Aandeel PayPal
PayPal is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf dat zich richt op digitale betalingen en geldoverdrachten. Opgericht in 1998, heeft PayPal zich ontwikkeld van een online betalingsoplossing voor eBay naar een veelomvattend platform dat door miljoenen mensen wereldwijd wordt gebruikt. Het bedrijf biedt diverse diensten, waaronder online betalingen, geldoverdrachten, en peer-to-peer-transacties via zijn digitale portemonnee.
PayPal heeft de manier waarop mensen en bedrijven geld verzenden, ontvangen en beheren, gerevolutioneerd. Vele jaren lang garandeerde het enorme gebruikersbestand het succes, wat ook gunstig was voor de aandeelhouders. Na de beursintroductie in 2015 kende de koers vele jaren lang maar één richting; omhoog. Tijdens de beursgekte van 2020 en 2021 bereikte PayPal recordhoogtes van ruim $ 300. Op het hoogtepunt was PayPal ruim $ 350 miljard waard, ongeveer gelijk aan de beurswaarde van Mastercard. Wie na de beursgang instapte, kon genieten van koerswinsten van ongeveer 800%.
Sindsdien is er echter weinig vreugde te bespeuren. PayPal is vandaag de dag nauwelijks meer waard dan ten tijde van de beursintroductie. Alle euforie en vertrouwen zijn vervlogen. De langverwachte ommekeer is dit jaar vooralsnog uitgebleven. Maar met de recente opleving van Adyen rijst de vraag bij beleggers of voor PayPal hetzelfde pad bestempeld is.
De reden voor de koersval
Diverse redenen hebben bijgedragen aan deze situatie, waaronder verschuivingen in het management, druk van activistische aandeelhouders om Xoom te verkopen, tegenvallende groei, dalende marges en de gedeeltelijke verkoop van de kredietportefeuille (“Buy now pay later”) aan KKR. Het feit dat de bedrijfscijfers door al deze bijzondere effecten door veel beleggers moeilijk(er) te interpreteren zijn, weegt ook mee.
In totaal leiden al deze factoren tot grote onzekerheid bij beleggers, die door de dalende koersen sowieso al behoedzaam zijn. Deze psychologische factor mag niet onderschat worden. Tegelijkertijd lijken ook maar weinig beleggers nog bereid te zijn om PayPal te shorten op deze lage koersniveaus. Momenteel bedraagt de short float slechts 1,75%. Dit zegt wel iets over de kwaliteit van PayPal. De beren mijden aandelen van sterke bedrijven niet zonder reden.
Brengt de nieuwe CEO de ommekeer?
Wanneer binnen korte tijd meerdere leden van de top vervangen worden, wekt dat geen vertrouwen Maar uiteindelijk zijn alle wisselingen van de wacht eenvoudig te verklaren.
De langdurige CFO Rainey kreeg een baanaanbod dat waarschijnlijk niemand zou afslaan. Hij vertrekt naar de CFO-positie bij Walmart en zal daar waarschijnlijk vele malen meer verdienen. Als opvolger werd noodgedwongen en tijdelijk Blake Jorgensen benoemd. Jorgensen heeft echter al geruime tijd gezondheidsproblemen en nam het jaar ervoor zelfs een sabbatical op. Inmiddels is Jamie Miller benoemd als CFO, die bij General Electric is opgeklommen tot CFO en vervolgens CFO-posities bij Cargill en EY heeft bekleed.
De langdurige CEO Dan Schulman is met 65 met pensioen gegaan, maar behoudt zijn positie in de raad van bestuur en heeft kort voor zijn vertrek nog voor bijna $2,0 miljoen aan PayPal-aandelen gekocht tegen een koers van $76,17 USD. Zijn opvolger is inmiddels ook bekend. De positie van CEO wordt overgenomen door Alex Chriss, die eerder bij Intuit de afdeling voor kleine bedrijven en zelfstandigen heeft geleid. In die rol was hij verantwoordelijk voor meer dan 8.000 werknemers.
Xoom en Zwakke Groei
Een mogelijke verkoop van Xoom is in het grote geheel niet bijzonder, maar zou de bedrijfsstructuur kunnen stroomlijnen en een focus op de snelgroeiende bedrijfsonderdelen mogelijk maken.
Of de groei van een bedrijf zwak is, ligt natuurlijk in het oog van de beschouwer. Elders zou men verheugd zijn dat de omzet in 2022 met 8% is gestegen, voor PayPal was het echter het zwakste jaar sinds de beursintroductie. Maar als je het vergelijkt met veel concurrenten in de betalingssector, doet PayPal het best aardig. Concurrent Block liet in 2022 een krimp zien van 0,73%. Aan de andere kant zagen we in 2022 juist meer groei bij Adyen (+33%), Stripe (+20%) en Mastercard (+18%).
PayPal kende de jaren hiervoor echter ook soortgelijke groeipercentages. Tussen 2018 en 2022 groeide de omzet van $ 15,45 miljard tot $ 27,52 miljard, wat neerkomt op een samengestelde jaarlijkse omzetgroei (CAGR4y) van 15,5%. In 2023 zal de omzet naar verwachting stijgen met 7,6% tot $ 29,61 miljard.
De dalende marges, die in 2022 leidden tot een winstdaling van 10% zitten beleggers echter niet lekker. Dit was deels te wijten aan het snelgroeiende personeelsbestand, waarbij vanaf 2020 simpelweg te veel mensen waren aangenomen. Ook de overmatige groei van PayPal-tak Braintree zat het bedrijf dwars. Met Braintree kunnen e-commercebedrijven eenvoudig betalingen met creditcards verwerken, ook buiten het bekende PayPal-platform. Het nadeel hiervan is dat de marges hier aanzienlijk lager zijn, wat leidt tot lagere marges op bedrijfsniveau.
Verkoop van de kredietportefeuille “Buy now pay later”
Afgelopen zomer verkocht PayPal zo’n $ 44 miljard van zijn kredietportefeuille aan Private Equity bedrijf KKR. Men kan het eens zijn met deze beslissing of niet, maar het leek vooral bedoeld om de kredietrisico’s van de hand te doen en zo het vertrouwen van beleggers te versterken. Bovendien leverde de verkoop $1,8 miljard op, wat onmiddellijk gebruikt kon worden voor eigen aandeleninkoop. Helaas heeft de transactie ook geleid tot een tijdelijke, aanzienlijke daling van de vrije kasstroom. Hoewel het slechts een boekhoudkundig effect is, heeft het bijgedragen aan de toenemende onzekerheid.
Outlook en waardering PayPal
Al het tumult heeft blijkbaar geleid tot een situatie waarin de operationele successen niet werden opgemerkt. In de 9 maanden van het lopende boekjaar kon de omzet worden verhoogd van $20,1 naar $21,7 miljard. Doordat men aan de kostenkant terughoudend was, resulteerde dit in een stijging van het operationele resultaat van $2,59 naar $3,30 miljard. Het nettoresultaat verdubbelde bijna, van $1,50 naar $2,84 miljard. Naar verwachting zal PayPal het laatste kwartaal ook een omzetgroei van ongeveer 6,5% laten zien. Daarmee komt de verwachte omzet voor 2023 uit op $ 29,51 miljard en een nettowinst van $ 4,36 miljard, wat een nieuw record zou opleveren. Er wordt verwacht dat er ten minste $4,6 miljard aan vrije kasstroom zal worden gegenereerd.
Analisten houden vervolgens rekening met aanhoudende groei met een omzet van $ 32,2 miljard in 2024 en $ 35,05 miljard in 2025. Daarbij horen nettowinsten van respectievelijk $ 4,36 miljard en $ 3,81 miljard. De vrije kasstroom zal naar verwachting nog beter zijn met $ 6,8 miljard in 2024 en $ 7,33 miljard in 2025.
Het aandeel PayPal handelt dus tegen een verwachte P/E van 14 voor het jaar 2024 en slechts 12,3x in 2025. Gecorrigeerd voor activa is PayPal zelfs nog goedkoper, omdat het momenteel $ 4,8 miljard meer aan contanten heeft dan schulden. De EV/FCF van slechts 8,6x voor het jaar 2024 maken het aandeel erg goedkoop in vergelijking met concurrenten zoals Adyen en Block. Adyen handelt op 42,5x de EV/FCF ratio en Block op 13,4x
De nettokaspositie van bijna $ 5 miljard stelt PayPal niet alleen in staat tot het inkopen van eigen aandelen, maar levert in het huidige rentetijdperk ook een mooi rendement op. PayPal rapporteert de rente-inkomsten niet apart, maar boekt ze onder “Revenues from other value added services.” In dit segment steeg de omzet de afgelopen kwartalen telkens met 25-39%. In het laatste kwartaal werden inkomsten van $ 764 miljoen gegenereerd, dus nu vertegenwoordigt dit segment meer dan 10% van de totale bedrijfsomzet. Een aanzienlijk deel daarvan zou te wijten kunnen zijn aan rente-inkomsten.
Dit boekjaar zal men $5,0 miljard besteden aan aandeleninkoop en gezien de sterke kasstroom en balanspositie lijkt het erop dat men in 2024 een vergelijkbare aanpak zal volgen. Om dit in perspectief te plaatsen: PayPal heeft momenteel een marktkapitalisatie van $61 miljard, wat de omvang van het aandelen-inkoopprogramma duidelijk maakt. Als PayPal blijft doorgaan met het inkopen van zijn eigen aandelen tegen deze prijzen, zal de winst per aandeel daardoor naar verwachting met ongeveer 9% per jaar stijgen, zelfs zonder organische groei. En recentelijk was de organische omzetgroei maar liefst 8%.
Technische analyse aandeel PayPal
De koers van PayPal bevindt zich duidelijk in een dalende trend. In de grafiek hebben we een dalende trendkanaal ingetekend. PayPal beweegt ook ruim onder het dalende 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Dit geeft aan dat de lange termijn technische conditie zwak is.
Op korte termijn is de koers recentelijk iets opgeveerd vanaf de $ 50. Inmiddels is de EMA55 (blauwe lijn) bereikt. Een doorbraak hierboven maakt ruimte vrij voor een verder herstel richting de EMA200 die nu op ongeveer $ 66 ligt. Als PayPal daarboven weet te breken en tevens uit het dalende trendkanaal, dan komt de weg vrij te liggen voor een groter en duurzaam herstel.
De volgende belangrijke weerstand ligt dan rond $ 76,5 en als deze wordt gebroken kan de koers herstellen richting de $ 100. Echter onder de $ 50 kan de verkoopdruk toenemen en dan moeten beleggers rekening houden met lagere koersen.
Conclusie
Het aandeel PayPal kende vanaf de start een verloop waar veel bedrijven van dromen. De enorme stijging tussen 2020 en 2021 eindigde uiteindelijk in tranen. Nu het aandeel weer laag staat oogt de waardering interessant. Bij Adyen is de opleving al gestart, wat mogelijk de interesse van beleggers in de aandelen van betaalverwerkers weer zal aanwakkeren.
PayPal blijft ook investeren in financiële technologie en innovatie. De introductie van nieuwe technologieën, zoals blockchain en kunstmatige intelligentie, kan het bedrijf in staat stellen concurrerend te blijven en nieuwe markten te betreden. Het bedrijf is actief in veel landen over de hele wereld en blijft streven naar wereldwijde uitbreiding. De toenemende digitalisering van betalingen in opkomende markten biedt aanzienlijke groeimogelijkheden voor het bedrijf.
Uiteraard kleven er ook risico’s aan een belegging in het aandeel PayPal. De sector voor digitale betalingen is sterk concurrentieel, met andere grote spelers zoals Square, Block, Adyen en Stripe. Toenemende concurrentiedruk kan van invloed zijn op de winstgevendheid van PayPal. Enkele jaren geleden verruilde eBay namelijk PayPal voor Adyen als betalingspartner. Deze concurrentiestrijd heeft ook de marges binnen de sector onder druk gezet. Beleggers moeten de voor- en nadelen afwegen en bepalen of een belegging in het aandeel Adyen past binnen hun portefeuille en risicotolerantie.
Aandeel PayPal kopen via LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel PayPal. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod: