welke vastgoedfondsen op de beurs worden verhandeld.  

Europese REIT’s: 

  1. Unibail-Rodamco-Westfield (URW): Een van de grootste commerciële vastgoedbedrijven in Europa, met een focus op winkelcentra en vastgoed in grote steden zoals Parijs en Londen. 
  1. Segro plc: Dit Britse vastgoedbedrijf richt zich op logistieke en industriële vastgoedobjecten en is sterk gepositioneerd in de snelgroeiende e-commerce sector. 
  1. Vonovia SE: Een van de grootste woningvastgoedbedrijven in Europa, gevestigd in Duitsland. Vonovia is gespecialiseerd in residentieel vastgoed en beheert een grote portefeuille aan huurwoningen. 

Amerikaanse REIT’s: 

  1. Prologis, Inc. (PLD): Dit is een van de grootste REIT’s ter wereld, gespecialiseerd in logistiek vastgoed en distributiecentra, vooral gedreven door de groei van e-commerce. 
  1. American Tower Corporation (AMT): Deze REIT investeert in telecommunicatie-infrastructuur zoals zendmasten, en heeft wereldwijde activiteiten. Het is populair vanwege de groei van mobiele datadiensten. 

REIT’s kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in beursgenoteerde vastgoedfondsen met REITS te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Bronnen:

https://www.investopedia.com/terms/r/reit.asp

https://www.investopedia.com/terms/r/reit.asp

https://www.bankrate.com/investing/reit/#:~:text=A%20real%20estate%20investment%20trust%20(REIT)%20is%20a%20company%20that,loans%20owned%20by%20the%20REIT