Technische analyse aandeel Ageas: maandgrafiek
Om deze grafiek en technische analyse van het aandeel Ageas te snappen, dient u chronologisch de onderstaande stappen te volgen.
We beginnen links op de grafiek waarbij we op de maandgrafiek van het aandeel Ageas opmerken dat er een top gevormd wordt begin 2014. Vervolgens weet de koers een bodem neer te zetten in de zomer van 2014. Deze bodem is hoger dan de bodem van zomer 2011. Technisch gezien zat de prijs vanaf dat moment in een stijgende trend op de maandgrafiek. We zien verder een sequentie van hogere toppen en bodems die aanhield tot eind 2019. De prijs heeft een voorlopig lagere bodem neergezet in maart van dit jaar. De voorlopig laatste bodem is lager dan de bodem uit begin 2019. Technisch gezien is er geen stijgende trend meer voor het aandeel Ageas op de maandgrafiek.
Nu we weten dat er een lagere bodem is neergezet en er mogelijks een dalende trend of consolidatiefase start, moeten we opzoek naar bevestigingsfactoren. Een eerste bevestiging vinden we doordat het stijgend trendkanaal doorbroken is. De onderste kanaallijn zou nu moeten zorgen voor weerstand mocht de koers van Ageas trachten te stijgen. Een tweede bevestiging van het einde van de stijgende trend, vinden we bij het volume. Het kanaal is doorbroken in een situatie waarbij we een verhoogd volume zien. Dit geeft ons een extra bevestiging van de trendommekeer.
Wanneer we enkel en alleen naar de maandgrafiek van het aandeel Ageas kijken, kunnen we verwachten dat de prijs van Ageas steun vindt rond €21 per aandeel Ageas (76%Fibonacci retracement) of de paars gearceerde zone wat een sterke demand zone is. De lezer die nog geen kennis heeft van Supply & Demand, kan het artikel over deze beleggingsstrategie lezen op het Kennisportaal van LYNX.
Technische analyse aandeel Ageas: uurgrafiek
Omdat het aandeel Ageas op de kortetermijngrafiek in een consolidatiefase zit, is het belangrijk om te vermijden dat er momentumindicatoren gebruikt worden. Dit geeft valse signalen die u op het verkeerde been kunnen zetten. Daarom vindt u hieronder de grafiek van het aandeel Ageas met pivot point.
Een van de indicatoren die u kan gebruiken wanneer een aandeel in een zijwaartse beweging zit, is de indicator pivot points. Op de grafiek vindt u de wekelijkse pivot points van vorige week. De lijnen die u ziet worden berekend op basis van de prijsbeweging van vorige week. De lijn PP kan u beschouwen als het neutrale punt. Alle lijnen erboven worden aangeven met een R in de legende. Dit zijn weerstandslijnen waar het aandeel Ageas mogelijks een sterke weerstand kan ondervinden. De lijnen onder de PP lijn worden weergegeven met een S. Dit zijn de niveau’s waar het aandeel Ageas mogelijks een sterke steun kan ondervinden. Let wel: dit is eerder gericht om te handelen op korte termijn. De S-lijnen kan u gebruiken als signalen om te kopen terwijl de R-lijnen kunnen gebruikt worden om te shorten. Door de huidige volatiliteit van de financiële markt heeft het FSMA beslist dat shorten niet mogelijk is op specifieke aandelen. Het aandeel Ageas is hier één van.