Uw effectenrekening
Opent u een rekening via LYNX, dan krijgt u toegang tot 150 beurzen in Europa, Amerika, Azië en Australië. De beurs volgt u vervolgens op de voet met realtime koersinformatie en handelen doet u altijd en overal tegen scherpe tarieven.
De broker die beleggen serieus neemt
Via het handelsplatform, de webtrader en de beleggingsapps heeft u altijd en overal toegang tot uw effectenrekening.
-
Alles voor de actieve belegger
-
Inzicht in uw beleggingsportefeuille en prestaties
-
Vakkundige klantenservice
-
Toegang tot vele financiële instrumenten
-
Wereldwijd beleggen tegen scherpe tarieven
-
(Overnight) short gaan mogelijk
Effectenrekening - dit moet u weten
Wat is een effectenrekening?
Een beleggingsrekening, ook wel effectenrekening genoemd, is een rekening waarop effecten zoals aandelen, opties, futures, of ETF’s worden gekocht, bewaarden verkocht. Hiermee vormt de effectenrekening de basis om te handelen op de beurs. De rekening kan op naam van één of meerdere personen staan. Ook vennootschappen, ondernemingen en andere rechtspersonen kunnen een effectenrekening aanhouden.
Terwijl vroeger effecten op papier werden verhandeld, gebeurt dit nu allemaal elektronisch. Via een online handelsplatform kan een belegger met zijn effectenrekening effecten kopen, aanhouden of verkopen.
Welke verschillen zitten er tussen effectenrekeningen?
De grootste verschillen zitten in de transactiekosten en de kosten voor het beheer van uw rekening. De kostenstructuur verschilt per broker en loopt sterk uiteen. Kijk daarom goed naar de transactiekosten, vaste kosten én bijkomende variabele kosten. Bij brokers met extreem lage transactiekosten betaalt u bijvoorbeeld vaak voor extra diensten, zoals het opvragen van een rekeningafschrift of het toe laten kennen van dividend.
De producten die via de effectenrekening kunnen worden verhandeld, verschillen ook per broker. Sommige online brokers bieden alleen rekeningen aan voor aandelen en bieden bijvoorbeeld geen ETF’s, opties, futures en andere derivaten aan.
Tot slot is het van belang om te kijken naar de dienstverlening die wordt aangeboden. Belangrijke vergelijkingscriteria zijn bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de klantenservice en het aanbod van inspiratie en educatieprogramma’s. Meer informatie over het vergelijken van brokers vindt u in de broker vergelijking.
Wat voor effectenrekeningen zijn er?
Individuele effectenrekening
Een individuele (of enkele) effectenrekening is een rekening waarop één natuurlijke persoon als rekeninghouder is geregistreerd. Uitsluitend deze persoon heeft toegang tot de effectenrekening en is volledig fiscaal verantwoordelijk. Op een individuele rekening kunnen er door de rekeninghouder wel personen als gevolmachtigd worden aangewezen. De gevolmachtigden kunnen voor rekening en risico van de rekeninghouder effecten verhandelen.
Gezamenlijke effectenrekening
Een gezamenlijke rekening is een effectenrekening die vaak wordt gebruikt door gehuwden, partners, vrienden en bekenden die samen willen beleggen. Een gezamenlijke rekening is beperkt tot twee personen en worden beiden geregistreerd als rekeninghouder. Indien meerdere personen gezamenlijk willen handelen, maar de effecten juridisch gezien slechts door één persoon moeten worden aangehouden, is het ook mogelijk om een individuele effectenrekening te openen en personen voor de rekening te machtigen.
Zakelijke effectenrekening
Effectenrekening voor ondernemingen die volgens de MiFID als professionele beleggers worden geclassificeerd. Of u nu middels een BV belegt met eigen kapitaal voor hedging of beleggingswinsten of via een effect met vergunning, zolang u voldoet aan de vereisten voor professionele cliënten, staat deze rekening tot uw beschikking.
Cash- of marginrekening
Wanneer u een individule, gezamelijke of zakelijke rekening opent via LYNX, heeft u de keuze uit een cash- of marginrekening. Indien u besluit in opties, futures of andere derivaten te gaan handelen, heeft u een marginrekening nodig. Dat komt omdat u in dat geval gebruik wilt maken van bevoorschotting (margin aanhouden). Deze financiële instrumenten hebben een hoger risicoprofiel dan gewone aandelenhandel. Voor gewone aandelenhandel kunt u gebruikmaken van een cashrekening. Via LYNX kunt u te allen tijde uw rekening omzetten van een cash- naar een marginrekening als u over voldoende kennis en ervaring beschikt. Een marginrekening geeft u de mogelijkheid (maar zeker niet de verplichting!) om op margin te handelen. U kunt ook uw marginrekening omzetten naar een cashrekening.