De afgelopen 10 jaar was het aandeel Deutsche Bank niet de beste belegging.
Het aandeel Deutsche Bank zit sinds juni 2007 in een neerwaartse trend. En hoewel die neerwaartse trend technisch gezien nog intact is, heeft het aandeel Deutsche Bank een fraaie poging gedaan om het verleden achter zich te laten. Zou dit het jaar kunnen zijn dat Deutsche Bank daadwerkelijk aan zijn hervorming begint?
De CEO van de grootbank, Christian Sewing, heeft zich minder gericht op investment banking en meer op private en corporate banking. Dat heeft blijkbaar zijn vruchten heeft afgeworpen, want sinds de dieptepunten in 2020 is het aandeel Deutsche Bank met ongeveer 180 procent gestegen. Is het een goed moment om Deutsche Bank in de portefeuille te nemen? Of weegt het potentieel rendement niet op tegen het risico?
Wat u hier te weten komt over het aandeel Deutsche Bank:
Aandeel Deutsche Bank toont grote vooruitgang
Het aandeel Deutsche Bank was er één om te vermijden. Sinds 2007 bevindt het aandeel zich in een neerwaartse trend. Natuurlijk kreeg Deutsche Bank, net als veel andere banken, een flinke tik als gevolg van de financiële crisis in 2008, die aantoonbaar werd aangestuurd door de grote investeringsbanken. Maar sinds de bank in 2019 een nieuwe CEO in dienst nam, Christian Sewing, doet de bank het een stuk beter. Het aandeel Deutsche Bank apprecieert momenteel het snelst sinds het kortstondige herstel in 2009. De CEO heeft zelf voortdurend een aantal aandelen van Deutsche Bank geaccumuleerd. Het management heeft dus ook een belang bij het aanhoudende succes van de bank.
Het bedrijf Deutsche Bank
Deutsche Bank is een Duitse multinationale investeringsbank en financiële dienstverlener. Het hoofdkantoor van de onderneming is gevestigd in één van de financiële hoofdsteden van Europa, Frankfurt. De bank is aanwezig in 58 landen in Europa, Azië en Amerika. Deutsche Bank is uiteraard de grootste Duitse bank, en van de 100 grootste banken ter wereld staat Deutsche Bank op de 21ste plaats op basis van totale activa uitgedrukt in Amerikaanse dollars. De bank maakt deel uit van de Duitse beursindex DAX en het aandeel Deutsche Bank is zowel aan de beurs van Frankfurt als aan de beurs van New York genoteerd.
Deutsche Bank werd in 1870, ongeveer 152 jaar geleden, opgericht in Berlijn. De bank was aanvankelijk een gespecialiseerde bank voor de financiering van industriële klanten die actief waren in de buitenlandse handel en de bevordering van de Duitse export. Duitse importeurs en exporteurs waren op de wereldmarkten geforceerd om Britse en Franse banken te gebruiken, met als gevolg dat Duitse bankbiljetten in de internationale handel vrijwel onbekend en niet geliefd waren.
Deutsche Bank heeft drie grote divisies. De corporate and investment bank is de eerste divisie en richt zich op de kapitaalmarkten. De tweede divisie, private and commercial bank, is de retail bank en de afdeling vermogensbeheer. De laatste divisie is Deutsche Asset Management. Dit is de vermogensbeheerdivisie dat Deutsche Bank terug in maart 2018 heeft opgesplitst in een apart bedrijf. Deutsche Bank heeft uiteraard een meerderheidsbelang in de vermogensbeheertak.
Nieuws over het aandeel Deutsche Bank
21 april 2021: Deutsche Bank sluit zich aan bij nieuwe Net Zero Bank Alliance
Deutsche Bank kondigde eind april aan dat zij besloten heeft zich aan te sluiten bij de Net Zero Banking Alliance. Deze alliantie bestaat uit een groep van 43 banken uit 23 landen. Elk van deze banken heeft zich ertoe verbonden de operationele en toerekenbare emissies van hun portefeuilles af te stemmen op net-nul in 2050. Deze alliantie is bijeengeroepen door het Financieringsinitiatief van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties. De Net Zero Banking Alliance zal helpen om triljoenen euro’s te mobiliseren om een wereldwijde emissievrije economie op te bouwen. De stap zal de wereld dichter bij de doelstellingen van het Akkoord van Parijs brengen.
Deutsche Bank heeft duurzaamheid al in 2019 tot een strategische prioriteit gemaakt, de toetreding tot de Net Zero Banking Alliance is één van de acties die Deutsche Bank heeft ondernomen om hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Het doel voor Deutsche Bank is om hun investeringen in milieu, maatschappij en goed bestuur uit te breiden met ten minste 200 miljard euro tegen het einde van 2023. De bank heeft al 46 miljard euro bereikt. Dat is heel wat meer dan aanvankelijk verwacht; 20 miljard was het doel voor 2020 en de bank heeft dat ruimschoots overtroffen.
17 maart 2021: Deutsche Bank geeft haar tweede groene obligatie uit
Deutsche Bank heeft op 17 maart haar tweede groene obligatie geplaatst. De bank wist 800 miljoen dollar op te halen. De uitgifte van de tweede groene obligatie stelt Deutsche Bank in staat om de obligate te prijzen in Amerikaanse Dollars. Met de uitgifte van de obligatie is het de eerste groene obligatie voor de Amerikaanse markt. De beslissing van Deutsche Bank om een tweede groene obligatie uit te geven, komt voort uit de interesse van Amerikaanse beleggers van Deutsche Bank in ESG-beleggen.
De opbrengsten van de groene obligatie zullen door Deutsche Bank worden gebruikt om hun duurzaamheidsstrategie te bevorderen door projecten van klanten te financieren en zullen bijdragen aan meerdere duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.
24 februari 2021: Deutsche Bank en Mastercard verstevigen hun samenwerking op het gebied van betalingen
Deutsche Bank en Mastercard hebben aangekondigd dat zij hun partnerschap versterken om innovaties te ontwikkelen op het gebied van digitale betalingen voor zakelijke klanten. Dit zal bedrijven in staat stellen hun producten en diensten gemakkelijker aan te bieden aan nieuwe groepen klanten. Het zal deze bedrijven helpen om hun digitale bedrijfsmodellen verder te ontwikkelen, het zal hun verkoopkanalen enorm uitbreiden.
Het betalingssegment is een van de snelst groeiende segmenten in de banksector van de afgelopen twee jaar, vooral als gevolg van de pandemie. Door de pandemie ontstond de behoefte aan betere, snellere en veiligere betaalmogelijkheden. Deutsche Bank maakt zeker gebruik van deze trend met hun aankondiging dat ze hun samenwerking met Mastercard verder hebben versterkt.
De financiële resultaten van Deutsche Bank
Deutsche Bank rapporteerde op 28 april bemoedigende financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2021. Deutsche Bank zag zijn winst met 14 procent stijgen tot 7,233 miljard euro. Ook de omzet liet een goede groei zien. Die werd vooral gedreven door de segmenten investment banking en vermogensbeheer. Investment banking zag de omzet met 32 procent stijgen, vermogensbeheer daarentegen zag de omzet met 23 procent stijgen. In beide sectoren was sprake van een forse stijging dankzij de bloeiende wereldwijde aandelenmarkten. Het is duidelijk dat de aandelenmarkt de belangrijkste drijfveer was, want Deutsche Bank zag de inkomsten uit aandelenuitgiftes met 40 procent toenemen.
Deutsche Bank slaagde erin haar kosten met 1 procent te verlagen, wat bijdroeg tot de winst van de bank. Deutsche Bank zag een stijging van 66 miljoen euro naar meer dan 1 miljard euro. Nee, dit is geen typefout. Deutsche Bank kon een enorme groei van de nettowinst melden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg in alle segmenten. Het segment investment banking van Deutsche Bank was opnieuw de uitblinker met een winststijging van 134 procent tot 1,5 miljard. Private customer bank zag een stijging van 92 procent en Deutsche Bank’s ondernemersbank zag een stijging van 90 procent.
Voor 2021 verwacht de Duitse bank een gelijkblijvende winst met een verdere verlaging van de kosten door sluiting van kantoren en personeelsreducties. Tegen 2022 zal het aantal werknemers naar verwachting dalen van 84300 tot 74000.
Resultatenrekening Deutsche Bank
Balans Deutsche Bank
De winstgevendheid van Deutsche Bank
Wanneer we naar fundamentele gegevens voor banken kijken, is er één ratio die aantoonbaar echt belangrijk is. Het rendement op eigen vermogen is een belangrijke maatstaf voor de winstgevendheid van een bank. Het laat ons zien hoe effectief de bank haar activa gebruikt om winst te genereren. De ROE wordt berekend door de netto-inkomsten te delen door het totale eigen vermogen. Rendement op eigen vermogen is een ratio die wordt gebruikt om bedrijven binnen dezelfde bedrijfstak met elkaar te vergelijken, omdat de ratio tussen bedrijfstakken enorm kan verschillen. Deze ratio is een veel betere metriek om de winstgevendheid van banken te beoordelen dan de winst per aandeel. De ROE en andere financiële ratio’s worden besproken in dit artikel over fundamentele ratio’s.
Deutsche Bank heeft een ROE van 1,77 procent, wat zeker een stuk lager is dan hun directe concurrenten. Hoe hoger deze ratio, hoe beter. Deutsche Bank heeft echter grote vooruitgang geboekt om dit cijfer op te krikken. Voor het eerst in meer dan 5 jaar zag Deutsche Bank een positieve ROE in 2020 van 0,24 procent. Nu, in de laatste twaalf maanden, ziet de bank een ROE van 1,77 procent, wat een goed teken is. Ter vergelijking: in 2019 had Deutsche Bank een negatieve ROE van 8,96 procent.
Aandeel Deutsche Bank: Technische analyse
Het aandeel Deutsche Bank heeft een zeer aantrekkelijke opwaartse trend die op dit moment geen tekenen van vertraging vertoont. Het aandeel heeft een stijgende trendlijn gerespecteerd. De trendlijn fungeert als een diagonale steun sinds het begin van het jaar. Het aandeel Deutsche Bank handelt momenteel iets lager en zou de stijgende trendlijn mogelijk opnieuw kunnen bereiken. Dit gebied zou een interessante zone kunnen zijn om een positie te initiëren of aandelen aan een bestaande positie toe te voegen.
De reden is dat er daar veel potentiële steun is. We hebben de stijgende trendlijn, maar ook de horizontale steun en het 50 eenvoudig voortschrijdend gemiddelde. Een combinatie van deze drie steunpunten kan een zeer interessant instapmoment vormen voor het aandeel Deutsche Bank. Het 50 eenvoudig voortschrijdend gemiddelde wordt gebruikt omdat het aandeel Deutsche Bank dit voortschrijdend gemiddelde in de afgelopen maanden een aantal keren heeft gerespecteerd, wat betekent dat het hier van enig belang is.
Vooruitzichten aandeel Deutsche Bank
Er zijn veel verschillende meningen over de toekomst van de bank. De laatste paar maanden heeft Deutsche Bank echter grote vooruitgang geboekt in haar streven om de manier waarop de bank zaken doet te herstructureren. Sterke kwartaalcijfers hebben dit met keiharde cijfers aangetoond (een winst van iets meer dan een miljard euro). De laatste keer dat Deutsche Bank een winst van meer dan 1 miljard euro had, was in 2014. De bank is nog vrij ver verwijderd van recordwinsten, maar gezien het feit dat de bank een aantal kwartalen verlies rapporteerde, is dit zonder twijfel een positieve evolutie.
De bank heeft duidelijk gemaakt dat ze het gaspedaal niet snel zullen loslaten. Ook het rendement op eigen vermogen is positief geëvolueerd en de bank wil dit opkrikken naar de 8 procent. Dat is positief nieuws, want dat betekent dat Deutsche Bank wel eens opnieuw een aantrekkelijk dividend zou kunnen uitkeren.
De bank begint er op fundamentele basis weer goed uit te zien. Technisch zit het aandeel in een opwaartse trend die er momenteel zeer gezond uitziet, wat uiteraard betekent dat beleggers erop gokken dat het aandeel Deutsche Bank zijn mooie prestaties zal voortzetten.
Wat zeggen analisten over het aandeel Deutsche Bank?
De banken zijn echter niet erg optimistisch over het aandeel Deutsche Bank. Slechts één analist, van Société Générale, geeft het aandeel een koop rating met een koersdoel van 15 euro per aandeel. Het gemiddelde koersdoel is 11 euro per aandeel.
Datum | Beurshuis | Advies | Koersdoel |
26-mei-21 | Kepler Capital | Houden | € 11.00 |
20-mei-21 | Morgan Stanley | Houden | € 12.20 |
20-mei-21 | UBS | Houden | € 12.50 |
17-mei-21 | Citigroup | Verkopen | € 10.50 |
17-mei-21 | Goldman Sachs | Houden | € 9.60 |
10-mei-21 | Berenberg Bank | Verkopen | € 9.30 |
10-mei-21 | Credit Suisse | Verkopen | € 10.00 |
06-mei-21 | Société Générale | Kopen | € 15.00 |
06-mei-21 | J.P. Morgan | Houden | € 11.00 |
06-mei-21 | RBC Capital | Verkopen | € 11.00 |
Zelf beleggen in het aandeel Deutsche Bank bij LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Deutsche Bank. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod.
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart