Aandeel NIO

Wat is de koers en verwachting van het aandeel NIO? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ISIN: US62914V1061
Tickercode: NIO | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

USD

---USD
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max

Vorige analyses van het aandeel NIO

Het aandeel NIO is bezig aan een indrukwekkende stijging. Eind 2019 leek het er op dat de Chinese bouwer van elektrische auto’s failliet zou gaan, maar NIO is als een feniks uit zijn as herrezen. De laatste keer dat we dit aandeel bespraken in augustus stond de koers nog rond de $ 18. Daarna is de prijs van het aandeel NIO opgelopen tot boven de $ 55. Hoog tijd voor een update.

Steeds meer bedrijven zetten zich actief in voor de productie van elektrische auto’s. Tesla is de absolute favoriet, maar omdat de koers zo hard is gestegen, zijn beleggers op zoek naar alternatieven. Is NIO een geduchte concurrent van Tesla?

Aandeel NIO

Elektrisch rijden wordt al tijden bestempeld als de toekomst. Hoewel de markt voor elektrische voertuigen de afgelopen jaren in een stroomversnelling is geraakt, is het aantal volledig elektrische rondrijdende auto’s (nog) beperkt. Andere beweren overigens dat elektrisch rijden helemaal niet zo duurzaam is en wijzen juist op de voordelen van rijden op waterstof. Zie ook: Beleggen in waterstof: Ontdek de beste waterstof aandelen

Het wagenpark op de Nederlandse wegen telt momenteel ruim 402.000 elektrische auto’s en het aantal stijgt hard. Niet iedereen kan een Tesla betalen en daarom zijn concurrenten bezig met veelal goedkopere alternatieven. NIO biedt een alternatief, maar is voorlopig alleen beschikbaar in China. Daar zijn overigens ruim 500 bedrijven geregistreerd die zich bezighouden met de zogeheten ‘new energy verhicle’ (NEV’s), maar NIO is een van de weinige die ook daadwerkelijk auto’s heeft verkocht. Het aandeel wordt via een ADR verhandeld op de NYSE onder het symbool: “NIO”.

Wat doet NIO?

Beleggers die geïnteresseerd zijn in Chinese aandelen of de opkomst van elektrisch rijden kennen NIO waarschijnlijk al. Het Chinese bedrijf NIO ontwikkelt naar eigen zeggen de auto van de toekomst. Bij de oprichting heette het bedrijf NextCar, maar die naam werd na enkele jaren gewijzigd in NIO.

Fun fact: de Chinese naam van NIO is Weilai, wat ‘blauwe lucht komt eraan’ betekent. Met de elektrische auto hoopt het bedrijf bij te dragen aan een schonere lucht. Deze blauwe lucht is de missie en filosofie van het bedrijf voor een betere toekomst. China staat er natuurlijk bekend om een groot probleem te hebben met luchtvervuiling in de grote steden.

NIO is een elektrische autofabrikant met zijn hoofdvestiging in Shanghai. De oprichter van NIO is de Chinese ondernemer Bin Li. Het bedrijf heeft meer dan 9.000 werknemers in dienst op 19 verschillende locaties in China, de VS en Europa. Hoewel het bedrijf plannen heeft om zijn auto’s over de gehele wereld te verkopen zijn ze tot nu toe enkel te koop in China. Grootaandeelhouders op dit moment zijn onder andere Tencent (16,3%) en Baillie Gifford (12,2%).

Subsidies

Beijing was aanvankelijk blij met de komst van NIO om van de vervelende luchtvervuiling af te komen. Bovendien is China altijd enthousiast over bedrijven die willen concurreren met de grootste Amerikaanse bedrijven als Tesla. Ook zag de Chinese overheid kansen om de buitenlandse olie-import te reduceren. Lange tijd gaf de Chinese overheid dan ook enorme subsidies aan NEV’s, maar het besloot enkele jaren geleden dat deze subsidies in 2020 zouden stoppen. China verwacht dat tegen 2025 dat 20% van de totale autoverkoop komt van schone auto’s zoals elektrische wagens of waterstof.

Eerder dit jaar maakte de overheid bekend de subsidies met nog eens 10% te verlagen, maar ze worden wel verlengd. Volgens het nieuwe plan zal China de subsidies voor de aankoop van NEV’s verlengen tot 2022, en de belastingvrijstellingen voor aankopen voor twee jaar. De subsidies zullen echter alleen gelden voor personenauto’s die minder dan 300.000 yuan ($ 42.376 dollar) kosten. Hiermee sluit de overheid de elektrische voertuigen van onder andere BMW en Daimler uit. Ook Tesla’s Model 3 valt met een prijs van 323.800 yuan net buiten de boot voor subsidies. China zal in principe de subsidies verminderen met 20% in 2021 en 30% in 2022.

Leasen van batterijen

Gek genoeg sluit het hiermee ook NIO uit, want deze modellen kosten ook meer dan 300.000 yuan. Het bedrijf heeft hier echter een slim plan voor bedacht wat ook de consument geld zal schelen. Het bedrijf wil consumenten in staat stellen  hun auto’s zonder accu aan te schaffen en de mogelijkheid te bieden om de meest geschikte accu te verwisselen als dat nodig is. Het ‘Battery as a Service’-plan van het bedrijf (BaaS) stelt consumenten in staat om tot 70.000 Chinese Yuan te besparen op de aankoopprijs van een Nio-model door de accu van hun auto te huren voor ongeveer $ 141 per maand.

De “batterijprijs zal noch in de factuur van de voertuigverkoop, noch in de aanbetaling en de termijnen van de autolening worden opgenomen. De service is in augustus van start gegaan. De prijs van het ES6 model is hierdoor gezakt van 358.000 Yuan tot 273.600 Yuan, als je ook de subsidie van de Chinese overheid meetelt.

Tesla als (grootste) concurrent

Bij de oprichting in 2014 werd meteen een raceauto, de NIO EP9, gelanceerd. Dit was meteen een klap in het gezicht van Elon Musk, aangezien de auto sneller was dan de snelste auto van Tesla. De start-up ontwerpt, produceert en verkoopt slimme elektrische voertuigen. Ook doet het net als Tesla en NVIDIA onderzoek naar zelfrijdende auto’s in combinatie met artificial intelligence. 

Het doel van de startup is uiteraard om elektrische auto’s over de hele wereld te verspreiden. NIO werkt daarvoor ook nauw samen met de op drie na grootste automaker in China: ChongQing Changan Automobile. De bedrijven delen research en delen kennis omtrent het verkopen van elektrische auto’s. NIO wil elektrische auto’s voor de ‘gewone man’. Terwijl Tesla eerder gaat voor premium, gaat NIO eerder voor een meer betaalbare middenklasse. NIO richt zich de eerste jaren nog vooral op de Chinese markt.

Ondanks dat NIO aardig aan de weg timmert, moet het bedrijf het nog altijd afleggen tegen Tesla. In november wist NIO 5.291 auto’s af te leveren, maar Tesla verkocht er alleen al in China 21.603 in die maand. Een ander goedlopende model in China is de goedkope Hong Guang MINI EV van autoproducent Wuling.

Lastige jaren & impact coronavirus

Door de terugvallende vraag in de thuismarkt heeft NIO zware jaren achter de rug. Bovendien werd de vraag, zoals we hierboven al beschreven, negatief beïnvloed door de teruggeschroefde subsidies. Daar komt nog bij dat het bedrijf vertraging opliep met de bouw van nieuwe fabrieken doordat het in bepaalde steden geen goedkeuring daarvoor kreeg.

Ook de coronacrisis gaf de autobouwer weer wat tegengas. De productie moest enkele weken worden stopgezet. Dit leidde uiteindelijk tot matige verkoopcijfers en de verliezen liepen op tot enkele miljarden dollars.  Even leek het erop dat NIO het niet zou gaan redden en de aandelenkoers stortte in.

Maar er is weer licht aan het einde van de tunnel zichtbaar geworden, nadat het overheidsbedrijf Hefei City Construction and Investment Holding een kapitaalinjectie van maar liefst $ 1 miljard in NIO heeft gestoken. Dit was genoeg om alle financiële problemen op korte termijn te overwinnen. Ondanks de wereldwijde pandemie zijn ook de autoverkopen dit jaar de lucht in geschoten.

De financiële cijfers van NIO

Elektrische auto’s zijn nog relatief nieuw en er is dan ook veel onderzoek voor nodig. Dit kost veel geld en NIO heeft de eerste jaren dan ook aardig wat geld nodig gehad. De hoge cashburn was ook één van de redenen waarom NIO in 2018 de (gehaaste) stap naar de beurs maakte. Op 12 september 2018 haalde de Chinese start-up $ 1 miljard op met de beursgang. Dit was lager dan het beoogde bedrag van $ 1,3 miljard. Het bedrijf heeft gekozen voor een beursnotering op de Amerikaanse New York Stock Exchange. De introductieprijs van NIO was $ 6,26 per aandeel.

Kort na de beursgang schoot het bedrijf omhoog en bereikte het aandeel NIO enkele dagen later een piek op $ 13,75. De maanden die volgden waren rampzalig en NIO stond in september 2019 nog maar net boven de $1 per aandeel.

Het bedrijf heeft een verleden met enorme bedragen aan negatieve cashflows. In 2016 was de vrije kasstroom negatief met $414.000. In 2017 werd er $825,528 verbrand en in 2018 nog eens $1,5 miljard. Ook in 2019 ging ruim $1,4 miljard aan cash in rook op, maar de omzet steeg wel fors. In 2018 werd $718,000 omgezet en in 2019 lag de omzet 60% hoger op $1,13 miljard.

Autoverkopen NIO schieten de lucht in – 2020

Duurzame energie is onbetwist de best presterende industrie van 2020. De koersen van bedrijven die zich bezighouden met alternatieve energiebronnen hebben spectaculaire stijgingen laten zien. Maar vooral elektrische autobouwers en waterstof aandelen doen het uitstekend. Het aandeel NIO weet dit jaar flink te profiteren van de duurzame trend. Het aandeel is dit jaar van circa $ 3,70 per aandeel met een indrukwekkend percentage van ruim 1060% opgelopen tot boven de $ 55.

De marktwaarde van het bedrijf is in een jaar tijd vertienvoudigd tot de huidige $ 59 miljard. Beleggers springen op de hype en denken uiteraard de volgende Tesla gevonden te hebben. De koers profiteert overigens niet enkel van de hype rondom deze aandelen. De verkopen zitten namelijk ook echt flink in de lift. Het bedrijf weet vrijwel iedere maand tweemaal zoveel auto’s af te leveren dan in diezelfde maanden van 2019.

In het tweede kwartaal verkocht NIO voor ruim $ 515 miljoen aan auto’s en in het derde kwartaal was dit al opgelopen tot een bedrag van $ 628 miljoen. Dit is een stijging van 22% op kwartaal, maar een stijging van 146% ten opzichte van het derde kwartaal in 2019. Het was overigens ook beter dan men aanvankelijk had verwacht. Ook de marges zijn flink verbeterd en de verliezen lopen terug. Maar let op: het bedrijf maakt dus nog steeds verlies. Het kwartaalverlies kwam uit op $ 154,2 miljoen, wat overigens wel een daling van 58% ten opzichte van Q3 2019 betekende.

Ook het huidige kwartaal verloopt goed. In november werden 5291 auto’s afgeleverd, een nieuw maandrecord. In totaal heeft NIO in 2020 tot nu toe 36.721 elektrische voertuigen afgeleverd, een stijging van 111% jaar op jaar.

Het bedrijf had op 17 november 2020 circa $ 3,3 miljard in kas. Dit bedrag is onder andere opgelopen door de uitgifte van 75 miljoen nieuwe aandelen het afgelopen kwartaal. Hiermee werd voor ruim $ 1,7 miljard opgehaald. De verlening van de subsidies door de Chinese overheid hebben uiteraard bijgedragen aan deze koopgolf. Maar ook de strengere regelgevingen, de drang naar schone energie van de consument en de betaalbaarheid spelen uiteraard een belangrijke rol.

Risico’s hard opgelopen koers

Beleggers van het eerste uur hebben een mooie rit achter de rug. Inmiddels lijkt de koers wat te stabiliseren en beleggers moeten na zulke forse stijgingen uiteraard niet raar opkijken als de koers met enkele tientallen procenten corrigeert. De stijging van het aandeel is grotendeels te verklaren door de potentiele groei. Het bedrijf staat uiteraard vooraan in de energietransitie, maar er zijn ook vele concurrenten. NIO weet hard te groeien, maar moet dat nog wel op langere termijn zien waar te maken. Zonder winst is een waardeering aan dit aandeel toekennen lastig. Wel zien we dat een price/sales ratio van 38 momenteel erg fors is. Bij Tesla ligt de P/S ratio momenteel op 21.

Het bedrijf maakt geen winst en zou op korte termijn weer afhankelijk kunnen worden van nieuwe financieringen. Het bedrijf heeft ook afgelopen jaar weer meerdere malen geld opgehaald bij investeerders en nieuwe aandelen uitgegeven. Beleggers moeten dus rekening blijven houden met verwatering. Toch lijkt winstgevendheid op de loer te liggen als NIO de sterke groei van verkoopcijfers ook het komende jaar weet vast te houden.

De koers van NIO – technische analyse

De grafiek vertoont een zeer sterke stijgende trend. De steeds hogere toppen en bodems signaleren aanhoudende vraag onder beleggers. De afgelopen weken is er wat stabilisatie opgetreden. Beleggers moeten nu goed op de steun rond $ 38,11 letten. Als dit niveau neerwaarts wordt gebroken, kan de koers verder omlaag. Een daling richting de $ 25 ligt dan voor de hand.

Een doorbraak boven het recente topje op $ 48,30 kan de koers weer wat kracht geven. Bij een eventuele doorbraak boven de top op $ 57,20 wordt de lange termijn stijgende trend hervat. Meer koersstijgingen liggen dan in het verschiet.

Aandeel NIO koers

 

Aandeel NIO kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Meer informatie over het aandeel NIO

Aandelen kopen

Waarom via LYNX in aandelen van NIO beleggen?

Met een effectenrekening via LYNX handelt u voordelig in aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook NIO. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short*?

Via  LYNX maakt u de volgende stap in beleggen. Ontdek alle voordelen van beleggen via een broker die aandelenbeleggers serieus neemt.

*Short gaan brengt extra risico's met zich mee: als de koers stijgt in plaats van daalt, kunnen de verliezen onbeperkt oplopen. Het is belangrijk om deze risico's mee te wegen in uw beleggingsbeslissing en enkel te beleggen met kapitaal dat u kunt missen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel NIO

Laatste koers
Verschil in USD
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

NIO : fundamentele cijfers in USD

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio