In dit artikel meer informatie over Vopak dat is uitgegroeid tot een belangrijke speler in de markt voor olie terminals.
Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:
Koers Vopak
Nieuws Vopak
De koers van olie is hard weggezakt. De prijs van een vat olie zakte in de VS sinds de start van 2020 van boven de $ 60 per vat, naar een dieptepunt van $ 20 per vat. De prijs is nu iets hersteld naar $ 25 per vat, maar nog steeds erg goedkoop. De oorzaken hiervoor zijn een conflict tussen Rusland en Saudi-Arabië, en het coronavirus. Dat laatste heeft verreweg de grootste impact en drukt de vraag naar olie. Er wordt namelijk minder gevlogen en gereden. Hierdoor is er minder brandstof nodig.
De scherpe daling van de olieprijs betekent echter niet dat beleggers denken dat de olieprijs altijd laag zal blijven. De verwachting is dat de olieprijs op een gegeven moment weer hersteld en dit is duidelijk terug te zien in de future prijzen. Nu de olieprijs in contango verkeert, kan er veel geld verdiend worden met de opslag en latere verkoop van olie. Vopak is eigenaar van terminals waarin olie wordt opgeslagen en profiteert hier dus van.
Korte geschiedenis Vopak
De eerste fundamenten voor het huidige bedrijf Vopak werden gelegd in het jaar 1616. 26 maart 1616 wordt aangenomen als oprichtingsdatum van het Blaauwhoedenveem, de eerste voorloper van het huidige Vopak concern. Het was een Amsterdams bedrijf, in de tijd van de VOC, dat het vervoer van schipladingen verzorgde.
Na vele jaren van verdere ontwikkeling fuseerde Blauwhoed in 1967 uiteindelijk met een concurrent waardoor Pakhoed ontstond. Voordat het huidige Vopak uiteindelijk ontstond, vond nog een fusie plaats tussen het eerdere genoemde Pakhoed N.V. en Koninklijke van Ommeren. Deze fusie vond in 1999 plaats. Sindsdien wordt de huidige naam Vopak dus officieel gebruikt.
Grootaandeelhouder van Vopak is Hal Trust met een belang van 48,15%.
Activiteiten van Vopak
Vopak is een dienstverlener in tankopslag met voornamelijk klanten in de chemische en olie-industrie. Het bedrijf is gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare chemicaliën, gassen en olieproducten. Wereldwijd heeft Vopak 66 van deze enorme tankterminals.
Alle omzet wordt dus behaald in de verhuur van opslagtanks en het overslaan van en naar deze tanks. Het belangrijkste hierbij zijn de olie terminals die goed zijn voor 35-40% van de omzet. De grootste markt voor Vopak is nog altijd de Europese thuismarkt die samen met Afrika goed is voor 35% van de omzet. Toch is er duidelijk een trend zichtbaar, waarbij een steeds groter deel van de omzet wordt behaald in Azië en het Midden-Oosten. In Europa worden bezittingen van de hand gedaan en het geld dat hierbij vrij wordt gespeeld, wordt geïnvesteerd in opkomende markten.
Waarom krijgt het aandeel Vopak zo weinig aandacht?
Zoals gezegd is Vopak niet het meest populaire aandeel uit de AEX-index. Als u het mij vraagt heeft dit alles te maken met de minieme fluctuatie van de jaarlijkse winst- en omzetcijfers. Dit zorgt ervoor dat de volatiliteit in het aandeel over het algemeen relatief laag is. Zeker de omzet uit terminals op industriële complexen en gasterminals is stabiel en ligt voor langere perioden (tot wel 20 jaar) vast.
De contracten voor olieterminals zijn daarentegen juist relatief kort en doorgaans tussen de 0 en 5 jaar. Dit betekent dat Vopak goed kan profiteren van de recent ontstane contango situatie op de oliemarkten.
Koers Vopak
De koers van Vopak staat iets onder druk, maar het verlies is zeer beperkt vergeleken met de markt. De oorzaken hiervan zijn de lange contracten en de contango in de oliemarkten. Dat laatste effect is ook duidelijk terug te zien in de grafiek. Het aandeel herstelt sterk en heeft al met al maar weinig verloren. Dit in tegenstelling tot andere industriële bedrijven of organisaties in de oliesector die veel meer van de marktwaarde in rook hebben zien opgaan.
Conclusie
De resultaten van Vopak zijn doorgaans vrij goed te voorspellen. Door de langlopende contracten is een groot deel van de omzet vooraf bekend. De olieterminals hebben echter minder lange contracten. Dit betekent dat Vopak kan profiteren van de huidige contango op de oliemarkten.
Vopak is niet populair onder Nederlandse particuliere beleggers. Ze kijken liever naar het populaire aandeel Shell of ING. Meer interessante aandelen vindt u in de beste 20 aandelen van 2020.
Het aandeel Vopak kopen via LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod: