Er bestaan hoge verwachtingen over de Chinese economie. Recent kwam er nog een rapport naar buiten dat in 2028 China de grootste economie ter wereld zou zijn. Anderzijds bestaat er ook politiek risico bij Chinese aandelen. Kijk maar hoe Xi Jinping nu de duimschroeven aandraait bij sommige monopolistische bedrijven. Het bedrijf Tencent blijft vooralsnog buiten schot van de Chinese Communistische partij. Laten we eens een kijkje nemen hoe het aandeel Tencent ervoor staat.
De activiteiten van Tencent
Indien u bekend bent met Chinese aandelen dan heeft u ongetwijfeld al gehoord van het aandeel Tencent. Het is een enorm groot bedrijf op de beurs van Hong Kong. De grootte van het bedrijf wordt nog maar eens benadrukt door de marktwaarde van Tencent. Deze bedraagt maar liefst 673 miljard dollar. Om dit in perspectief te plaatsen, dit is ruim 15 miljard dollar meer dan Tesla die de titel van meest waardevolle autofabrikant draagt en bijna 3 maal de marktwaarde van Coca-Cola. Tencent is publiek gegaan in 2004 toen het bedrijf slechts zes jaar bestond en is sindsdien enorm actief geworden in het inkopen van belangen en het overnemen van bedrijven.
Maar hoe heeft dit bedrijf nou zo groot kunnen worden en waar houdt het bedrijf zich mee bezig?
Het bedrijf is vooral actief binnen de technologiesector. Het meest bekende product van Tencent is ongetwijfeld WeChat. WeChat is een communicatiemiddel zoals wij in het Westen WhatsApp kennen. In China vormt WeChat het populairste communicatiemiddel. Naast communiceren kan u met WeChat ook betalen door het te koppelen aan WeChat Pay, vliegtuigtickets kopen, nieuwe mensen ontmoeten, hotels boeken en zoveel meer. WeChat biedt net wat meer functies aan dan WhatsApp. U kan WeChat aanzien als een mix tussen WhatsApp en Facebook.
WeChat is enorm populair en had in 2020 meer dan 1 miljard gebruikers. Deze populariteit moet ook met een korrel zout genomen worden aangezien de populaire westerse sociale media niet zijn toegestaan in China en WeChat dus eigenlijk amper concurrentie kent.
League of Legends
In 2003 werd Tencent Games opgericht zodat het bedrijf zich meer kon focussen op de gaming industrie. Er werd voornamelijk aandacht besteed aan de ontwikkeling aan online games en games voor op de smartphone. Momenteel heeft Tencent een aardige portefeuille opgebouwd. Zo is Tencent volledig eigenaar van het populaire “League of Legends” door de overname van ontwikkelaar Riot Games en hebben ze een aandeel in Fortnite, één van de populairste games van de voorbije jaren.
In 2017 heeft Tencent WeGame gelanceerd. Dit platform zal games aanbieden van over heel de wereld en zal zo een directe concurrent worden van het populaire gamersplatform Steam. Om nog maar eens aan te tonen hoe groot Tencent eigenlijk is, heeft het “nieuwe” WeGame momenteel 200 miljoen actieve gebruikers tegenover 125 miljoen gebruikers dat het reeds gevestigde Steam momenteel heeft. Eind december dit jaar werd bekendgemaakt dat Tencent wederom een overname in de game-industrie heeft gedaan. Deze keer werd Leyou Technologies overgenomen voor een bedrag van 1,5 miljard dollar.
Daarnaast heeft Tencent de voorbije jaren geïnvesteerd in Ubisoft en Activion Blizzard waar Tencent nu voor 5 procent eigenaar van is. Tenslotte heeft Tencent nog investeringen gedaan in Reddit en PlatinumGames. Het aandeel Tencent is dus zeer goed vertegenwoordigd binnen de gamingindustrie wat voor velen nog veel potentie heeft om de komende jaren een zeer lucratieve sector te worden. De overnamestrategie van Tencent brengt ook risico’s met zich mee. Hoe meer overnames Tencent doet, hoe meer het Chinese bedrijf kans zal hebben om een slechte overname te doen. Daar moet u als (toekomstige) aandeelhouder van Tencent rekening mee houden.
Andere activiteiten
Ondanks de twee eerder aangehaalde activiteiten, welke de meest bekende zijn, is Tencent ook actief in andere sectoren. Zo is Tencent actief in het produceren van films, boeken en series. Ook hebben ze een eigen muziekstreamingdienst. Tencent heeft eind 2018 een akkoord gesloten met Spotify om een swap te doen van aandelen. Tencent bezit dus aandelen Spotify en Spotify bezit aandelen van Tencent.
Tenslotte is het bedrijf ook actief in de e-commerce door een aandeel van 15 procent te nemen in JD.com wat één van de grootste spelers is binnen China samen met Alibaba.
Kwartaalresultaten van het aandeel Tencent
De laatst bekende cijfers van het aandeel Tencent zijn die van het derde kwartaal van het laatste boekjaar. Over het algemeen is er een zeer positieve trend gaande in de cijfers. Zo is de totale omzet 29 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. De omzet bedroeg nu 15,66 miljard euro. De nettowinst is zelfs nog meer gestegen dan de omzet. De nettowinst bedraagt 32 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze is gestegen tot 4,03 miljard euro.
Onderdeel | Deel van de omzet |
Online games | 33% |
Financiële technologie | 26% |
Sociale netwerken | 23% |
Online advertentie | 17% |
We zien ook dat het grootste deel van de omzet gerealiseerd wordt door de game-industrie. Dit is uiteraard niet heel verwonderlijk door de vele investeringen en belangen Tencent heeft in verschillende aspecten van de industrie. Ook is er over heel de wereld door de crisis veel meer tijd naar games gegaan, wat uiteraard een gunstig effect heeft op de cijfers van Tencent.
Verder kennen muziek- en video-abonnementen een stijging door de crisis. Zij zijn samen 25 procent gestegen tot een totaal van 213 miljoen dollar. Alleen de video-abonnementen stegen al 20 procent tot 120 miljoen dollar.
Controle van China
Jarenlang hebben de Chinese technologiebedrijven zich kunnen ontwikkelen zonder al te veel zorgen. Toch zijn er de laatste tijd veel spanningen tussen de tech giganten en de Chinese overheid. Het werd allemaal heel duidelijk toen de IPO van Ant Group werd afgelast doordat de Chinese overheid meer regels voor het bedrijf wilde. Nu wil de Chinese overheid ook de andere technologiebedrijven meer regels opleggen.
Jarenlang was er geen of amper controle. Westerse technologiebedrijven werden door de Chinese overheid geweerd en bedrijven zoals Tencent konden makkelijk doorgroeien. Nu dat de bedrijven quasi een monopolie hebben en hun invloed soms tegen het Chinese politieke bastion hun borst stuit, gaat de overheid toch meer en meer ingrijpen. Net zoals de Europese Unie ook strengere regels wil voor de Westerse technologiebedrijven.
Deze verandering in mentaliteit van de Chinese overheid komt voornamelijk doordat de bedrijven zo immens populair zijn en doordat zo veel mensen er gebruik van maken, beschikt het bedrijf over enorm veel data. Deze data zou gebruikt kunnen worden om mensen te kunnen beïnvloeden en een bepaalde richting uit te sturen en dat is iets wat de Chinese overheid aan banden wil leggen.
Prosus
Voor velen is beleggen op de Chinese beurs een stap die ze niet willen of durven zetten. Het is echter mogelijk om onrechtstreeks te beleggen in Tencent op de Amsterdamse AEX dankzij Prosus. Prosus is een mediaconglomeraat dat belegt in zeer veel beginnende technologiebedrijven maar één daarvan is bijzonder goed uitgedraaid, namelijk Tencent. Reeds in 2001 kocht Naspers (waar Prosus een afsplitsing van is) 46,5 procent van de aandelen van Tencent voor 32 miljoen dollar. Momenteel heeft Prosus nog maar 31 procent van de aandelen in haar bezit maar deze hebben wel een waarde van maar liefst 110 miljard dollar.
Conclusie aandeel Tencent
Tencent is een gigantisch bedrijf met takken in verschillende sectoren. Voornamelijk in de gamingindustrie reikt haar bereik zeer ver. Het aandeel Tencent is zeer interessant voor de toekomst aangezien het een zeer technologisch bedrijf is en het een groot aandeel in de gamingindustrie heeft wat voor velen nog een grote groei zal laten zien. Toch moet er ook rekening gehouden worden met het land waar Tencent zich in bevindt. China staat bekend als een enorm grote en snel groeiende economie, dit verklaart uiteraard ook de giganten op de beurs maar ook is het voor Westerse beleggers vaak niet helemaal duidelijk welke invloed de Chinese regering heeft op deze bedrijven.
Het aandeel Tencent is dus beleggen in een actief en toekomstgericht aandeel in een snelgroeiende economie. Het is aan de individuele belegger om voor zichzelf uit te maken of zo’n aandeel in zijn/haar portefeuille past.
Zelf in Tencent beleggen via LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:
Editorial credit: rblfmr / Shutterstock.com – Pavel Kapysh / Shutterstock.com
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart