Of u er nu wekelijks, maandelijks of nooit bent te vinden, iedereen kent McDonald’s. De fastfoodketen is wereldwijd bekend en is ook overal ter wereld te vinden. Naast het verkopen van hamburgers realiseert de onderneming ook nog op andere manieren omzet. In dit artikel gaan we het aandeel McDonald’s van dichterbij bekijken en nagaan hoe ze geld verdienen, geld besteden en aan de toekomst werken.
In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:
- De geschiedenis van het aandeel McDonald’s
- Wat creëert de waarde van het aandeel McDonald’s
- Analyse van het aandeel McDonald’s
- Conclusie aandeel McDonald’s
De geschiedenis van het aandeel McDonald’s
De hamburgerketen kent zijn oorsprong in 1940 in San Bernardino door de broers McDonald. Momenteel bevindt het hoofdkantoor van McDonald’s zich in Chicago. In de voorbije 80 jaar sinds de oprichting heeft de hamburgerketen een fenomenale groei doorgemaakt. We kunnen het zelfs wereldoverheersing noemen in dit geval. Het bedrijf heeft maar liefst meer dan 38.000 vestigingen in meer dan 100 landen.
Elke dag worden er 70 miljoen mensen per dag geholpen die een bestelling plaatsen bij een McDonald’s filiaal. Dit valt te vergelijken met 4500 hamburgers per minuut wereldwijd. U kan dus wel begrijpen dat er een enorm bedrijf achter het aandeel McDonald’s schuilt.
Door de jaren heen heeft het aandeel McDonald’s zich ontwikkelt tot een reus op de beurs en behoort het tot de Amerikaanse Blue Chip Aandelen. Jaar na jaar heeft het aandeel bewezen dat het weinig last heeft van schommelingen in de economie. We kunnen het aandeel McDonald’s dus een defensief aandeel noemen.
Dit wil zeggen dat het in tijden van een onzekere economie vaak een populair aandeel is onder beleggers doordat het weinig correlatie heeft met de schommelingen in de economie en het zijn waarde goed behoudt. Toch heeft het aandeel McDonald’s wel degelijk een invloed gekend van de pandemie. Dit is mede doordat er wereldwijd restaurants zich moesten sluiten. Vind hier meer informatie over ander defensieve aandelen waartoe McDonald’s ook behoort.
Bron 1: Trader workstation
Wat creëert de waarde van het aandeel McDonald’s?
Vanzelfsprekend is het aandeel McDonald’s zo waardevol door de vele vestigingen die ze hebben en de wereldwijde bekendheid. Maar deze kenmerken zorgen er niet voor dat er per se geld binnenstroomt.
McDonald’s genereert een inkomen door de verkoop van fastfood. We verstaan hieronder de burgers, ijsjes, et cetera… Als we kijken naar de verkoop van fastfood zien we dat de thuismarkt in de Verenigde Staten nog altijd de belangrijkste markt is voor McDonald’s.
Het is echter opmerkelijk dat de verkoop van fastfood slechts een klein deel van de omzet uitmaakt. Waar komt het andere deel dan vandaan?
Franchise
McDonald’s werkt met franchisenemers. Slechts 7 procent van alle McDonald’s restaurant zijn eigendom van McDonald’s zelf. Dit is nog steeds meer dan McDonald’s wenst, ze zouden graag 95 procent van de filialen uitbesteden aan franchisenemers. Maar het is niet zo eenvoudig om franchisenemer te worden van een filiaal.
Wanneer een persoon franchisenemer wil worden moet hij of zij een bedrag betalen aan McDonald’s om de zaak te mogen openen. Het laagste bedrag dat te vinden is op hun site is 500.000 dollar om een zaak te mogen openen. Dit bedrag moet ook voor minstens 25 procent uit eigen vermogen bestaan, dus geen geleend geld, en het overige deel dat gefinancierd wordt moet binnen de 7 jaar worden betaald.
Daarnaast betaalt de franchisenemer een maandelijkse huur die, of elke maand vaststaat of een percentage is, gebaseerd op de omzet. Naast de huur krijgt McDonald’s ook elke maand 4 procent van de omzet die de franchisenemer realiseert.
Naast dat McDonald’s vele panden bezit en hier huurinkomsten voor krijgt, bevinden deze panden zich vaak ook op enorm drukke plaatsen in centra van steden. Deze plekken zijn felbegeerd en zodoende profiteert McDonald’s ook van de stijging in waarde van deze locaties.
Vlees vervangende burger
McDonald’s staat al jaren bekend om zijn vleesburgers. Maar het staat ook bekend om de laatste jaren zich meer en meer te ontwikkelen naar een milieuvriendelijk bedrijf. Zo hebben ze hun logo van rood naar groen aangepast en hebben ze in 2020 in het Walt Disney World Resort hun eerste restaurant geopend dat 100 procent van zijn benodigde energie zelf kan opwekken.
Aandeel | Ticker | Marktwaarde | Omzet | Winst | Dividend |
McDonald’s | MCD | 181 miljard dollar | 21,62 miljard | 5,53 miljard | 2,47 procent |
Beyond Meat | BYND | 8,95 miljard dollar | 453,1 miljoen | -31,60 miljoen | / |
Daarnaast hebben ze onlangs een McPlant aangekondigd in samenwerking met Beyond Meat, nog zo’n gigant in de burgerindustrie. Deze burger is de eerste stap in een zogenaamd groter project om het aanbod vlees vervangende burgers uit te breiden. Dit doen ze met het oog op de groeiende vegetarische markt. Analisten verwachten dat de industrie van de vegetarische producten tegen 2025 een waarde zal hebben van 50 miljard dollar. Dit is nog altijd slechts een fractie van de 1,2 biljoen die de vleesindustrie momenteel waard is.
Analyse van het aandeel McDonald’s
Dividend
Het aandeel McDonald’s levert al sinds 1968 een dividend op voor haar aandeelhouders. In 2020 bedraagt het dividendpercentage 2,34 procent en hebben ze een dividendgroei gerealiseerd de voorbije 19 jaar. Dit wil zeggen dat het dividend, het deel van de winst dat u als aandeelhouder krijgt, al 19 jaar na elkaar elk jaar opnieuw is gestegen. Indien ze dit nog 1 jaar weten vol te houden, wat analisten wel degelijk verwachten, krijgt het aandeel de status van “Dividend Aristocrat”. Zo noemt men alle bedrijven die al 20 jaar lang elk jaar hun dividend doen groeien. Bij de bekendmaking van de laatste kwartaalcijfers werd ook een stijging van het eerstvolgende dividend aangekondigd. Dit geeft na een moeilijk jaar toch een teken van vertrouwen aan de aandeelhouders.
Winst per aandeel
Ook bij de bekendmaking van de winst per aandeel was er positief nieuws. Deze bedroeg in het derde kwartaal van dit jaar 2,22 dollar en wist hiermee de verwachtingen met 0,32 dollar te overtreffen. Sterker nog, de winst per aandeel is zelfs met 5 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar.
Schulden
Een opvallende vaststelling is de enorme groei in de totale schulden van McDonald’s. Zoals u kunt zien in de tabel heeft er in de afgelopen 5 jaar een stijging van 229 procent plaatsgevonden in de totale schulden.
Bron 2: Stockopedia.com
Volgens McDonald’s zijn deze schulden aangegaan om zowel dividenden te betalen en aandelen McDonald’s terug te kopen. Dit allemaal ten voordele van de aandeelhouder. Toch is dit iets om op te letten de komende jaren aangezien de schuld nu 34 miljard bedraagt na een periode van enorme stijging. In 2010 had het bedrijf per dollar omzet een schuld van 38 cent terwijl dit eind 2019 per Dollar omzet reeds 1,58 dollar bedroeg.
Conclusie aandeel McDonald’s
Het aandeel McDonald’s is een gigant, zowel op de beurs als in het echte leven. Het bedrijf is wereldwijd bekend en blijft zich ook ontwikkelen om voorbereid te zijn op de toekomst. McDonald’s levert jaar na jaar prachtige resultaten en is door de jaarlijkse groei van het dividend ook een interessant aandeel voor dividend beleggers. Toch moet u als investeerder goed onderzoeken of u in een bedrijf wil investeren dat de afgelopen jaren een verdubbeling in schulden heeft gerealiseerd.
Desondanks is het aandeel zeker de moeite om in het oog te houden. Het is en blijft een vaste waarde in de wereld en zal zich de komende jaren blijven ontwikkelen om deze vaste waarde te kunnen blijven.
Zelf beleggen bij LYNX
LYNX geeft u de mogelijkheid om aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te kopen of te verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 30 landen, dus ook in het aandeel McDonald’s. Bekijk ons uitgebreide aanbod:
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart